Pawel Gil moet Andorra-België in goede banen leiden

PHOTO_NEWS
De Pool Pawel Gil is door de Europese Voetbalbond UEFA aangeduid als scheidsrechter voor de EK-kwalificatiewedstrijd van zaterdagavond (20u45) tussen Andorra en België op de negende speeldag in groep B.

De 39-jarige Gil werd nog nooit geselecteerd voor een EK- of WK-eindronde, maar deed al wel ervaring op in kwalificatiewedstrijden. Zo was hij eerder al in de kwalificaties voor het EK 2016 scheidsrechter in de duels Luxemburg-Spanje (0-4) en Noorwegen-Azerbeidzjan (0-0). Hij is tevens actief in de Europa League en de Champions League. In de Europa League floot hij twee seizoenen geleden de play-offwedstrijd tussen het IJslandse Hafnarfjördur en Racing Genk (0-2).

De Belgen gaan in het Estadi Nacional in Andorra la Vella op zoek naar EK-kwalificatie. Bij winst zijn de Rode Duivels immers altijd zeker van minstens de tweede plaats in de groep en dus ook een rechtstreeks ticket voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. De troepen van bondscoach Marc Wilmots staan met zeventien punten momenteel op een tweede plaats in de stand, op één punt van leider Wales (18). Daarna volgen Israël (13), Bosnië (11), Cyprus (9) en Andorra (0).

Het zou de eerste keer sinds 2000 zijn dat België opnieuw aan een EK mag deelnemen, toen gebeurde dat als gastland (samen met Nederland). De laatste keer dat België het EK-ticket afdwong via de voorrondes, dateert al van 1983. Op het EK van een jaar later in (nogmaals) Frankrijk - dat nog met acht landen gespeeld werd - strandden de Belgen in de groepsfase.