Rik De Saedeleer overleden

photonews
De legendarische ex-voetbalcommentator Rik De Saedeleer is op 89-jarige leeftijd overleden. De Saedeleer, zelf een ex-voetballer die heel zijn carrière voor RC Mechelen speelde, werd wereldberoemd met uitspraken als 'Daar is em, daar is em!' en 'Dag moeder!', die hij tijdens de hoogdagen van de Rode Duivels enthousiast door de microfoon riep. In 2008 werd hij bekroond voor zijn hele tv-carrière.

Oud-voetbalcommentator Rik De Saedeleer overleed zondag al, maar het was pas deze namiddag dat Carl Huybrechts het nieuws namens de familie bekendmaakte. De begrafenis heeft al in heel intieme kring plaatsgevonden. Huybrechts kon niet zeggen of die begrafenis maandag of dinsdag was. "Het voorbije anderhalf jaar lag Rik regelmatig in het ziekenhuis", luidt het. "De leeftijd heeft zijn tol geëist."

Huybrechts, die de memoires van De Saedeleer optekende in een boek dat in oktober 2011 verscheen, voegde er nog aan toe dat de familie van De Saedeleer vraagt om gerust gelaten te worden. De voormalige voetbalverslaggever, die na het WK van 1998 met pensioen ging, laat een weduwe en twee dochters na.

De Saedeleer werd na zijn actieve voetbalcarrière, waarin hij één interland speelde, columnist bij Het Laatste Nieuws. Daarna trad hij in dienst bij de NIR, de voorloper van de BRT, als voetbalcommentator, een job die hij gedurende 40 jaar met veel passie zou uitoefenen. Talrijk zijn de wedstrijden waarin De Saedeleer met onvergetelijke vreugdekreten de Belgische huiskamers door het dolle heen bracht: België - Argentinië op het WK '82 (Goooaaaal!), het barrageduel Nederland - België voor het WK '86 (Daar is em! Daar is em! Ik weet zelfs niet wie het is, maar we zijn alweer op weg naar Mexico!)... Het maakte de Mechelaar ook mateloos populair bij onze noorderburen. Of zoals de NOS het na zijn overlijden treffend illustreert: "De deskundigheid van Rik De Saedeleer ging gepaard met een flinke dosis onderkoelde humor."

BELGA
Rik De Saedeleer, geflankeerd door Mark Uytterhoeven en Carl Huybrechts, die het nieuws van zijn overlijden bekendmaakte.
PHOTO_NEWS Rik De Saedeleer, geflankeerd door Mark Uytterhoeven en Carl Huybrechts, die het nieuws van zijn overlijden bekendmaakte.


Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00