"Halve finale of WK is mislukking": Wilmots legt lat hoog voor zijn opvolger

Photo News
De ex-bondscoach legt de lat hoog voor de Rode Duivels op het WK. "Minstens de halve finale: alles daaronder zou een mislukking zijn", zegt Marc Wilmots (49) in een uitgebreid interview met het Duitse magazine Kicker. Hij voorspelt opvolger Martínez ook zware weken.

Vaak spreekt Wilmots niet meer, maar als hij dat toch doet, neemt hij geen blad voor de mond. Voor Kicker lichtte de ex-bondscoach de Rode Duivels door. "België moet minstens de halve finale halen", zegt hij. "Dat zou het logische vervolg zijn na de kwartfinales op het WK in 2014 en op het EK in 2016. Die toernooien waren een goede leerschool. De huidige kern heeft een gemiddelde leeftijd van 26. Als iedereen fit is, heeft de groep de potentie om ver te raken. Ontbreken twee of drie spelers, dan wordt het link. Je hebt gasten als Kompany, Vertonghen, Vermaelen en Alderweireld nodig. Met de offensieve weelde kan je drie nationale ploegen van spelers voorzien, maar achterin is er geen overschot. Jason Denayer en Jordan Lukaku, die beiden in mijn EK-kern zaten, zijn eigenlijk spelers voor de tweede of de derde rij."

Marc Wilmots met gewezen assistent Vital Borkelmans in de tribune tijdens KRC Genk-Antwerp.
PlaySports Marc Wilmots met gewezen assistent Vital Borkelmans in de tribune tijdens KRC Genk-Antwerp.

"De groepsfase is op het eerste gezicht niet zo zwaar. Voor 7 matchen in 28 dagen heb je focus nodig. De Duitsers kunnen dat, de Spanjaarden en de Brazilianen ook, maar de Belgen niet. Dat is een voordeel voor de andere landen. Voor een toernooi heb je een goed collectief nodig. België heeft twaalf goeie aanvallende spelers, maar daar kan je geen ploeg mee bouwen. Mijn hoop is dat spelers als Witsel, Fellaini, Dembélé, op de piek in hun carrière, voor balans kunnen zorgen. Als België de halve finale wil bereiken, is het nu of nooit. Er eerder uit gaan zou een afknapper zijn. De wereldtitel moet het doel zijn, ook al klinkt dat misschien arrogant. Wij zijn maar het kleine België, maar met deze spelers moet je hoog durven te mikken. Spanje, Duitsland, Brazilië en Argentinië zijn de favorieten. Een van hen zal België opzij moeten zetten."

Als België de halve finale wil bereiken, is het nu of nooit. Er eerder uit gaan zou een afknapper zijn. De wereldtitel moet het doel zijn, ook al klinkt dat misschien arrogant. Wij zijn maar het kleine België, maar met deze spelers moet je hoog durven te mikken

Marc Wilmots

Moeilijke weken Martínez

Zijn opvolger, Roberto Martínez, voorspelt hij moeilijke weken. "Het gaat nu al over zijn opvolger. Zijn contract loopt immers na het WK af en de lobby voor Michel Preud'homme als nieuwe bondscoach is al gevormd. De campagne loopt al. Daarbovenop komt de sportieve druk: iedereen kent de mogelijkheden van deze ploeg. Ik wens hem veel geluk toe en hoop dat hij ons werk voor het Belgische voetbal kan voortzetten. Ik was verrast dat ze een Spanjaard boven een Belg kozen. Was ik bondsvoorzitter geweest, ik had altijd een Belg aangesteld. Ik kan het weten als ex-bondscoach van Ivoorkust: het is niet hetzelfde als dat je voor je eigen land, je eigen bloed mag werken. Dat is iets bijzonder. Ik ga Martínez niet bekritiseren. Hij levert goed werk."

Roberto Martinez met Michel Preud'homme, zijn gedoodverfde opvolger.
BELGA Roberto Martinez met Michel Preud'homme, zijn gedoodverfde opvolger.

'Zidane' De Bruyne

In het interview met Kicker gooit hij bloemetjes naar een speler: Kevin De Bruyne. "Op het EK in 2016 was hij niet goed, maar hij was toen moe. Bij Man City draait alles nu rond hem. Hij heeft een voet zoals Zidane vroeger. Hij leest het spelletje, hij ziet alles. Andere spelers moeten eerst nadenken voor ze de bal aannemen, Kevin niet. Hij verbindt de controle direct met de volgende actie. Dat is wereldklasse. Hij kan nu ook vermoeid zijn, maar dat is dit toernooi niet zo belangrijk met de Engelsen in dezelfde groep. Ze stoten zeker allebei door. Het zal er voor Martínez op aankomen om de spelers in Engelse loondienst fris te krijgen."

Marc Wilmots met Kevin De Bruyne.
BELGA Marc Wilmots met Kevin De Bruyne.90 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Inge Bosman

  Wilmots Wilmots Wilmots, hoe is het mogelijk dat jij net jij zoiets durft te verklaren. De man die altijd gelukt heeft gekend met de loting. En bij de eerste de beste ploeg met ervaring en klasse spelers zoals Argentinië en Italië, zijn jij en de rode duivels op hun bek gegaan. En vooral dan tegen Italië, daar is uw onkunde om met deze talentvolle ploeg iets te bereiken, aan het licht gekomen. En net nu ga jij eens zeggen wat de verwachtingen moeten zijn.

 • Jordy Rosson

  Wilmots ? Haha ik kan niet geloven dat iemand nog die zijn mening vraagt over voetbal. Gaat de boeken in als blunder coach. Maar wie weet volgt die Leko op. Dienen op den bond e zijn kuren

 • eric debanne

  Wilmots toch ! U bent een dromer .... Deze ploeg 3 WK matches en naar huis ! Een waardeloos coach met een gouden generatie die nooit iets zal winnen Vele goeie spelers maar nog steeds geen ploeg !

 • Wouter Van de Walle

  Wilmots hoeft hem niet te moeien, hij heeft zelf genoeg gefaald ;) Ze zullen hun best doen en we zien wel waar we eindigen

 • Karl Huysmans

  Halve finale!!!!! Je kan evengoed fc de kampioenen sturen. Niveau is even hoog.