Deze vijf Rode Duivels spelen altijd bij Marc Wilmots

belga
Bondscoach Marc Wilmots bracht maandag met zijn assistent Vital Borkelmans een bezoek aan Het Laatste Nieuws. Hij maakte tijd voor een open en boeiend gesprek. We brengen een greep uit zijn uitspraken. Wilmots over...

De samenstelling van zijn basisploeg
"Courtois, Kompany, Witsel, Hazard en De Bruyne. Zij staan altijd op het veld. Dat we geen wereldspits hebben? De invulling van de spits is afhankelijk van de tegenstander. Gaan we counteren of moeten we dominant zijn? Mboyo, De Camargo, Batshuayi: ik hou met al die jongens nog rekening. Maar van Mboyo verwacht ik meer dan één goeie match. Ik wil zien of hij serieus in conditie geraakt. Ook Divock Origi is een goeie speler. We hebben hem de voorbije zes maanden intensief gevolgd. Hij is snel, heeft techniek, kan rechts en links spelen en benadert nog het meest het profiel van Benteke. Leg ook maar druk op Eden Hazard. Hij zal er zich geen ballen van aantrekken. Druk glijdt zó van hem af. 't Is een jongen die zó gezond is in zijn hoofd. Eden voetbalt omdat het plezant is." Borkelmans: "De Bruyne heeft dat ook: dat zijn jongens die de bal willen."

Poll

Ben jij het eens met de keuze van Wilmots voor zijn 5 'basisspelers'

  • Neen, ik zou voor andere namen gaan 6%
  • Ja, die 5 moeten inderdaad altijd spelen 76%
  • Nee, sowieso geen goed uitgangspunt 18%

Wereldkampioen worden
"Als álles, álles, álles klopt, ja. Kijk, dit is een sterke generatie. Maar als ik rondom mij kijk: Argentinië, Duitsland, Spanje, Brazilië, die zijn allemaal beter, sorry. Ik ben geen dromer. Ik ben een realist. Dingen kunnen raar gaan op zo'n toernooi. Natuurlijk ben ik ambitieus. Ik ben de voorbije maanden geen drie keer over en weer naar Brazilië gevlogen om alles in orde te brengen om dan na drie wedstrijden mijn koffers te pakken. Ik wil allleen maar zeggen: een paal, een scheidsrechter, een rode kaart, die details heb je niet in de hand. Hebben jullie Chelsea gezien op Atlético Madrid? Twee lijnen van vijf voor de eigen zestien. Net zo goed wordt dat gekopieerd op het WK. Ik weet nu al dat België het spel zal moeten maken en vooruit zal moeten verdedigen."

De 19-jarige Divock Origi, aanvaller van Lille.
Photo News De 19-jarige Divock Origi, aanvaller van Lille.

De afwezigheid van de spelersvrouwen op het WK
"Och, is ze daar, de vraag over seks. Jongens toch: twaalf jaar lang hebben we gehuild omdat we niet op een WK waren; en nu gaan we klagen omdat we drie weken zonder vrouw moeten? Serieus blijven, hé. We zijn daar om te trainen, te vliegen, te spelen en te rusten - we zijn daar om te wérken. Ik heb het vier keer meegemaakt: áltijd problemen. In Amerika klaagden de vrouwen dat ze hun mannen te weinig zagen. In '98 hebben we drie uur handje in handje gelopen door Euro Disney - gezellig, hoor- waarna ik in Japan 2002 als aanvoerder zelf de beslissing heb genomen: stop, geen vrouwen. Als we straks de halve finale halen (maakt breed armgebaar), laat ze dán maar komen."

Lees het integrale interview woensdag in Het Laatste Nieuws, of download HIER de digitale versie.

Vincent en Carla Kompany.
Photo News Vincent en Carla Kompany.