Tussen geniaal en verward: Rode Duivels zetten op een dolle avond in Sarajevo orde op zaken

83': Yannick Carraso trapt de winnende 3-4 voorbij Begovic.
belga 83': Yannick Carraso trapt de winnende 3-4 voorbij Begovic.
Weergaloze periodes afgewisseld met momenten van onverklaarbare verslapping - ziedaar de Rode Duivels op een regenachtige avond in Bosnië. Met de hand van de trainer, die uitstekend omgooide bij de rust, zette België orde op zaken in een dolle wedstrijd.

Moet er nog zand zijn? Kruiwagens vol, voor de aftrap, om de akker van boer Charel in Sarajevo voetbalwaardig te krijgen. Je zou denken, No Country For Eden Hazard. Integendeel, een chef d'oeuvre van hem in het openingskwartier - gezwind nam hij de Rode Duivels op sleeptouw, en na een dubbele één-twee met Meunier vlamde die laatste onhoudbaar in doel (0-1). Wat België vijftien minuten lang op de 'mat' legde, was onweerstaanbaar. Rond Hazard dansten alle poppetjes in harmonie. Veel beweging zonder bal, voetbal tussen de linies van de tegenstander, en alles overgoten met een air van gezonde arrogantie. WK-klaar, kortom.

Meunier jaste al na vier minuten een assist van Hazard in doel: 0-1.
photo_news Meunier jaste al na vier minuten een assist van Hazard in doel: 0-1.
Mertens met felicitaties voor Meunier.
photo_news Mertens met felicitaties voor Meunier.

Maar toén zakte het kaartenhuisje plots in elkaar. Een bekend fenomeen. Je kunt het psychologisch verklaren. Het zit in het bloed. Een béétje, vergeef ons de term, 'karaktergestoord' - dát en 'genialiteit' liggen nu eenmaal vaak in hetzelfde spectrum. Die laatste twintig minuten voor de rust waren een drama - in de passing, in de opbouw, in de concentratie. Individueel (Mertens, De Bruyne) en collectief verzopen. Medunjanin (1-1) en Visca (2-1), na een blunder van feestvarken Vertonghen, profiteerden. WK-onwaardig. Met daarbovenop de blessure voor Fellaini - 'The Special One' zal er niet om lachen.

29': Over en uit voor Fellaini die een knieblessure opliep.
photo_news 29': Over en uit voor Fellaini die een knieblessure opliep.
39': Courtois laat zich een tweede keer kloppen bij de 2-1 van Visca.
belga 39': Courtois laat zich een tweede keer kloppen bij de 2-1 van Visca.

Waar is dat feestje, Jan?

Martínez greep in bij de rust. Mertens bleef binnen, Tielemans kwam het evenwicht op het middenveld herstellen en De Bruyne ging een rij hoger spelen. Voorts schoof de bondscoach een paar meter met Vertonghen, waardoor Carrasco minder áchteruit moest lopen. Dáárom heb je vorig jaar een goéde coach genomen. En waar de Rode Duivels in het verleden in hun geestestoestand bleven steken, veerden diezelfde jongens nu op, net als in Athene. Een staaltje van autoriteit. Van persoonlijkheid, ook. In Bosnië, bij boer Charel, zonder veel waarde in de weegschaal, even de puntjes op de i gezet. Na een prima actie van Carrasco was Batshuayi attent genoeg om de rebound in doel te droppen (2-2) - het werk van een goaltjesdief, want voor het overige zat hij niet écht in de match.

59': Batshuayi werkt de rebound binnen nadat Begovic een schot van uitblinker Carrasco lost. 2-2.
photo_news 59': Batshuayi werkt de rebound binnen nadat Begovic een schot van uitblinker Carrasco lost. 2-2.
photo_news

Niet veel later tikte Vertonghen, uit een hoekschop, aan de tweede paal de Rode Duivels weer op voorsprong (2-3). Waar is dat feestje, Jan? Het was inmiddels gestopt met stortregenen - zélfs de weergoden waren onder de indruk van de comeback van de bezoekers. Het draadje dat was losgekomen netjes hersteld. Terug in de 'genialiteit'. Hoe anders kun je uitleggen dat de Duivels één minuut na hun slap momentje op een hoekschop (3-3, Dumic) metéén terugsloegen - assist Meunier, knap afgewerkt door Carrasco (3-4), die een dijk van een tweede helft neerzette. De Rode Duivels op een dolle avond in Sarajevo: tussen geniaal en verward.

68': Vertonghen werk, nota bene met rechts, een door Carrasco verlengde corner van De Bruyne binnen. 2-3.
photo_news 68': Vertonghen werk, nota bene met rechts, een door Carrasco verlengde corner van De Bruyne binnen. 2-3.
Vertonghen, die zijn 96ste interland speelde en zo de nieuwe recordhouder is van het aantal caps, maakte zijn fout die leidde tot de 2-1 helemaal goed.
photo_news Vertonghen, die zijn 96ste interland speelde en zo de nieuwe recordhouder is van het aantal caps, maakte zijn fout die leidde tot de 2-1 helemaal goed.
Belgisch feestje na de 3-4 van Carrasco.
belga Belgisch feestje na de 3-4 van Carrasco.
Aparte avond voor Vertonghen, met een zware fout én een goal.
photo_news Aparte avond voor Vertonghen, met een zware fout én een goal.

De technische fiche van de zaterdagavond op de negende speeldag in groep H gespeelde WK-kwalificatiewedstrijd tussen Bosnië-Herzegovina en België:
WK-kwalificaties - Europese zone

Groep H - 9e speeldag

In het Grbavicastadion in Sarajevo (BIH):

Bosnië-Herzegovina - België 3-4 (rust: 2-1)

Scheidsrechter: William Collum (Sch)

Doelpunten:
Bosnië-Herzegovina: Medunjanin (30.), Visca (39.), Dumic (82.)
België: Meunier (4.), Batshuayi (59.), Vertonghen (68.), Carrasco (84.)

Gele kaarten:
Bosnië-Herzegovina: Besic (16.), Duljevic (89.), Kolasinac (90.+2)
België: Carrasco (21.), Vermaelen (54.), Batshuayi (90.+2)

Opstellingen:
Bosnië-Herzegovina: Begovic - Vranjes, Dumic, Sunjic, Kolasinac - Lulic, Medunjanin (74. Ibisevic), Besic (62. Jajalo), Duljevic, Visca (71. Hajrovic) - Dzeko (cap)

Bondscoach: Mehmed Bazdarevic (BIH)

België: Courtois - Vertonghen, Vermaelen, Alderweireld - Fellaini (29. Dendoncker), De Bruyne, Carrasco (86. Chadli), Meunier - E. Hazard (cap), Mertens (46. Tielemans), Batshuayi

Bondscoach: Roberto Martinez (Spa)

photo_news
belga35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  Leuk voor de supporters van beide ploegen 7 goals ! Maar genial ??? Sorry het was ook maar tegen een klein voetballand eh ? Ze gaan weer zweven vergeet de zwakte van ons verdediging niet ! Tegen grote landen wordt je afgestraft zeker weten

 • Roos Desreveaux

  ik heb geweldig genoten van de match. een ouwe pot voetbal.dit komt doordat de verdediging van belgie niet aan mekaar ging. teveel fouten zoals voorheen, naingolan hebben we gemist voor de defensie, maar de duivels geef ik een pluim voor hun goesting en met veel zin en grinta voetballen en nooit opgeven. tis vroeger anders geweest; maar martinez heeft nog heel veel werk, die verdediging he....

 • Peter de Bruyne

  tactisch(blijven vooruit spelen) maar vooral....MENTAAL...vooruit gegaan...kuddo's... is ooit anders geweest me dezelfde spelers .

 • Erwin Van Roy

  of je nu 3 of 10 goalen tegen krijgt zolang je er steeds 1 meer maakt is er niets aan de hand.

 • Christiaan Goethals

  Ik weet niet wat Vermaelen misdaan heeft, hij was zeker beter dan een J. Lukaku, een Denayer of Ciman, en ge ziet de kwaliteit van Thomas nog altijd. Vergeet niet dat de blunders kwamen van Vertonghen en Courtois, twee tegendoelpunten teveel, dus.......