Ex-bondscoaches: "Het is een héél mooi WK geweest voor België, we pakken die derde plaats"

Aimé Anthuenis.
Photonews Aimé Anthuenis.
Geen finale voor de Rode Duivels na de 1-0-nederlaag tegen Frankrijk. Toch mogen we niet met een kater, maar met opgeheven hoofd ontwaken. Drie voormalige bondscoach zijn het er roerend over eens: "Het is een héél mooi WK geweest voor België"

Anthuenis "Hazard beste speler van het toernooi"

Eerst en vooral: het is een héél mooi WK geweest. Tegen de Fransen was het iets minder, akkoord. Maar dat lag toch vooral aan hen. Frankrijk was sterk - ik schat ze hoger in dan de Brazilianen. Ze speelden het na de 1-0 ook zeer leep. Tijd winnen, met elf op de eigen helft kamperen. Dat was ook hun goed recht. En wij vonden er geen antwoorden op. We zijn zelf te weinig gevaarlijk uit de hoek kunnen komen. Lukaku werd moeilijk gevonden. Onze luchtmacht moest het afleggen tegen Umtiti en Varane. Maar wel een pluim voor Hazard - voor mij was hij de beste speler van het toernooi.

Misschien moest het daarom iets te véél van Hazard komen. Maar andere sleutelspelers kwamen moeilijker in hun ritme. Al bij al was het dus een logisch resultaat, hoe spijtig dat ook mag zijn. En toch horen we bij de absolute wereldtop. We hebben op dit kampioenschap bewezen dat het geen toeval is dat we al zo veel jaren in de top vijf van de FIFA-ranking staan.

Aimé Anthuenis is onder de indruk van Genk
photo_news Aimé Anthuenis is onder de indruk van Genk

Meeuws "We pakken de derde plaats"

Spijtig. Maar ik denk dat niemand zich iets kan verwijten. We hebben ervoor gespeeld, hebben alles geprobeerd. Het eerste kwartier - en dat is logisch - werd er naar mekaar gekeken. Toch kwamen er wat mogelijkheden langs beide kanten voor de rust. In het begin van de tweede helft kwamen zij op voorsprong en dan wist je dat het moeilijk zou worden. Het is normaal dat een match waar twee evenwaardige ploegen tegen mekaar spelen, beslist wordt op een stilstaande fase. De inbreng van Mertens was dreigend, toen kwamen er wel voorzetten vanop de flank. Alleen: we hebben Lukaku op geen enkel moment in stelling kunnen brengen.

We hebben een geweldig toernooi gespeeld. We kunnen met opgeheven hoofd terug naar België komen. Als je er zo dichtbij bent, is het jammer. Maar Frankrijk was uiteindelijk de efficiëntste ploeg. Het is een kans die we wellicht niet meer zullen terugkrijgen. Kijk naar de andere tabelhelft... Dat is anders dan eerst spelen tegen Brazilië en dan tegen Frankrijk. (denkt na) Mochten we hen geklopt hebben, waren we wereldkampioen geworden. Het heeft jammer genoeg niet mogen zijn. We mogen heel fier en heel trots zijn. Ze hebben het fantastisch gedaan. Ze gaan de derde plaats pakken en dat verdienen ze ook. Een aantal spelers - zoals Hazard - hebben zich getoond aan de wereld.

BELGA

Leekens "De Fransen waren sterker. Geen schande"

In het begin van de partij werd er heen en weer geschaakt. Dat is logisch, als de belangen zo groot zijn. Maar dat wil ook zeggen dat de wedstrijd op details werd beslist. Een hoekschop. Daar waar het ons tegen Brazilië meezat, zat het gisteren tegen. Na de 1-0 hebben we het moeilijk gehad om een doorgang te forceren. Via Hazard lukte het een paar keer. Daarover gesproken: die heeft een match op wereldniveau gespeeld. Misschien de beste die ik hem ooit heb zien spelen.

Het is spijtig dat de Rode Duivels sneuvelen in de halve finale na zo'n wereldkampioenschap te hebben gespeeld. Maar: Frankrijk was zeer goed. Dat moeten we ook kunnen toegeven. Met een geweldige Mbappé, die ons pijn gedaan heeft. De Fransen waren sterker dan de Belgen. En dat is zeker geen schande. We mogen fier zijn op de manier waarop we gepresteerd hebben, de geestdrift die we getoond hebben. Op en naast het veld.

AFP29 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Nick Roebben

  Grote voetbalkenner Leekens spreekt ook nog eens, de Fransen waren NIET beter, wel efficient, da's wat anders... Waarschijnlijk ontbrak het ons aan die 10% die hij toen hij bondscoach was niét heeft kunnen afmaken...

 • claude de waele

  Hij had toch Henry!!!!

 • rudi van dijck

  kijk de RD hebben het algemeen goed gedaan. en ik wil niemand aanvallen!! maar als ze met deze groep nog prijzen willen pakken, dan moet men toch echt op zoek naar een trainer, met een duidelijke visie, en liefst al WK/ EK ervaring. en een B of C plan. iemand als BV een Dechamps. die kwaliteiten heeft Martinez duidelijk niet! die heeft die palmares nu eenmaal niet. goed jah. voor Everton, maar niet goed genoeg voor de RD. Martinez zijn praatjes mooi, maar die vullen geen gaatjes.

 • Joske Vermeulen

  Die commentaar hier,mensen toch... de enige jannekes en miekes hier zijn de verzuurde criticasters hier. We hebben de halve finale op een WK gespeeld. Waar is de trots?

 • Karl Huysmans

  Mooi wk???????? Weer geen prijzen ja.dat is de realiteit. Bende egotrippers zonder België gevoel.

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00