Marc Wilmots sleutelt tegen Zweden aan basiself

Bondscoach Marc Wilmots brengt tegen het Zweden van Zlatan Ibrahimovic enkele andere namen aan de aftrap.
BELGA Bondscoach Marc Wilmots brengt tegen het Zweden van Zlatan Ibrahimovic enkele andere namen aan de aftrap.
In vergelijking met de oefeninterland van afgelopen maandag tegen Luxemburg starten de Rode Duivels zondag met een ander team tegen Zweden. Dat bleek althans uit de voormiddagtraining van de Belgen in het Stockholms Olympiastadion en liet bondscoach Marc Wilmots achteraf ook verstaan.

De Belgen trainden vrijdag een dik uur in het regenachtige en koude Stockholm. Het tweede deel van de oefensessie bestond uit een wedstrijdje elf tegen elf. Wilmots deelde zijn selectie op in een 'basiself' en in een 'tweede elftal'. In het A-team stonden Mignolet, Alderweireld, Kompany, Van Buyten, Vermaelen, Witsel, Dembélé, De Bruyne, Mertens, Hazard en Lukaku. In principe worden zij dan ook in de basis verwacht tijdens de oefenwedstrijd van zondag in de Friends Arena tegen Zweden.

Dembélé in, Vermaelen linksback
In vergelijking met de basiself tegen Luxemburg (5-1) vallen dus enkele wijzigingen op te tekenen. Mignolet (of alsnog Courtois) vervangt in doel Bossut, centraal achterin start Van Buyten in plaats van Vermaelen, die op zijn beurt Vertonghen op de linkerflank vervangt. Op het middenveld kiest Wilmots voor Dembélé in plaats van Fellaini en rechts vooraan neemt Mertens de plaats in van Mirallas.

Geen titularissen
"Jullie hebben inderdaad gezien dat er tegen Zweden normaal gezien een andere ploeg start dan tegen Luxemburg. Ik ga er ook ineens bijvertellen dat er ook tegen Tunesië (op 7 juni in Brussel) een ander basisteam zal staan", verklaarde Wilmots. "Ik heb geen titularissen, ik heb één grote groep en wil dat iedereen zo fit mogelijk aan de start van het WK komt."

Daniël Van Buyten start centraal achterin naast Vincent Kompany.
BELGA Daniël Van Buyten start centraal achterin naast Vincent Kompany.
Thomas Vermaelen mag zich tegen Zweden uitleven als linksback.
PHOTO_NEWS Thomas Vermaelen mag zich tegen Zweden uitleven als linksback.
Simon Mignolet vervangt hoogstwaarschijnlijk Sammy Bossut in het doel.
REUTERS Simon Mignolet vervangt hoogstwaarschijnlijk Sammy Bossut in het doel.

"Ik wil efficiëntie"
"Tegen Zweden wil ik in de eerste plaats een goede organisatie én een snelle balcirculatie zien. Of in ieder geval toch sneller dan tijdens de eerste helft tegen Luxemburg", stelde Wilmots."Voorts vind ik het belangrijk dat de individuele acties pas op 25 meter voor het doel van de tegenstrever gebeuren. Ik wil efficiëntie", aldus Wilmots, die woensdag een kwartiertje van de wedstrijd van de Zweden tegen Denemarken gezien heeft (1-0 voor de Denen). "Ik vond er weinig aan, maar eerlijk gezegd ben ik liever met mijn eigen ploeg bezig", stelde hij.

Zlatan collectief opvangen
De selectie van Wilmots krijgt zondag tegen de Scandinaven te maken met ene Zlatan Ibrahimovic, een spits voor wie Wilmots veel bewondering heeft. "Hij heeft alles en is het prototype van de moderne aanvaller. Hij heeft intelligentie, ervaring, kan afhaken, scoort makkelijk en is razend gevaarlijk op stilstaande fases. We zullen hem collectief moeten opvangen. Toch kijk ik liever niet te veel naar de tegenstander. Het zijn wij die de wedstrijd in handen moeten nemen."

Dries Mertens mag rechts vooraan de Zweedse defensie laten zweten.
BELGA Dries Mertens mag rechts vooraan de Zweedse defensie laten zweten.
Moussa Dembélé krijgt op het middenveld de voorkeur op Marouane Fellaini.
BELGA Moussa Dembélé krijgt op het middenveld de voorkeur op Marouane Fellaini.

"Dembélé is bevrijd"
Marc Wilmots dropt dus Moussa Dembélé in principe in de basis. "Moussa levert al enkele weken uitstekend werk", aldus Wilmots. "Hij trainde goed in Neerpede (toen de échte WK-voorbereiding nog niet begonnen was, nvdr), heeft heel goed gewerkt in Genk en doet het ook in Zweden uitstekend. Hij sukkelde de voorbije weken met de nodige kwaaltjes, maar die zijn achter de rug en dat zie je aan zijn manier van spelen en zijn bewegingen. Moussa speelt bevrijd."

"Hoge pressing"
De bondscoach was overigens erg aanwezig op training en stond in het onderlinge trainingspartijtje voortdurend bij te sturen. "Ik praatte vooral met Axel Witsel, Moussa, Vincent Kompany en Romelu Lukaku. Het ging voornamelijk over hoge pressing. Het is belangrijk dat er dan goede afspraken zijn tussen de spelers. Je moet de juiste momenten kiezen om druk vooruit te zetten. Altijd vol gas gaan, gaat niet."

"Geen makkie"
Wilmots had het ook kort over de oefenmatch van WK-tegenstander Zuid-Korea. Dat ging met 1-0 onderuit tegen het Tunesië van Georges Leekens, de voorganger van Wilmots bij de Duivels. "Het ging om een vriendschappelijke match en dan is er altijd een verschil in ritme en niveau. Op het WK zal elk team er staan. Ik heb in Frankrijk nog tegen de Zuid-Koreanen gespeeld en toen bleven ze lopen en kwamen ze van overal. Makkelijk wordt het sowieso niet", counterde Wilmots Leekens, die had laten optekenen dat de Belgen weinig moeite zouden hebben met Zuid-Korea.

REUTERS
PHOTO_NEWS
BELGA

Vermaelen: "Probeer altijd mijn best te doen"

Thomas Vermaelen staat dus zondag normaal gezien in de basiself tegen Zweden. De  zou op de linksachter postvatten, Van Buyten centraal in de defensie naast kapitein Vincent Kompany.

"Het zou inderdaad kunnen dat ik mag starten", aldus Vermaelen, "al blijft het afwachten. Iedereen weet dat de linksachter niet meteen mijn favoriete positie is, maar ik heb er nog gespeeld en probeer zoals altijd mijn best te doen", klonk het bij de verdediger van de Gunners. "Iedereen vecht voor zijn plaatsje in de ploeg en er is nu eenmaal veel concurrentie in deze groep."

Ook 'Big Dan' start normaal gezien. "We moeten niet te veel naar hun ster Zlatan kijken en vooral de focus op onszelf leggen. Zweden is een sterke ploeg en heeft veel kwaliteiten, maar dat hebben wij ook", aldus de 36-jarige Van Buyten, die nu en op het WK de rol van grote broer krijgt in de groep.

"Ik begeleid de jongere spelers, luister naar en praat met hen. Voorts probeer ik er mee over te waken dat iedereen alles voor de groep doet en dat er zich op het WK niemand in het uitstalraam wil plaatsen met het oog op een transfer. Ikzelf wil eerst spelen op het WK, daarna zien we wel wat de toekomst brengt", stelde de verdediger, die enkele dagen geleden nog had laten optekenen dat hij stopt bij Bayern München.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS