We gaan, en nog nooit waren we er zo snel bij! Duivels plaatsen zich voor WK na lastige zege in Griekenland

'Red Rom' doet het opnieuw: Lukaku met zijn tiende goal in deze kwalificatiecampagne en ook de beslissendste.
epa 'Red Rom' doet het opnieuw: Lukaku met zijn tiende goal in deze kwalificatiecampagne en ook de beslissendste.
Een bizarre avond in Athene. 70 minuten lang bijzonder stroeve Duivels, maar uiteindelijk wel onze dertiende kwalificatie voor een wereldkampioenschap. Nog nooit waren we zo vroeg geplaatst voor een WK-eindronde. Als eerste Europese land. Met dank aan Vertonghen die de ban brak en Lukaku die de 1-1 meteen uitwiste. De champagne mag ontkurkt worden, maar toch liefst drinken met mate.

Geplaatst met crisisvoetbal. Lees het wedstrijdverhaal van onze Chef Voetbal Stephan Keygnaert in Athene nu in HLN Sport Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken lang gratis.

afp

De betrachting volgend jaar in Rusland, met deze generatie, is het winnen van het WK. Ja toch? Maar de werken van Roberto Martínez, voor dat hogere doel binnengehaald, zijn bezaaid met forse twijfels. Groeit het geloof in wedstrijden als thuis tegen Estland (8-1), dan zijn ook de miskleunen zoals Griekenland thuis (1-1) legio. Matchen waarin blijkt dat 'Onze Jongens' nog niet klaar zijn om mee te dingen naar de opperste voetbalglorie. Vooral als de tegenstander niet luistert naar datzelfde Estland of Gibraltar, krijgen de criticasters hun gelijk. Zo ook zeventig minuten lang in Athene.

Akkoord, er waren de nodige excuses. Hazard werd na zijn enkelblessure niet voor de leeuwen gegooid, Kompany bleek nog te veel last te hebben van de kuit, Witsel was geschorst. En ja, het was warm. En er lag zand op het veld. Maar de keuzes van Martínez waren geen voltreffers. De Bruyne speelde als vervanger van Hazard op de tien wel erg ongelukkig en op het middenveld liep de combinatie Dembélé-Fellaini stroef. Ook achterin was het soms beven. Donis ging op wandel na balverlies Dembélé, Courtois bracht redding. Zoals onze 1 dat ook deed op een knap schot van Stafylidis. Met de vingertoppen tikte hij tegen de paal. Courtois, de enige met een echte voldoende bij de pauze.

Roberto Martínez druk gesticulerend langs de zijlijn. Hij zag dat het lang niet goed was.
reuters Roberto Martínez druk gesticulerend langs de zijlijn. Hij zag dat het lang niet goed was.
Vertonghen heeft er net 0-1 van gemaakt.
photo_news Vertonghen heeft er net 0-1 van gemaakt.
Courtois zweeft het schot van Stafylidis heerlijk met de vingertoppen nog tegen de paal.
photo_news Courtois zweeft het schot van Stafylidis heerlijk met de vingertoppen nog tegen de paal.

En toch draaide deze avond in Athene uit op een opsteker - naast de kwalificatie natuurlijk. Uiteindelijk gaven de Duivels amper iets weg. Zonder goed te spelen, kreeg België steeds meer greep op de match. Waarna het in vier minuten plots allemaal gebeurde. Minuut 69: Vertonghen met de zware uithaal (0-1). Minuut 72: de knappe gelijkmaker van Zeca die door Carrasco vrijgelaten werd. Minuut 73: de nog knappere winner van Lukaku. Afleggen Mertens naar Meunier op rechts, die uitpakte met de gemeten voorzet. Lukaku kopte werelds binnen. Een nieuwe assist van Meunier na zijn glanspartij donderdag, de tiende van Lukaku in deze WK-kwalificatiecampagne. Incontournable, 'Red Rom'. En zo wordt Martínez weer wat wijzer, krijgt zijn basisploeg steeds meer vorm. Winnen onder moeilijke omstandigheden als lang niet iedereen bij de les is: het is een van de kenmerken van een echte toernooiploeg. Volgend jaar 15 juli om 16u, WK-finale in het Luzhniki stadion in Moskou, dan toch iemand?

belga
afp
belga
photo_news
photo_news
reuters
photo_news
photo_news
photo_news
ap
photo_news
photo_news
reuters42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • emilyeh

  "Geen verdiende overwinning"? België was kwalitatief overduidelijk de betere ploeg, al kwamen we wel een paar keer goed weg, en dat hadden we een beetje aan onszelf te danken misschien, maar ook het al even kwalitatieve sluitstuk; Courtois. Eens de 0-1 op het bord moesten die Grieken wel uit hun schulp komen, en hadden we der in feite mss zelfs nog twee of drie moeten prikken. Dus jawel, verdiende overwinning. Maar we kunnen en moeten beter.

 • Jommeken VdA

  Misschien zullen ze nu ook het snelst thuis zijn.

 • Gunter Van Den Driessche

  Stop met De Bruyne zo op te hemelen, hij heeft geen 2 goeie passes gegeven, zelfs niet tegen Gibraltar. Is iedereen zijn zwak EK al vergeten ? Denk nu niet dat Man City zo'n machine is hoor. Hij en Carrasco zijn momenteel de zwakke schakels, ik had het ook liever anders gezien

 • Georges Vande Velde

  Teveel ipad en chakosse mannekes,veel te vet betaald en geen grinta (wel diegene die door Martinez werd uitgesloten) Laat kletser Martinez vlug opstappen want in Rusland zal hij alles verkloten!

 • Henkie Janssen

  Wat gaan de duivels in godsnaam doen op wk??? Enkele tegen amateur ploegen gespeeld.