Scheids die speler uitsloot omdat hij Frans sprak verdedigt zich zo

kos
Een jeugdspeler van 15 werd dit weekend met twee gele kaarten uitgesloten door een merkwaardige beslissing van de arbiter: de jongen had Frans gesproken op het veld van Boka United uit Dilbeek. De scheidsrechter had vooraf de spelers van Rhodienne De Hoek gewaarschuwd dat er Nederlands moest gesproken worden op de grasmat. De club uit Sint-Genesius-Rode overweegt klacht in te dienen bij de Belgische voetbalbond en/of tegen de scheidsrechter persoonlijk. De ref heeft zich intussen uitgesproken over de situatie. Hij deelde de kaarten naar eigen zeggen uit voor agressief spel.

Op amper twaalf minuten tijd deelde de scheids vier gele kaarten uit aan de spelers van Rhodienne tijdens hun U15-match (onder de 15 jaar) tegen Dilbeek. De kinderen hadden het gewaagd Frans te spreken op het veld. "Je zag duidelijk dat hij de jongens zócht, dat hij ze uitdaagde", zegt Christophe Guerriat, papa van een van de spelers, aan RTLInfo. "Je zag echt zijn frustratie. Wijzelf, de ouders aan de kant, vroegen de spelers kalm te blijven en te zwijgen omdat het er anders nog meer gele kaarten zouden volgen."

Noa Janssens werd zelfs uitgesloten. Hij liep een eerste gele kaart op omdat hij de scheidsrechter in het Frans aansprak. De tweede gele kaart kreeg Noa toen hij iemand achter het doel toesnauwde zijn bek dicht te houden. De speler had een enorme kans gemist en werd daarop aangesproken. Twee keer geel, rood dus. Het bestuur van KFC Rhodienne wil snel beslissen al dan niet klacht neer te leggen bij de voetbalbond, die sowieso zelf een onderzoek instelt.

"Zelf Franstalig"
Scheidsrechter Jacques Selleslags riskeert zijn licentie te verliezen. Hij ontkent de discriminatie. "Die kinderen mogen zelfs Russisch praten van mij. Ik ben trouwens zélf Franstalig. Die kaarten deelde ik uit voor beledigingen en agressief spel."

Op de voetbalbond zijn ze op de hoogte van de geruchten. "Al sinds gisterenavond. Maar wij kunnen niks doen, zolang een speler, club of ouder geen klacht bij ons indient. Van zodra dat gebeurt zullen we uiteraard de nodige stappen ondernemen om een onderzoek te openen. Het reglement vermeldt op geen enkele manier dat een bepaalde taal gesproken moet worden, of dat er gele kaarten mogen gegeven worden op basis van taalkwesties. Moest dit verhaal waar zijn, dan veroordelen we het ten zeerste en zullen we natuurlijk ook de nodige stappen ondernemen."