"Eigenlijk was België in 1920 al wereldkampioen voetbal"

Het olympisch goud van de Belgische ploeg in 1920 gold toen ook als de wereldtitel.
RV Het olympisch goud van de Belgische ploeg in 1920 gold toen ook als de wereldtitel.
Het is aftellen naar het WK in Rusland waar België zich tot wereldkampioen wil kronen. Dat zou een primeur voor ons land zijn, of toch niet? "Eigenlijk behaalde België in 1920 al de WK-titel", klonk het bij de boekvoorstelling 'Honderd Duivelse voetbalfeestjes'.

Auteurs François Colin en Raf Willems staven hun stelling na historisch onderzoek rond de gewonnen finale van België versus Tsjechoslowakije (2-0) op de Olympische Spelen van Antwerpen, één van de honderd wedstrijden die ze in hun boek belichten. Ook al vond het eerste officiële WK voetbal pas in 1930 in Uruguay plaats, zouden tevoren de olympische voetbaltoernooien als de wereldbekers gelden. Zo was toch de teneur in de internationale pers, zegt Willems, waarbij hij citeert uit een krant na het olympisch goud van België in 1920: "Belgen, vergeet nooit de naam van uwer eersten wereldkampioenen op voetbalgebied."

Volgens Colin heeft Guy Oliver, de directeur van het FIFA-museum in Zürich, aan de Engelse krant The Guardian ook gezegd dat de Olympische Spelen die dateren van voor 1930, beschouwd moeten worden als echte wereldbekers. "Hierbij roepen we België dan ook uit tot de wereldkampioen van 1920", aldus Willems met een knipoog. Maar misschien kan de Belgische voetbalbond toch eens officieel navraag doen bij de FIFA, of de Rode Duivels voortaan hun interlands mogen spelen met een sterretje op hun nationale shirt?
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • frankie bressinck

    Olympisch kampioen waren ze ja, dan kun je ook Polen en de DDR noemen die waren verschillend keren Ol.Kampioen! Je kunt pas wereldkampioen zijn op een WK.

  • rudolf jacobs

    wereldkampieon van de vrienden matchen dat wist ik wel ja brazil nog verslagen met 5-0

  • Davy Van LAecke

    Dat zal dan de eerste en de laatste keer geweest zijn.