Ook Rode Duivels ondernemen graag in Luxemburg

Nord Eclair
De kranten van Sudpresse pakken vandaag uit met een paginagroot artikel over Rode Duivels die participeren in bedrijven gevestigd in Luxemburg, waar een gunstig belastingsklimaat heerst. Thibaut Courtois en Divock Origi hebben er een bedrijf opgericht. Eerder ging Eden Hazard hen voor.

Beginnen doet Sudpresse met het relaas van Courtois, kersvers Sportman van het Jaar, die samen met zijn ouders het vastgoedbedrijfje 'Thicolux' heeft opgericht. De familie liet zich daarbij helpen door een zekere André Thill, bekend van een constructie met Roger Lukaku, de vader van bekende voetballers Romelu en Jordan. Naam van zijn bedrijf? 'Rojoluk'. Terug naar de familie-Courtois echter die zich ook richt op de Belgische markt en investeerde in Newcom Services, dat dit jaar een e-commerceplatform voor gezondheidsproducten heeft gelanceerd. De vader van Thibaut, Thierry, omschreef die ondernemingszin vorig jaar in De Tijd als "een belegging".

Ook Divock Origi heeft de weg naar het bedrijfsleven gevonden. Eerst onder de noemer 'Alpinia', sinds kort onder de naam 'O.D. Inc'. Zijn onderneming kan in alle domeinen actief zijn. Eden Hazard zou volgens Sudpresse in 2012 al stappen hebben gezet met het bedrijf 'EHGROUP'.

Bonka Circus
Er zijn genoeg voorbeelden van Duivels die hun centen (in eigen land) willen laten opbrengen. Timmy Simons is zo'n (succesvolle) naam. Samen met zijn vader heeft hij het vennootschap 'Lila Invest' opgericht, een vennootschap in vastgoed, om gronden te kopen, te ontwikkelen en te verkavelen. Enkele jaren geleden kocht hij de helft van de aandelen van Vastgoedservice. Om dat kantoor van vastgoedmakelaars in de markt te zetten startte hij VGS Cycling Team op, de wielerploeg (met Niels Albert als ploegleider) die zijn voet zet in het veldrijden en wegwielrennen. Nabij de Duitse stad Nürnberg investeerde Simons tot slot in een omvangrijk woonproject voor 50-plussers.

Marouane Fellaini en Axel Witsel niet te vergeten. Fellaini richt zijn blik onder meer op zijn boetiek 'Privilège' aan de Grasmarkt in Brussel én oplaadpalen, Witsel concentreert zich dan weer op (residentieel) vastgoed, maar 'TAWSS' deed het niet goed. Daarnaast heeft Witsel nog zijn eigen opleidingscentrum, de 'Axel Witsel Football School'.

En Vincent Kompany participeert op zijn beurt in de muziekbusiness, in beveiliging, in luxetransport. Hij is tevens mede-eigenaar van 'Bonka Circus'. Dat productiehuis kwam na het WK in opspraak omdat het de rechten verwierf van televisieprogramma 'Iedereen Duivel' en het daarna verkocht aan Eén. De aantijging belangenvermenging viel snel. Ook Rode Duivels als Toby Alderweireld, Nacer Chadli, Simon Mignolet en Jan Vertonghen zoeken (en vinden) hun weg in het zakenleven. Nog dit: de Rode Duivels in de Premier League krijgen hun spelerslonen uitbetaald in Engeland, waar ze 45 procent belastingen betalen.