Onze Chef Voetbal: "Wilmots is bakker van lekkere taart, maar hij kan de kers niet plaatsen"

belga
"We speelden in Servië. Hij liep daar, langs de zijlijn, in zijn wit kostuumhemd. Dat begint daar ineens te gieten - maar echt giéten, hé. Dat je denkt: 'Hij gaat nu toch zijn vestje aandoen, of een trainingsjas?' Neen, dus. Klétsnat wordt hij. Plots beginnen een paar naast mij op de bank stilletjes te lachen. En ze wijzen naar hem. Ik zie direct waarom - het is net of hij draagt een meisjeshemd. Zijn borstjes hangen zowat voorover door het natte hemd. Ik weet dat ik mij toen heb afgevraagd: 'Jongen, doe jij dat nu om stoer te doen?' Uiteindelijk deed hij toch zijn vest aan", vertelt X1, die bewuste avond een bevoorrechte getuige in de dug-out.

Marc Wilmots, 47, hoort en ziet zichzelf heel graag bezig, maar dat wist u al - daar gaat dit verhaal ook niet over. Dit moet een poging zijn om correct in te schatten wát, na vier jaar, de toegevoegde waarde is van onze bondscoach bij de ambitie van de Rode Duivels om op 10 juli in Parijs Europees kampioen te worden.

"Met zijn aanpak haalt Marc, ik schat, 85% uit het potentieel van zijn spelers - dat is niet slecht", aldus X2, een algemeen directeur van een Belgische eersteklasser. "Maar ik geloof niét dat de nationale ploeg met deze bondscoach 100% rendement kan halen, omdat Wilmots, hoe zal ik het zeggen... - he doesn't inspire. Mocht iemand als Preud'homme nú bondscoach zijn, dan neemt hij vanavond, na het eten, Hazard, De Bruyne, Witsel, Vertonghen mee naar zijn kamer. En Michel toont beelden van Italië. Hij gaat op een enthousiaste manier Hazard uitdagen: 'Eden, kijk, zó, kun je dat?' Of hij raadt Vertonghen aan: 'Jan, pas op, die, stel je daarop in.' Wilmots bezit noch het charisma noch de knowhow om zijn spelers op zo een manier te begeesteren."

"Een topcoach zal aan het talent van zijn groep tactisch en psychologisch een surplus bezorgen. Een slechte coach maakt dat spelers ónder hun niveau presteren. Wilmots hangt daar tussen - hij maakt enerzijds niks kapot, maar of hij nu op de bank zit of niet..."

Terwijl een type als Trond Sollied, of op internationaal niveau Vicente Del Bosque, het groepsleven baseert op zelfdiscipline, is Wilmots van de oude stempel: 'Zo, zo en zo'. De hele uiteenzetting van Chef Voetbal Stephen Keygnaert over onze bondscoach ontdekt u op HLN Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef NU voor 1 euro 5 weken lang.