Nainggolan: "Ik schaam me niet omdat ik rook"

Mathieu Goedefroy
Radja Nainggolan is opnieuw Rode Duivel. Nadat hij bij de vorige interlandbreak gepasseerd was door bondscoach Roberto Martinez ("een grote teleurstelling", zei hij daarover), stond de Antwerpenaar vanmiddag voor het eerst opnieuw met onze nationale ploeg op het trainingsveld. En gelukkig voor de fans van de flamboyante Roma-speler is hij niét veranderd. "Ik schaam me niet omdat ik rook", vertelde hij na de training aan onze videoman.

"Ik heb mij nooit achter mijn rookgedrag verstopt", aldus Nainggolan. "Ik weet dat ik normaal het goede voorbeeld moet geven, ik heb ook kinderen... Maar ik moet ook gewoon mijn job doen. Ik ben voetballer en dat is wat ik moet doen: presteren op het veld. Mijn rookgedrag is nu toch al bekendgeraakt bij iedereen, ik kan het niet langer verstoppen. Ik schaam me er niet voor."

"Ik vond het heel teleurstellend om te zien dat ik na mijn goede EK niet meer geselecteerd werd", vertelt de AS Roma-middenvelder nog. "Ik ben iemand die vlakaf zegt hoe hij zich voelt, dus heb ik er ook geen geheim van gemaakt dat ik teleurgesteld was. Zo ben ik nu eenmaal. Maar ik vermoed dat de bondscoach wel zijn redenen zal gehad hebben om me niet op te roepen. Ik kijk nu vooruit."

BELGA

"Niet-selectie pijnlijk"

"Het is voor mij altijd een doel geweest om bij de nationale ploeg te spelen", vertelde Nainggolan na afloop van de training aan de schrijvende pers. "Het was dan ook pijnlijk om er na een goed EK uit te gaan. In 2014 viel ik dan weer nipt naast de WK-selectie. Ik heb daar wel mee in mijn hoofd gezeten. Gelukkig ben ik buiten het voetbal nog met andere zaken bezig en dat helpt bij het verwerken van teleurstellingen. Terugknokken is echter een beetje de rode draad in mijn carrière. Ik ben op jonge leeftijd naar Italië vertrokken en in mijn beginjaren kende niemand me daar. Ik heb me overal moeten bewijzen. Maar altijd opnieuw moeten beginnen, is niet makkelijk."

In november werd de Ninja door Martinez uit de selectie voor de oefeninterland tegen Nederland en de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland gelaten. Naar eigen zeggen kent Nainggolan daarvoor nog steeds de reden niet. "Ik weet niet wat ik toen verkeerd gedaan heb, want ik heb een hele goeie band met iedereen in de groep. Met Martinez heb ik daar niet over gepraat. De trainer is de baas en maakt zijn eigen keuzes en die moet ik accepteren. Ik zou daar voor de rest niet te veel meer willen over praten. Voor mij is het nu belangrijk om opnieuw een kans te krijgen en het is aan mij om die kans te grijpen. Hopelijk blijf ik dan deze keer wel bij de ploeg."

Photo News

"Soms niet kiezen voor het geld"

Nainggolan is dit seizoen de absolute sterkhouder bij Roma en draagt er zelfs regelmatig de aanvoerdersband. De bondscoach kon dus niet om hem heen in zijn selectie. Bij Roma speelt Nainggolan in een iets andere rol dan bij de nationale ploeg, bij zijn club staat hij iets hoger, waardoor hij dit seizoen al goed was voor twaalf doelpunten. In principe zou de Ninja dus zelfs de geblesseerde Eden Hazard kunnen vervangen. "Het klopt dat ik bij Roma offensiever sta, maar die statistieken wil ik toch wat relativeren. Dit jaar heb ik wat meer gescoord en dat valt meer op. Bij Cagliari waren mijn prestaties ook goed, maar dat bleef onder de radar."

In het tussenseizoen werd Nainggolan een tijdlang in verband gebracht met een transfer naar Chelsea. De middenvelder bleef echter in de Italiaanse hoofdstad en ligt er nog tot medio 2020 onder contract. "Ik zit goed bij Roma: het is een mooie stad, het weer is vaak goed en mijn familie voelt zich er gelukkig. Soms moet je niet kiezen voor het geld, maar wel voor de levenskwaliteit die je ergens kan hebben. Bovendien zou ik in Engeland weer helemaal vanaf nul moeten herbeginnen. China? Daar denk ik momenteel niet aan, maar ik zeg ook niet op voorhand 'neen'. Dat moet je op het moment zelf zien."

Photo News7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Danny SPIJKERS Danny Spijkers

  Als je Nina ziet spelen , zouden ze beter allemaal roken

 • Jan Jansen

  Wat een prutser!

 • Mark Marken

  "Ik verdien miljoenen per jaar, maar kan niet de discipline opbrengen om mezelf gezond te houden. Dat ik een voorbeeldfunctie heb, interesseert me ook niet, ik krijg mijn geld toch wel". Nou, wat een karakter heeft hij zeg.....

 • Guy Malfait

  Sorry maar een roker haalt niet alles uit zijn carriere, hoe goed ze ook is.

 • Rigobert Deleu

  Dat er de rest zich daar maar eens aan spiegelt . Een vechter met hart en nieren voor de ploeg , moesten ze allemaal zo spelen dan zijn we de beste ploeg . Als hij u rookt of niet , maakt mij niet uit , wel een heel goede voetballer met een " no nonsens " mentaliteit .