Marc Wilmots: "Neuer verdient de Gouden Bal"

PHOTO_NEWS
Bondscoach Marc Wilmots vindt dat de Duitse doelman Manuel Neuer (Bayern München) de Gouden Bal verdient. Dat verklapte hij maandag in een interview met FIFA.com.

Op 12 januari wordt de Gouden Bal uitgereikt. Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Neuer zijn de drie genomineerden. "Ik heb voor Arjen Robben, Thibaut Courtois en Neuer gestemd, dus voor mij mag Neuer de Gouden Bal winnen. Hij is een heel complete doelman, in mijn ogen de beste van de wereld. Hij heeft een perfect seizoen achter de rug en won bijna alles wat er te winnen viel. Hij heeft Duitsland echt naar de wereldtitel geleid. Tegelijkertijd blijft hij vooruitgang boeken. Ik vind dus dat we deze keer voor een speler mogen kiezen die doelpunten verhinderd heeft, in plaats van de traditionele keuze voor spelers die vaak gescoord hebben. Bij de trainers mag Diego Simeone (Atlético Madrid, red) van mij winnen", vertelde Wilmots.

AP
AFP
AP

Opmerkelijk toch, want Wilmots was tijdens zijn carrière net als Cristiano Ronaldo en Messi een aanvaller. "Cristiano Ronaldo is elk jaar goed voor veertig doelpunten. Het probleem is dat we daaraan reeds gewend zijn. Messi heeft wegens blessures een lastig jaar achter de rug, maar loodste Argentinië toch naar de WK-finale. Het zijn fantastische spelers, ze doen me terugdenken aan Ronaldo. 'Il Fenomeno' was ook een doelpuntenmachine, met een perfectie combinatie van techniek, snelheid en regelmaat."

"Eden zet stappen"
Bij de Rode Duivels is draaischijf Eden Hazard de man die vaak vergeleken wordt met Messi en CR7. "Eden zet nog steeds stappen vooruit en ik hoop dat hij de ambitie heeft om het niveau van Messi en Cristiano Ronaldo te bereiken. Bij Lille heeft hij laten zien dat hij jaarlijks goed kan zijn voor een twintigtal doelpunten, het is nu aan hem om dat ook bij Chelsea te tonen."

getty
AP

Wilmots blikte ook nog terug op een voor de Rode Duivels erg succesvol 2014, met een kwartfinaleplaats op het WK in Brazilië en een vierde plaats op de FIFA-ranking. "Ik ben zeer tevreden met onze mentaliteit op het WK. Het is nooit makkelijk om met een grote groep lange tijd samen te werken, maar alle beslissingen die we namen, draaiden goed uit en er waren geen problemen. We wonnen vier wedstrijden op een rij en hebben het Belgische voetbal terug op de kaart gezet en dat met het jongste team op het toernooi."

"Halve finale in Frankrijk"
De kwalificaties voor het EK 2016 verlopen momenteel iets moeizamer dan verwacht, met puntenverlies in Bosnië-Herzegovina en in eigen huis tegen Wales. "We zullen moeten vechten om ons te kwalificeren. Het is ondertussen al dertig jaar geleden dat België zich nog eens wist te plaatsen voor een EK. Ik mik op de kwalificatie, maar daar stopt het verhaal niet. We zijn ambitieus en willen ook in Frankrijk iets neerzetten. Na de kwartfinale op het WK doorstoten tot de halve finales op het EK, dat zou pas uitzonderlijk zijn."

PHOTO_NEWS
BELGA
PHOTO_NEWS
AP
BELGA