"'Wie is die Jan?' zei een journalist. Grappig"

René Vandereycken lanceerde Vertonghen 10 jaar geleden bij de Rode Duivels

Photo News
Zaterdag 2 juni 2007: die dag debuteerde Jan Vertonghen voor de Rode Duivels tegen Portugal. Toenmalig bondscoach René Vandereycken blikt terug. "Hij was gedreven, rustig en had toen al een bepaalde humor", zegt hij. "Maar ik vind het spijtig dat hij zijn carrière niet als middenvelder heeft verdergezet."

"Ik weet nog - op de dag dat ik de selectie bekendmaakte - dat ik de lijst van de spelers voorlas. Een Franstalige journalist tikte zijn Nederlandstalige collega aan en vroeg: 'Jan Vertonghen, wie is dat?' (lacht) Ik vond dat grappig. Hij zat helemaal vooraan en ik kon het liplezen."


De Franstalige journalist was destijds ongetwijfeld niet de enige die zich die vraag stelde. Vertonghen werd in het seizoen 2006-2007 door Ajax verhuurd aan het bescheiden RKC, dat toen zelfs degradeerde. Pas het jaar nadien brak hij helemaal door in Amsterdam. "Jan was een speler van wie ik dacht: hij is jong, laat hem maar wat internationale ervaring opdoen. De sportieve staf en ikzelf vonden dat hij er klaar voor was. We moesten ook kijken naar de toekomst van de nationale ploeg op lange termijn. Het had geen zin om direct rendement te eisen. Ervaring opdoen was belangrijker."

Photo News

Ajax-karakter

Maar wat sprak Vandereycken zo aan in de jonge Jan Vertonghen? "Zijn manier van spelen én zijn persoonlijkheid. Hij had een echt Ajax-karakter, heel zelfzeker. Ook al had hij geen superkopspel, geen supertechniek en was hij niet supersnel, hij kon wel van alles iets. We vonden hem een 'goed' talent. En in die eerste matchen bevestigde hij ons vermoeden. Weet je wat ik wel spijtig vind? Dat Jan zijn carrière niet als middenvelder heeft verdergezet. Volgens mij had hij dan een even grote carrière gemaakt als nu. Hij had het loopvermogen en de drang naar voren op die positie. (mijmert) In een wedstrijd tegen Spanje speelde hij toen in het midden met Simons en Fellaini, dat werkte echt goed. Maar bij Ajax hadden ze Jan nodig als verdediger en hij heeft dat uitstekend gedaan.


Hoe ik hem inschat als linksachter? Het is niet zijn beste positie. Daar heb je andere kwaliteiten voor nodig. Zeker als je speelt met een offensieve linksback. Jan heeft niet de startsnelheid die daarvoor nodig is. Maar dat moffelt hij dan weg door zich goed vrij te lopen. Voetbalintelligentie heeft hij wel. "


't Is ook zo dat Vertonghen zich onmiddellijk integreerde bij de Rode Duivels. Een grote aanpassingsperiode had hij niet nodig. "Hij was gedreven, rustig en hij had een bepaald soort humor die ik wel kon appreciëren. Hij is een sfeermaker op zijn manier. Alleen niet als voortrekker of lawaaimaker. Jan en Moussa Dembélé in de kleedkamer, in het medisch kabinet... Ze waren altijd aan het grappen en het plagen. Als zij ergens samen waren, zat het spel op de wagen. Ze plaagden mekaar áltijd. (lacht) In dat opzicht is het misschien vreemd dat Moussa destijds voor een transfer naar Tottenham koos."

photo_news
photo_news

Hazards adem

Dat Vertonghen dinsdag recordinternational wordt, verrast Vandereycken niet. "Maar eigenlijk kan je dat niet voorspellen", vindt hij. "Hij had kwaliteiten en talent, daarna is het afwachten. Ik heb hem niet gemaakt, enkel een kans gegeven. Het is wel zo dat Jan weinig geblesseerd is - hij gaat niet onbesuisd in de duels - en geschorst is: een groot voordeel. Bovendien werd hij altijd goed begeleid. Door zijn familie, door zijn makelaar. Hij zal ongetwijfeld ook veel hindernissen hebben overwonnen. Of ik hem nog volg? Zeker. Ik volg alle topcompetities. Ik ben er ook van overtuigd dat Jan in elke competitie aan de slag kan. Op dat niveau... Hij is een echte atleet geworden, nóg krachtiger. Het zal ook een aantal kilo's schelen in vergelijking met vroeger - ik bedoel de spiermassa."


Tot slot heeft Vandereycken nog een boodschap voor Vertonghen. "Doe zo verder. Je bent goed bezig en ik ben zeker dat het nog jaren zal duren. (lacht) Veel extra raad kan ik hem niet geven, hoor. Alleen denk ik wel dat Eden Hazard - hij is jonger - hem op termijn nog zal inhalen."

photo_news
BELGA