Romelu Lukaku blikt terug op befaamd overstapje tegen Japan: “Ik wist dat het mijn dag niet was”

AFP
Met het nieuwe jaar in het verschiet blikt Romelu Lukaku (25) in een gesprek met RTBF terug op het zinderende WK van de Rode Duivels. Ook het bewuste overstapje komt aan bod. “Ik wist dat het mijn dag niet was. Dus ik liet de bal lopen. Nadien werd ik knettergek.” 

Meer dan twee miljoen Belgen zaten op 2 juli 2018 aan de televisie gekluisterd. De Rode Duivels namen het in de achtste finale van het WK op tegen Japan, en zetten het hele land na een dodelijke counter op z’n kop. Romelu Lukaku speelde een hoofdrol in de winning goal, na een subliem overstapje trapte Nacer Chadli de 3-2 tegen de touwen. In een gesprek met RTBF blikt de spits terug op de fenomenale Belgische avond. 

“Bij 0-2 dacht ik: dit is het, we gaan naar huis. Maar toen Chadli en Fellaini invielen, kreeg ik weer hoop. Ik wist dat we met hen het verschil konden maken op fysiek vlak. En wanneer Vertonghen vlak nadien ook nog eens de aansluitingstreffer maakte, had ik vertrouwen dat we zouden winnen.” 

Photo News

Maar hét moment: de ‘counter van de eeuw’ in blessuretijd. Fellaini had tussendoor de 2-2-gelijkmaker binnengeknikt, waarna Japan op een hoekschop met z’n allen naar voor trok. Een kapitale fout. “Toen Courtois de bal plukte, ben ik vol naar voor gestormd en zag ik Meunier en Chadli hetzelfde doen.” Waarna ‘Big Rom’ bij de voorzet van die eerste uitpakte met het befaamde overstapje. “Ik had eerder al twee grote kansen gemist. Ik besefte dus dat het mijn dag niet was. Ik zag Nacer in mijn ooghoek lopen en wist dat hij de zestienmeter zou induiken. Ik was ervan overtuigd dat de Japanse verdediger sneller op de bal zou zijn dan ik, dus ik liet de bal lopen. Vanaf dat moment werd ik knettergek (lacht).”

Photo News

Óns moment

Na de fantastische prestatie tegen Brazilië in de kwartfinale - “Iedereen dacht op voorhand dat we onze valiezen moesten pakken, maar we bewezen het tegenovergestelde” - kwam de opdoffer tegen Frankrijk. “We hadden geen ruimte in het systeem dat we toen speelden. Dat laatste fluitsignaal was verschrikkelijk. We verloren de match van ons leven tegen een team dat het eigenlijk niet verdiende om door te stoten. ‘The Blues’ werden uiteindelijk wereldkampioen, waarvoor gefeliciteerd, maar eigenlijk was het óns moment om met deze generatie de finale te spelen.” 

De bronzen medaille werd uiteindelijk de troostprijs. “Ik was een van de beste aanvallers van het toernooi. Enkel tegen Frankrijk had ik beter kunnen doen.” Ook de goede relatie met Eden Hazard werd nog even aangehaald. “In de afgelopen jaren hebben Eden en ik een belangrijke rol gespeeld in het team. We hebben een manier gevonden om samen te spelen. Dat is echt een voordeel voor deze hele ploeg”, besluit Romelu. 

AFP
BELGA PHOTO BRUNO FAHY
BELGA BELGA PHOTO BRUNO FAHY
REUTERS
AFP
Photo News13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • René Schoeters

  Als die Japanners na de 0-2 zo naïef niet gespeeld hadden komt er nooit een 3-2, maar het blijft wel een heerlijk doelpunt op een heerlijk moment! Voor mij liet Lukaku de bal wel degelijk bewust lopen!

 • rene de kort

  de beste spits, is die nog aan het dromen 4 goals gemaakt tegen janneke en mieke en voor de rest niks en overstapje? er naast gestampt ja

 • Guy Bevers

  Twas ni alleen dat overstapje , hij verplichte dieje verdediger hem te volgen zodat Meunier vrij kwam te staan voor de pas van Kevin en rustig kon voorzetten ! Met elke andere spits werd daar niet gescoord !!!

 • Roger Dufour

  Rom’s overstapje was de mooiste assist van het WK. Top .

 • Mark Peeters

  Was totaal geen overstapje, liep er gewoon over, zie je duidelijk in slow motion

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00