Jan Vertonghen wil klus in Griekenland al afmaken: "Niet onze stijl om voor gelijkspel te gaan"

photo_news
Waarom een feestje uitstellen? Jan Vertonghen ziet er evenmin het nut van in. Hij wil in het zonovergoten Athene klinken op de WK-kwalificatie - de ideale zomer party.

De setting kan zonder twijfel slechter. Athene - aangenamere zomeravonden vind je dezer dagen moeilijk. En het Georgios Karaiskákisstadion mag er ook wezen - een écht voetbalstadion. Je kan er bij een hoekschop net niet Eden Hazard of Kevin De Bruyne aanraken. Oké, het mag dan morgenavond niet voor 40.000 enthousiaste Belgen zijn dat de Rode Duivels zich kunnen plaatsen voor het WK in Rusland, maar so be it.

Zou Jan Vertonghen de weekendkrant van Het Laatste Nieuws gelezen hebben? 'Wínnen, natuurlijk', was de titel op de sportkatern. Wel, Vertonghen denkt er net zo over. "Het is niet onze stijl om voor een gelijkspel te gaan. Trouwens, ik heb al vaker in dit soort situatie gezeten en het is nooit een goede ingesteldheid om voor een punt te gaan, zelfs al is een gelijkspel genoeg. We gaan hier de kwalificatie proberen veilig te stellen."

Het is ooit anders geweest, weet Vertonghen. "Ik heb zes of zeven campagnes meegemaakt en dit is een luxesituatie. Eén die we zelf hebben afgedwongen. Kijk naar ons doelsaldo. Alleen thuis tegen Griekenland hadden we er meer van verwacht." België beet toen zijn tanden stuk op de stugge Grieken. "Verdedigend zijn ze moeilijk te ontwrichten", herinnert Vertonghen zich. "Zeker in het eerste uur waren we spaarzaam met onze kansen. En de Grieken speelden zo verdedigend dat we onze focus niet behielden. Dat moet nu beter. Het tempo moet hoger en we moeten achterin de nul proberen houden, want ik verwacht een soortgelijke match als die heenwedstrijd."

We moeten straks de juiste tegenstanders vinden, om ons voor het WK voor te bereiden op verschillende systemen en tactieken

Jan Vertonghen

Hoe dan ook, niemand die nog aan de WK-kwalificatie twijfelt, na het puntenverlies van Griekenland tegen Estland en de nederlaag van Bosnië in Cyprus. Net zoals in de aanloop naar de voorbije grote toernooien zijn de Rode Duivels dus op weg om zich heel vlot te plaatsen. "Of onze poule te gemakkelijk was? Nee. Bosnië en Griekenland zijn gewaardeerde tegenstanders. We hebben het gewoon heel professioneel aangepakt. En hopelijk kwalificeren we ons nu al voor het WK. Dan is het aan ons om de juiste tegenstanders te vinden, zodat we ons tegen het WK goed kunnen voorbereiden op verschillende systemen en tactieken."

photo_newsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.