Onze huisanalist Marc Degryse over de nakende WK-kwalificatie: "Veel gelukkiger kan Lukaku niet zijn"

photo_news
Vanavond kunnen de Rode Duivels zich plaatsen voor het WK 2018 in Rusland. Onze huisanalist Marc Degryse laat zijn licht schijnen over de campagne van België tot nog toe, de wedstrijd in een kolkend Grieks stadion en een herboren Romelu Lukaku.

"Het zou me niet verwonderen als Romelu Lukaku het straks in Athene, naar het beeld van zijn campagne, weer beslist. Vier jaar nadat hij de Rode Duivels in Kroatië plaatste voor het WK in Brazilië, is Lukaku - na een hobbelig parcours - een andere speler  geworden. Met een ander statuut ook. Hij is uitgegroeid tot een topspits, die intussen bij een topclub speelt. De concurrentiestrijd met Benteke en Batshuayi heeft hij duidelijk gewonnen - vier jaar terug was er nog discussie wie diepe spits moest spelen bij België: Lukaku of Benteke."

"Zowel bij zijn club, Manchester United, als de Rode Duivels werkt Lukaku met een coach die hem kent. Die weet hoe hij in elkaar steekt. Onder Marc Wilmots was dat niet het geval. Lukaku toonde zich toen niet altijd even happy. Ik herinner me nog dat hij op het WK een flesje water wegtrapte toen hij gewisseld werd. Die tijd is voorbij. Veel gelukkiger dan nu kan Lukaku niet zijn. Hij zit in een comfortzone. Eén die hem toelaat om optimaal te presteren. Al zal Lukaku pas over een perfect gevoel spreken als hij straks de titel pakt met United en wereldkampioen wordt in Rusland - hij is steeds hongerig geweest."

"Met zijn negen doelpunten heeft hij deze kwalificatiecampagne hoe dan ook naar zijn hand gezet. Hij vermeed tot dusver ook de enige nederlaag, door thuis tegen Griekenland in de slotminuten alsnog gelijk te maken. Het bewijs dat Lukaku nooit opgeeft."

photo_news

Hoog ritme

"De omstandigheden straks - een hectisch stadion - mogen geen excuus vormen. De Rode Duivels moeten er zich kwalificeren, na het gelijkspel van Griekenland tegen Estland. Het wordt daarbij zaak om het ritme hoog genoeg te leggen, je niet in slaap te laten wiegen door die Grieken. Kijk, je mag ze geen moment met rust laten. Jaag hen op. Grijp ze bij de keel. Ga op zoek naar die voorsprong, vanuit de dominantie. Zoals tegen Gibraltar - oké, het was máár Gibraltar, maar toch..."

"Griekenland is de enige ploeg die het België in deze campagne wat moeilijk gemaakt heeft. Ik mag aannemen dat de bondscoach en de spelers daar lessen uit getrokken hebben, want daar hamert Martínez toch altijd op. Hij wil progressie zien. Wel, in zulke stugge wedstrijden mag je achterin geen fouten maken zoals in de heenmatch."

"Het zegt wel iets over de Rode Duivels dat ze vanavond al geplaatst kunnen zijn, met twee interlands te gaan. De cijfers zijn goed. Alleen moet je durven zeggen dat deze kwalificatiegroep niet beter is dan die twee uit de voorbije campagnes. We zijn opnieuw geen enkel land tegengekomen waar we hadden mogen van verliezen. Net zoals voor het vorige WK en het EK zal België zich weer probleemloos plaatsen. Het is dan ook wachten op de serieuze tegenstanders, over negen maanden in Rusland."

photo_news5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • roeland claeys

  Radja! Radja! Radja! Steun deze rebel maar vooral strijder voor het collectief! Laat zijn naam van de tribunes rollen tot Martinez begrepen heeft dat persoonlijkheid niets te maken heeft met inzet voor het collectieve doel. Radja!

 • M Janssens

  Lukaku kan ni sjotte

 • John De roo

  Proficiat aan Romelu, als je ziet hoeveel kritiek hij gekregen heeft de voorbije jaren , dan op die manier reageren. Het bewijst zijn mentale sterkte en winnaarsmentaliteit.

 • Johan Coppens

  Waarom wordt er altijd zoveel over 1 speler gepraat. Voetbal is een ploegsport. Als de anderen er niet zijn om een aanval op te zetten en de gouden pass naar Lukaku te trappen kan hij lang staan wachten.

 • Ronny Popelier

  Nogmaals het bewijs voor zo het nog nodig is om te zien wat voor top speler en top scoorder Romelu wel is. De beste in zijn generatie en meer.Dit aan die leeftijd kunnen presenteren. Wel een grote proficiat Romelu.