Rik Coppens was zelfs een inspiratie voor Johan Cruyff

Een genie op noppen. Zo kan je Rik Coppens vandaag de dag nog het beste omschrijven. De Beerschotlegende werd tot drie keer toe nationaal topschutter en won een keer de Gouden Schoen, de eerste dan nog wel. Omdat toen de regel nog gold dat je de Gouden Schoen maar een keer kon winnen. We laten hier even enkele flarden van de voetbalkunstjes van Rik Coppens zien.

In september werd Rik Coppens nog een keertje uitgenodigd op Het Kiel om Beerschot-Wilrijk aan het werk te zien. Zijn geliefde club zette hun legende nog een keertje een hele avond in de bloemetjes om te laten zien dat ze hem nog niet vergeten waren. Ook materiaalman 'Joske' kon de acties van Coppens nog voor de geest halen. "Wat Rik kon, dat kon niemand anders", klonk hij nog vol bewondering.

(Lees hieronder verder)

Maar de actie die op ieders netvlies gebrand staat is uiteraard de strafschop in twee tijden. Tijdens een interland schreef Coppens geschiedenis door eerst het balletje breed te leggen voor zijn inlopende ploegmaat Pieters die hem dan meteen ook terug gaf. De doelman van Ijsland wist niet wat hem overkwam. Zelfs de grote Johan Cruyff deed het jaren later over met zijn ploegmakker Olsen bij Ajax.

Dat de tribunes volliepen om de balgoochelaar in Coppens aan het werk te zien bewijst de video helemaal bovenaan dit stuk. Daarin spreidt Rik samen met Vic Mees, die toen het mooie weer maakte bij rivaal Antwerp en in 2012 het leven liet, zijn kunstjes tentoon voor een bomvolle zaal. Iedereen wilde Coppens wel eens aan het werk zien.

In 2005 werd Rik Coppens nog eens bekroond voor zijn uitzonderlijke carrière toen het dribbelwonder in de zoektocht naar Vlaamse versie van de Grootste Belg op de 73ste plaats eindigde. "Was jij technisch dan zo veel beter dan de rest?", vroeg Frank Raes zich toen af. "Natuurlijk, je hebt het me toen zelf vaak gezegd. En nu vraag je dat. 'Stoem eh'."