België krijgt éxtra punten op FIFA-ranking (helaas niet genoeg om eerste te blijven)

epa

We mogen toch hélaas zeggen: België heeft vandaag afscheid genomen van de historische eerste plaats op de FIFA-wereldranglijst, die de Rode Duivels sinds 5 november 2015 aanvoerden. Na 115 dagen zakken de Rode Duivels op de nieuwe gepubliceerde lijst naar de tweede plaats. Topland is nu Argentinië, dat flink punten won dankzij twee zeges in WK-kwalificatiematchen die qua gewicht veel zwaarder tellen dan vriendschappelijke duels. België blijft in de stand wel nipt Chili, Colombia en Duitsland vooraf. Chili mag trouwens een champagnefles kraken. Voor wat het waard is: voor het eerst in de geschiedenis staat het land boven Duitsland in de FIFA-ranking.

Kevin De Bruyne in de bewuste wedstrijd tegen Roemenië.
photo_news Kevin De Bruyne in de bewuste wedstrijd tegen Roemenië.

Gisteren raakte bekend dat België trouwens onverwacht nog 12 FIFA-punten extra sprokkelde, met dank aan speurwerk van de Roemeense krant Gazeta Sporturilor. Zij legde aan de FIFA spijkerhard bewijsmateriaal voor dat Roemenië in de tegen België op 14 november 2012 met 2-1 gewonnen vriendschappelijke interland acht wissels had doorgevoerd, hoewel de toenmalige Italiaanse scheidsrechter Mauro Bergonzi op het officiële scheidsrechterblad slechts zes wissels had aangegeven. FIFA onderzocht de zaak en liet gisteren weten Roemenië-België te zullen schrappen als officiële interland in hun databank. Het reglement van de FIFA schrijft voor dat een land in een oefenduel maximaal zes vervangingen mag doorvoeren om als officiële wedstrijd te gelden. Jammer voor Christian Benteke, want hij verliest zo in de FIFA-statistieken zijn doelpunt tegen Roemenië. Zijn teller voor de Rode Duivels staat nu nog slechts op zes goals in plaats van op zeven. De internationals die in actie kwamen verliezen ook elk een cap. België overkwam eerder trouwens hetzelfde euvel als Roemenië. Marc Wilmots voerde in mei 2014 zeven wissels door in het oefenduel tegen Luxemburg. Daardoor telde de match niet officieel en zag Romelu Lukaku een hattrick in de statistieken teloor gaan.

photo_news
photo_news

Nieuwe ranking 5 mei
De drie tegenstanders van de Rode Duivels in de groepsfase van het EK van komende zomer in Frankrijk - Italië, Ierland en Zweden - staan respectievelijk vijftiende, 31e en 36e op de FIFA-ranking. Italië verliest één plaats, Ierland en Zweden twee. De volgende ranglijst wordt op 5 mei bekendgemaakt. Hun eerstvolgende oefeninterland spelen de Belgen op 28 mei in Genève tegen Zwitserland, daarna volgen nog thuiswedstrijden tegen Finland (1 juni) en Noorwegen (5 juni).