Kompany legt voor het eerst uit waarom hij doorgaat bij Rode Duivels: "Niemand stopt als het leuk is"

AFP
Wat genoot hij weer, Vincent Kompany (32). De gedachte om na het WK te stoppen, was niet meer dan een kortstondige flits in zijn hoofd. "Dit geef je niet zomaar op."

Vergeet wat hij in de herfst van 2017 luidop overwoog. Deze Kompany is nog bijlange niet klaar met de Rode Duivels. Een nieuwe campagne, nieuwe uitdagingen. Kompany wil schitteren in de Nations League en nog veel liever: het EK 2020 winnen. 

Die derde plek in Rusland heeft zijn honger allesbehalve gestild. Stoppen op een hoogtepunt was geen optie meer. Kompany beseft namelijk goed dat dit België nog tot meer in staat is. "Zekerheid heb je daarover niet - da's het mooie aan voetbal. Maar ik hoop dat die bronzen medaille op het WK niet onze climax is. Als we het verdienen, zullen we nog meer behalen. En anders stranden we wel elders. (lachje) Maar wie niet probeert, kan het nooit weten."

En dus was zijn beslissing, na het uitbundige feest op de markt van Brussel, snel gemaakt: doorgaan. Een moeilijke keuze was het niet, bevestigt Kompany. "Je hebt altijd van die doemscenario's in je hoofd, waarbij je denkt: 'Hoe ga ik me over twee jaar voelen?' Maar ik sta hier nu en voel me gewoon top. Als dat het geval is, moet je gewoon doorgaan. Zeker in deze ploeg. Het is leuk spelen met zulke jongens. En niemand houdt op als het leuk is."

Photo News

Lachen na elke match

Kompany glimlachte nog maar eens, in de mixed zone van Hampden Park. Hoe ouder hij wordt, hoe enthousiaster. "Ik lach al bijna twee jaar na elke match. (opgewekt) Ik geniet echt van spelen bij Manchester City en bij de nationale ploeg. Dat geef je niet zomaar op."

Je hebt altijd van die doemscenario's in je hoofd, waarbij je denkt: 'hoe ga ik me over twee jaar voelen?' Wel, ik voel me top. Dan moet je doorgaan

Temeer omdat Kompany bij zijn maats voelt hoe gemotiveerd ze nog steeds zijn. "We beschouwen die halve finale op het WK niet als het einde, maar als een stap. Dat hebben we tegen Schotland ook bewezen. We zijn niet naar hier gekomen om uit te rusten. We hebben een doel. Achterover leunen omdat we derde zijn geëindigd in Rusland, zal ons niet helpen. We willen meer."

Wanneer een ijverige buitenlandse collega al eens toetste naar de ambities voor Qatar 2022, grijnsde Kompany. "Dat zien we wel. Eerst het EK over twee jaar. Stel je vraag maar aan de jongeren in deze groep", knipoogde hij, waarna de debutanten ter sprake kwamen. "Ze deden het heel goed. Die doorsteekpassjes van Vanaken bewijzen dat hij kwaliteit heeft, net als die loopacties van Castagne. Proficiat aan die nieuwe jongens. Hun integratie is belangrijk met het oog op de toekomst. Dan hebben we nog meer dan vier jaar een solide ploeg."

Met Kompany?

Photo News
Photo News18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Zolang er geen betere centrale verdedigers zijn lijkt het me logisch dat Kompany verder doet. Kompany beslist dat hij verder wil en de bondscoach beslist of hij al dan niet speelt.

 • Raoul Rouma

  Sinds wanneer beslissen de spelertjes dat ze meedoen of niet. Gaat hij voor coach van de Nationale ploeg?

 • Eric Audenaert

  Er zijn betere verdedigers hoor . Hij gaat door omdat de kassa rinkelt . Nog ene die denkt dat het zonder hem niet lukt .

 • maarten impens

  Wie nu nog altijd twijfelt of België geen wereldploeg is kan beter niet meer kijken. Ok, we zijn niet de besten, maar in voetbal heb je altijd wat geluk nodig om moeilijke matchen te winnen en hangt het van details af....

 • John Stevens

  Oef .... Gelukkig maar ... de patron in de centrale as van de verdediging.