Roberto Martínez: "Ik begrijp dat er nu al gepraat wordt over mijn positie na het WK"

BELGA
De Rode Duivels trappen over een kleine drie maanden het WK in Rusland op gang. Bondscoach Roberto Martinez wil niets aan het toeval overlaten en heeft de drie tegenstanders van de groepsfase, Panama (18 juni in Sochi), Tunesië (23 juni in Moskou) en Engeland (28 juni in Kaliningrad), nu al onder de loep genomen.

De Belgen openen tegen Panama, een op papier haalbare kaart. Toch waarschuwt Martinez voor overdreven optimisme. "Ik ben erg onder de indruk van de manier waarop Panama zich voor het WK geplaatst heeft", legde de Spanjaard uit. "Het schakelde bijvoorbeeld de Verenigde Staten, toch een vaste waarde in de CONCACAF, uit. Panama telt veel spelers uit de Amerikaanse Major League Soccer (MLS), die in juni in volle gang is. Zij zullen dus topfit naar Rusland afzakken. Het is een goed georganiseerd team en de trainer (Hernan Dario Gomez, ex-coach van Colombia en Ecuador, nvdr.) heeft heel veel ervaring op grote toernooien. De spelers van Panama zijn er zich van bewust dat ze zich in hun land naar het heldendom kunnen voetballen. We moeten beseffen dat het een lastige klus wordt."

Photo News

Na Panama kijken Eden Hazard en co Tunisië in de ogen. "Een ploeg die een soort van voetbal brengt dat aangenaam is om te bekijken", oordeelde Martinez. "Tunesië heeft een goede mix van spelers. Zij zullen met het nodige enthousiasme de mat opkomen en zijn met hun technische kwaliteiten sterk in één-tegen-éénsituaties."

Nadien volgt de match tegen Engeland, de aantrekkelijkste affiche van de groepsfase. Verschillende Duivels spelen niet alleen voor Engelse clubs, ook Martinez was jarenlang coach over het Kanaal. "Beide partijen hebben geen geheimen voor elkaar", merkte de bondscoach op. "Bij Engeland staat een jonge generatie klaar, die samen een sterke groep vormt. Hun trainer Gareth Southgate heeft al schitterend werk verricht. Hij was toen ik in Engeland trainde aan de slag bij de nationale U21, en kent de spelers dus al meerdere jaren."

BELGA

De Belgische scoutingcel zal ook tijdens het WK nog info verzamelen. "Onze scouts zullen in Rusland wedstrijden van onze tegenstanders bijwonen. Daar valt toch altijd nuttige info te rapen. We observeren ook bijvoorbeeld al Polen, Senegal, Colombia en Japan (die de Belgen in de achtste finales kunnen treffen, nvdr.). Het is veel werk en voor sommige opponenten zal het onnodig blijken, maar we moeten er nu mee beginnen. Anders is het te laat."

Martinez ging tot slot ook nog in op zijn toekomst na het WK. "Ik kan begrijpen dat de mensen hierover bezig zijn maar ik kan er niets over zeggen. Het enige wat nu telt, is het WK. Ik denk dat het nu nog niet het juiste moment is om de zaken te beoordelen." 

Photo News

Dendoncker: "Ik zal niet klagen als Martinez me als verdediger selecteert"

Leander Dendoncker hoopt, ondanks een moeilijk seizoen bij Anderlecht, op een plaats in de WK-selectie van bondscoach Roberto Martinez. De 22-jarige West-Vlaming speelt bij voorkeur op het middenveld, maar voelt zich klaar om indien nodig bij de nationale ploeg, zoals de laatste maanden geregeld bij paars-wit, een rij te zakken. "Ik ga echt niet klagen als de bondscoach me als verdediger selecteert", vertelde Dendoncker dinsdag.

BELGA

"Ik heb het al verschillende keren gezegd en herhaal het opnieuw: mijn favoriete plaats is op het middenveld", stak Dendoncker van wal. "Dat is mijn beste positie, en ik mis het om daar te spelen. Maar mijn polyvalentie is een pluspunt. Geen probleem dus voor mij om als verdediger naar Rusland te trekken."

Dendoncker, die vier caps op de teller heeft, beleeft een seizoen met ups en downs bij Anderlecht. Toch behoudt Martinez het vertrouwen in hem. "Dat is een goed teken", besefte de West-Vlaming. "Ik geef toe dat ik er rekening mee hield nu naast een selectie te grijpen. Ik wil nu vooral fit blijven, goede wedstrijden spelen en mijn topvorm terugvinden. Een WK-selectie hangt, zoals steeds bij de nationale ploeg, van verschillende zaken af, zoals blessures en de vorm van het moment."

BELGA

Martinez maakte er in het verleden geen geheim van dat hij naast Dendonckers polyvalentie eveneens zijn mentaliteit op prijs stelt. Ook dinsdag zette de bondscoach dit in de verf. "Leander kent een moeilijk seizoen, maar laat de moed nooit zakken", aldus de Spanjaard. "Hij toont dat hij karakter heeft en voldoende matuur is. Ik geloof in zijn capaciteiten, en de wedstrijden tegen Estland en Bosnië tonen dat hij klaar is. Hij verdient het om nu hier te zijn en krijgt net als alle andere spelers de kans om te tonen dat ik hem moet meenemen naar Rusland." 

Photo News

Hieronder kunt u de persbabbels nog een keertje integraal herbeleven

Photo News11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karl Huysmans

  Je mag trainer maken wie je wil bij de (rode)duivels. Nooit zullen er prijzen gehaald worden met een elftal dat geen België gevoel heeft.

 • Christiaan Goethals

  Als je de cijfers van de Rode Duivels ziet bij hun plaatsing voor dat WK, mag Martinez wel lachen zeker, die cijfers zijn nog nooit zo goed geweest. Ik zie de Rode Duivels ver komen, zeer ver zelfs.

 • Michel Tampere

  Dendoncker?? Deschacht loopt nog sneller achteruit dan dendoncker vooruit

 • jos hemelaers

  Hoog tijd om te onderhandelen over de positie van Martinez. Als er geoogst wil worden in Rusland, dan wordt het hoog tijd om die te vervangen .

 • Bram Janssens

  Die snapt het echt niet he. Er wordt al vanaf het begin gepraat over zijn positie VOOR het WK. Niemand wil met hem naar het WK omdat we allemaal weten dat hij het gaat verkloten voor de rode duivels.