Die pijnlijke minuut 51, irritaties en kritiek van Courtois en Hazard: exact jaar geleden spatte Duivelse droom uiteen

VRT/PhotoNews/AP
Samuel Umtiti. De naam zit nog vers in het geheugen van voetbalminnend België. Dag op dag een jaar geleden kopte de Franse verdediger van FC Barcelona de ultieme droom van onze Duivels aan diggelen in de halve finale van het WK. Een terugblik.

België begon als een wervelwind aan het WK. Het gevolg: 9 op 9 in de groepsfase. De achtste finale tegen Japan zou geen probleem vormen. Was dat even anders. De Duivels kwamen op een 0-2-achterstand. Het zou toch niet? De troepen van Martínez rechtten de rug en kwamen terug tot 2-2. Verlengingen leken onvermijdelijk. Maar dan was er díe goal. Als orgelpunt van een subliem opgezette counter liet Lukaku, alsof hij ogen op zijn rug had, de bal aan Chadli. De winger miste niet. 3-2 en door naar een kwartfinale tegen Brazilië. Het aanvallende geweld in de groepsfase, de comeback tegen Japan: de Rode Duivels werden de chouchous van het toernooi. Een wereldpartij tegen Brazilië zette die status nog meer kracht bij. Dan waren de troepen van Deschamps aan de beurt...

De wedstrijd tegen Les Bleus  was vrij gesloten. Langs beide kanten vielen er weinig echte kansen. 0-0 aan de rust. Het kon nog alle kanten uit. De tweede helft was zo’n vijf minuten bezig toen Frankrijk een corner versierde. Griezmann zou hem trappen. Umtiti, die goed voor Fellaini kwam, knikte de bal in doel. Tijd voor de Belgen om hun duivels te ontbinden. Maar door een defensieve masterclass én een flinke portie tijdrekken van Mbappé slaagden onze landgenoten daar te weinig in. De Belgen vochten voor wat ze waard waren, maar het mocht niet baten. Geen finale voor de gouden generatie. Teleurstelling was er zeker, maar Martínez was trots op zijn team. “Ik kan mijn jongens niks verwijten. Die ene hoekschop maakt het verschil. Dat is zuur.”

Courtois en Hazard laakten dan weer het “antivoetbal” van de Fransen. De nationale nummer één vond het “jammer om te verliezen van een team dat zo’n voetbal speelt.” Hazard zei dan weer dat hij liever verloor met dit België dan dat hij won met zo’n Frankrijk. De teleurstelling was uiteraard te begrijpen. Maar eeuwige positivo Martínez wou toch vooral het WK met opgeheven hoofd verlaten en doelde daarmee op winst in de troostfinale.

Ook de wereldpers was het WK van de Belgen natuurlijk niet ontgaan. Daily Mail schreef: “We hebben allemaal oprecht medelijden met Roberto Martínez en België omdat ze dit WK zoveel geschonken hebben.” Algemeen Dagblad had het dan weer over “de knuffelploeg van de wereld” en “de mooiste verliezers ooit op een WK die onvergetelijk stierven in schoonheid.”

En mooi was het Russische avontuur van onze Duivels zeker. Al zal 10 juli 2018 in de Belgische voetbalgeschiedenis toch vooral herinnerd worden als de dag waarop Samuel Umtiti de Rode Duivels uit een historische WK-finale hield.

Bekijk hieronder de hoogtepunten van die historische dag:
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  Met Martinez gaan ze nooit iets winnen ......dat is een feit ! Gouden generatie mss wel ...maar wat hebben zij al gewonnen ...? Niets !

 • Wes Lauwers

  Met deze coach zullen ze nooit een prijs pakken, een goede ploeg maar op de momenten dat ze er echt moeten staan laten ze het afweten( remember wales en frankrijk), en dat is het verschil met ploegen als duitsland-frankrijk-spanje.....,echte topploegen staan er als het echt moet, bewijze hun wereldtitels, deze lichting zal voor altijd de ploeg zijn van net niet goed genoeg!

 • Frank Vandenbussche

  Toch grappig dat net zoveel Nederlanders zich geroepen voelen een reactie te geven. Chauvinisme maakt blind en leidt tot geheugenverlies. Welke ploeg werd kampioen met enkel en alleen sterk en dominant voetbal, scoorde elke match minstens 5 keer zonder enig tegendoelpunt? Het feit dat België nog steeds numero uno is op de ranking is heus niet omdat ze niet kunnen sjotten. Iedereen vreest de Rode Duivels. Zelfs Koeman als de camera uit staat ;-)

 • Dave Janssens

  marc germeau het was de buitenlandse media wie dat schreven. Goed geprobeerd hoor, maar het is uw mentaliteit waar het aan mankeert.

 • Nando Garcia Fernandez

  Fransen hadden Belgie tactisch mooi in de greep