FT buitenland (13/11). Premier League krijgt vrouwelijke CEO - Solari tekent tot bij 2021 bij Real Madrid - Israëliër fluit België-IJsland

Susanna Dinnage.
AFP Susanna Dinnage.

Real Madrid geeft Santiago Solari contract tot 2021

Real Madrid heeft Santiago Solari officieel als nieuwe hoofdcoach aangesteld. De 42-jarige Argentijn kreeg een contract voor drie seizoenen, tot 30 juni 2021.

Maandag al meldde de Koninklijke Spaanse voetbalbond dat Solari als permanente coach werd ingeschreven. Dat was nodig omdat een interim volgens het bondsreglement maar twee weken mag duren. Een woordvoerder van Madrid bevestigde maandagavond dat Solari een kans ging krijgen als hoofdcoach. “Want we zijn heel tevreden over zijn werk en hij heeft die kans verdiend.”

Santiago Solari.
AFP Santiago Solari.

Op 29 oktober werd Solari ad interim aangesteld als opvolger van Julen Lopetegui. Die moest opstappen na de pijnlijke 5-1 pandoering bij Barcelona. Voor de definitieve opvolging van Lopetegui deden de namen van onder anderen Antonio Conte, José Mourinho en Roberto Martinez de ronde. Met Solari aan het roer doet de Koninklijke het echter bijzonder goed. In vier duels, twee in de competitie, één in de beker en één in de Champions League, werd telkens gewonnen en dat met een doelsaldo van plus dertien (15-2).

Van 2000 tot 2005 speelde Solari zelf als middenvelder voor Real. Sinds 2013 was hij er als jeugdtrainer aan de slag en in 2016 werd hij coach van het B-elftal.

Udinese doet trainerswissel

Udinese heeft zijn Spaanse trainer Julio Velazquez aan de deur gezet. Het nummer zeventien in de Italiaanse Serie A stelde met Davide Nicola ook meteen een opvolger aan. Velazquez, 37, kwam pas begin dit seizoen toe bij Udinese. Eerder coachte hij onder meer Villareal, Murcia, Real Betis, Belenses en Alcorcon. Udinese kan met zijn negen punten maar drie ploegen achter zich houden na twaalf speeldagen. De laatste drie ploegen degraderen in Italië. De recentste zeven wedstrijden raapte de ploeg van voormalig Anderlecht-spelers Lukasz Teodorczyk en Bram Nuytinck zelfs maar één punt.

Julio Velazquez.
AP Julio Velazquez.

Davide Nicola is een Italiaan van 45, die eerder onder meer Livorno, Bari en Crotone trainde, en die laatste club in het seizoen 2016-2017 in de hoogste afdeling hield na een indrukwekkende remonte. Nicola zat ondertussen al elf maanden zonder werk.

Susanna Dinnage wordt eerst vrouwelijke CEO Premier League

Susanna Dinnage volgt in januari Richard Scudamore op aan het hoofd van de Engelse Premier League. Ze wordt daarmee de eerste vrouwelijke CEO van de Engelse voetbalcompetitie. Scudamore treedt binnenkort op 59-jarige leeftijd af, na liefst negentien jaar aan het roer van de Premier League.

Momenteel werkt Dinnage, 51, als ‘global president’ van televisiezender Animal Planet, onderdeel van Discovery. “Ik kijk er enorm naar uit om deze fantastische positie in te mogen nemen”, vertelt Dinnage op de website van de Premier League. “Het is een privilege om een dergelijke dynamische en inspirerende organisatie te mogen leiden.” Dinnage is nog maar de derde CEO van de Premier League, na Scudamore en zijn voorganger Rick Parry.

Susanna Dinnage
AFP Susanna Dinnage

Ex-bondscoach Ventura verlaat Chievo al na één maand

Voormalig bondscoach van Italië Gian Piero Ventura (70) heeft maar één maand aan het roer gestaan van Chievo Verona. Het contract van de voormalige Italiaanse bondscoach werd ontbonden. In de vier wedstrijden onder Ventura pakte Chievo slechts één punt.

Na het 2-2 gelijkspel van zondag tegen Bologna had Ventura volgens verschillende media zijn spelers meegedeeld dat hij zou opstappen. De naam van Domenico Di Carlo, die de club in het verleden al twee periodes (2008-2010 en 2011-2012) trainde, doet de ronde als opvolger van Ventura. Die moest eind 2017 opstappen als bondscoach, nadat hij er niet in geslaagd was de Azzurri te plaatsen voor het WK in Rusland.

Chievo Verona staat na twaalf speeldagen op de laatste plaats in de Serie A met 0 punten. De club kreeg aan het begin van dit seizoen drie punten in mindering vanwege gesjoemel in de boekhouding. 

Gian Piero Ventura.
EPA Gian Piero Ventura.

Israëli fluit België - IJsland

De Israëliër Orel Grinfeld is door de Europese Voetbalconfederatie UEFA aangesteld als scheidsrechter voor de wedstrijd tussen België en IJsland van donderdagavond op de voorlaatste speeldag in groep 2 van de A-divisie in de UEFA Nations League.

Orel Grinfeld deelt Isco van Real Madrid een gele kaart uit.
AFP Orel Grinfeld deelt Isco van Real Madrid een gele kaart uit.

De 37-jarige Grinfeld leidde nooit eerder een wedstrijd van de Rode Duivels. Eind 2016 was hij wel de referee toen Racing Genk in de groepsfase van de Europa League met 0-2 ging winnen op bezoek bij het Italiaanse Sassuolo. Een jaar eerder zag hij Anderlecht met 2-1 verliezen bij Tottenham Hotspur.

Na het duel met IJsland volgt voor de Duivels nog de verplaatsing naar Zwitserland. De Zwitsers hebben momenteel in de groep evenveel punten, maar wel een wedstrijd meer op de teller. Als de Rode Duivels eerst van IJsland winnen, hebben ze drie dagen later in Luzern altijd genoeg aan een punt om zich te verzekeren van een stek in de halve finales. Ook bij een nipte nederlaag met één doelpunt verschil, is de kwalificatie in bepaalde scenario's nog mogelijk, dankzij de 2-1 zege van vorige maand in Brussel. 

REUTERSReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.