Scheidsrechter meldt anoniem dat hij zeer regelmatig druk voelt: "Bijna geen enkele match is niet getrukeerd of vooraf gespeeld"

Archiefbeeld zonder link met inhoud artikel.
photo_news Archiefbeeld zonder link met inhoud artikel.
Een scheidsrechter die verbonden is aan de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft in een anoniem interview met RTLinfo nog wat olie op het vuur gegooid. Volgens de ref voelt hij zeer regelmatig druk van spelers en clubvoorzitters als hij een wedstrijd moet fluiten. 

"Er is bijna geen enkele match die niet getrukeerd is of vooraf gespeeld is", verklaart de geïnterviewde tegenover RTL. Volgens de scheidsrechter zijn het vooral de clubleiders die de matchen trukeren. "De wedstrijden worden niet getrukeerd door de arbiters, maar door de clubvoorzitters zelf. De voorzitters kennen elkaar, ontmoeten elkaar en beslissen vooraf over de uitslag."

Volgens de scheidsrechter zijn de trucjes ook duidelijk zichtbaar tijdens de matchen. "Bijvoorbeeld wanneer een ploeg het hele seizoen met dezelfde ploeg heeft gespeeld en dan plots in de beslissende fase met jonge voetballers gaat spelen. Of als een speler een enorme kans mist of een doelman zwaar in de fout gaat. Op dat niveau begaan doelmannen geen enorme flaters, die zijn vooraf afgesproken."

"Hoe het gebeurt? Soms betaalt de voorzitter van de ene ploeg de winstpremie van de verliezende ploeg. Ploegen krijgen dus winstpremies om te verliezen. Dan heb ik het over eerste klasse, maar net zo goed over derde provinciale. Maar een scheidsrechter trekt nooit naar een match met als doel om de boel te belazeren."

Archiefbeeld.
Photonews Archiefbeeld.

Berichtjes via Facebook of WhatsApp

"We worden onder druk gezet en soms hebben we gewoon geen keuze. Ze proberen ons te beïnvloeden met cadeaus, berichtjes via Facebook of WhatsApp, een direct of indirect telefoontje. Soms maken ze ons duidelijk dat een bepaalde ploeg moet winnen en dat we bijvoorbeeld niet meer welkom zouden zijn op bepaalde plaatsen als dat niet zou gebeuren. Soms krijgen we in aanloop naar matchen berichten van spelers of voorzitters. 'We kennen elkaar. Ik heb zoveel punten nodig of je mag me geen gele kaart geven: zo'n zaken passeren dan wel de revue'."

Op de dag van de match, stijgt de spanning blijkbaar nog. "We worden dan ontvangen door de verantwoordelijke voor de scheidsrechters. Zij moeten ons dan duidelijk maken hoe de match moet verlopen. Daar begint de druk dan echt. Dan komt de voorzitter binnen in de kleedkamer, schudt hij ons de hand en maakt hij ons nog eens duidelijk wat er moet gebeuren. Na de match gaan we dan op restaurant, verschijnt er een goede fles op tafel, volgen er filmtickets of concerttickets. Indirecte corruptie."

De druk heeft niet enkel een invloed op de matchen, maar ook op het privé-leven van de scheidsrechter, zo zegt de anonieme ref nog. "Soms kijk ik na de match in de spiegel en besef ik 'verdorie, dit ben ik niet. Dit is niet de reden waarvoor ik op het terrein sta'. Het gaat over onze passie. En als je dan nadenkt over wat we moeten doen, dan zijn we natuurlijk gedegouteerd. Daarom doe ik mijn verhaal."
152 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leon TRIMPE

  Als dat zo is , dan zou mijn reactie het volgende zijn : de lichtere fouten door de 'sterkere' onmiddellijk gele kaart en bij een zware overtreding van de 'zwakkere' ook enkel een gele kaart . Bij twijfel penalty of niet de 'kleinere' ploegen altijd bevoordelen.Zo simpel is dat ! Het 'gezever' en beïnvloeding zal direct gedaan zijn .

 • Van nuffelen Jos

  Greet Thijs, dat zijn dan al 6 penanties tegen WB.

 • Regis Desmet

  Je kan fraude met scheidsrechters maar tegengaan als de ploegen geen idee heeft wie er zal fluiten en de scheids zelf het maar 3u op voorhand weten welke wedstrijd hij moet fluiten

 • Freddie Heremans

  Wat een inzin ! Die anonieme referee nelazert de kluit zelf. Gaan we nu over alles twijfelen ? Toen Letica op Antwerp een bal liet vallen alsof het een hete patat was, en dat Club 2 punten kostte, deed de Kroaat dat met opzet ??? En o ja, die 2e tiki taka goal van de Rode Duivels giateren was afgesproken met de Zwitsers. Zo, en nu naar bed, kinders, droom zacht !

 • Kansarax Buda

  Waarom anoniem??? Kom op met je verhaal en laat dit onderzoeken. Anoniem is uit lafheid.