José Mourinho spaart Rode Duivels niet: "Op Eden Hazard na, verstopten ze zich na de 1-0. Belgen moeten naar huis gaan met een slecht gevoel"

RT Sport
José Mourinho sprak na Frankrijk - België als WK-analist voor de staatszender Russia Today duidelijke taal. Op Eden Hazard na, is de Portugese trainer van Manchester United hard voor onze Duivels en zeker onze spelers met topstatus. "Toen het er echt om deed, gaven ze niet thuis."

"Mijn gevoel van tijdens de rust klopte", opende 'The Special One'. "Eén goal zou het verschil maken en de fysionomie van de match veranderen: België dat na de 1-0 meer initiatief nam en zo aan Frankrijk ruimte gaf om te counteren." Mourinho spaarde onze Rode Duivels niet. "Ik denk dat de Belgen naar huis gaan met een slecht gevoel. Ze konden en moesten meer doen. Hazard niet - hij probeerde echt alles. Maar vele anderen verstopten zich in de laatste 25 minuten. Dat zijn spelers die veel beter kunnen dan dit. Ze waren er vanavond niet 'on the big occasion' (op het hoogste platform toen het erom spande, nvdr). 

Griezmann in de achtervolging op De Bruyne.
Photo News Griezmann in de achtervolging op De Bruyne.

Lof had Mourinho wel voor 'Les Bleus'. "Frankrijk van zijn kant was goed in de basiselementen van het voetbal: ze verdedigden goed, ze speelden compact. Na die goal controleerden ze. Varane (die Mourinho als trainer van Real nog naar Madrid haalde, nvdr) speelde een fantastische wedstrijd. Ik zag ook een goeie Pogba, een héél goeie. Bijzonder volwassen zoals hij speelde. Prima in balbezit en altijd controlerend. Toen Giroud eruit ging voor Nzonzi (in minuut 85, nvdr), kreeg Pogba meer ruimte en ook dat vulde hij perfect in. Deed geen fantasietjes, maar hield de bal uit de gevaarlijke ruimtes en zorgde bijna voor een assist voor Griezmann."

Lof voor Pogba en Varane van Mourinho.
REUTERS Lof voor Pogba en Varane van Mourinho.

Achterover geblazen werd Mourinho niet door de finale 'avant la lettre'. "Het was een goeie match, zeker rekening houdend met de emoties rond een halve finale. Maar het was zeker ook niets speciaal. En uiteindelijk konden we nu nog naar verlengingen aan het kijken zijn: het had zomaar ook 1-1 of 0-0 kunnen zijn. Het ging natuurlijk ooit een match met veel goals zijn en dan is het typerend dat een stilstaande fase beslist. Umtiti viel de ruimte tussen Fellaini en Witsel prima aan - Courtois was kansloos." 

Umtiti met de goal.
Photo News Umtiti met de goal.

"Weet je, op zo'n WK is het met die opeenvolging van matchen moeilijk om intensief te trainen. Wat je dan tijdens zo'n herstelsessie wel perfect kan doen, is trainen op tactiek of stilstaande fases. Zo word je sterker en gevaarlijker op dat laatste - daar was die goal van Umtiti het beste bewijs van. Al blijft ook vooral de kwaliteit van de corner belangrijk. Die was hier prima (van Griezmann, nvdr)", aldus Mourinho, die ook nog een mooi compliment in huis had voor Courtois. "Zijn save op die poging van Tolisso diep in blessuretijd was de beste van de match - nog beter dan die van Lloris op Alderweireld. Om voor iemand van twee meter daar met zijn linkerhand naartoe te gaan, chapeau."

EPA147 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ricci Latte

  Misschien konden ze ook niet beter na die mooie voetbalmatch tegen Brazilië. Het viel wel op dat er inderdaad ondermaats en slecht gespeeld werd door spelers waar je meer van verwacht.

 • Joachim Albert

  Ja. .. Mourinho is fan van verdedigend anti voetbal Geen verder commentaar nodig

 • HUBERT VANHOVE

  Hazard is geen teamspeler velen vinden dat hij de beste speler was en de anderen er wat bijliepen maar door zijn dribbelen en vastlopen moest iedereen zich klaarhouden om zijn fouten op te lossen

 • Dalisz Fara

  Beste Lene. Waarop moet ik nou jaloers zijn? Wees gewoon trots op de RD i.p.v. af te geven op andere ploegen

 • Frederik Naert

  Gelijk heeft hij Mourinho. Ze hebben er niet alles aan gedaan, topspelers als KDB lieten het afweten, ze joegen niet genoeg achter de bal, te traag spel. En dan nog eens tactisch falen van Martinez erbij en dan heb je een nederlaag.