Rik Coppens: Antwerpse branie & gouden voeten

Rik Coppens tijdens een galawedstrijd tussen oude Beerschotcoryfeeën in juni 2013.
photo_news Rik Coppens tijdens een galawedstrijd tussen oude Beerschotcoryfeeën in juni 2013.
De Paganini van het voetbal, de Tovenaar van het Kiel: met minder kun je de virtuositeit van Rik Coppens (84) niet omschrijven. Beerschot-Wilrijk viert hem zaterdagavond. Met, hoe kan het anders, een Gouden Schoen: 'Koning van het Kiel'.

De tand des tijds heeft Rik niet gespaard. Maar zijn voetbalgenie én zijn onnavolgbare fratsen maken hem onsterfelijk. Drie man dribbelen op 1 vierkante meter, een penalty trappen met een hakje, scoren met de neus om een hele tribune uit te dagen: "Nooit heb ik een speler gezien die zoveel durfde", zei wijlen Rik De Saedeleer. Ook naast het veld was Coppens al snel dé vedette. Op zijn 18de kwam hij al met de Cadillac naar de training. De auto van zijn vader, een welgestelde visboer van de Seefhoek.

Waardering
Zaterdag is Rik Coppens nog een keer een vedette. Dan krijgt hij de titel 'Koning van het Kiel'. 't Is in de schaduw van dat stadion, zijn stadion, waar de beste plek is om Coppens te zien: in de 'Change', zijn stamcafé. Aan zijn tafeltje: zijn vrouw Denise en Riks onafscheidelijke kameraad Jean Verrept, ook al een oud-Beerschotter. "We kijken uit naar de viering", zegt Denise. "De waardering doet ons plezier. Pas op, ook onder Patrick Vanoppen voelden we die. Bij Jos Verhaegen mankeerde dat. Vorig jaar vonden we het plezant in provinciale. En reken maar dat we nu weer elke thuismatch volgen. Ah ja, we kregen een abonnement."

Denise en Jean houden het gesprek gaande. Voor Rik is dat te moeilijk geworden. Zijn gezondheid laat het niet meer toe. Jean leerde Rik kennen in diens laatste jaar op Beerschot, voor hij in 1961 naar Olympic Charleroi verkaste. "Ik ben er voor Rik, zoals hij en Denise er voor mij waren toen mijn vrouw op intensieve lag. Dan zeiden ze: kom maar naar ons en blijf iets eten."

Topclubs in de rij
Denise leerde Rik kennen in 1956. Hij was toen maanden out door een blessure. Nadien bleef hij schitterend voetballen, maar zijn absolute topjaren waren voorbij. AC Milan, Napoli, Inter Milaan, Barcelona: allemaal wilden ze Coppens na zijn weergaloze Wereldbeker in 1954. Beerschot liet zijn ster niet gaan. "Dat heeft me wel wat gefrustreerd", liet hij jaren geleden optekenen.

Beerschot, nooit kampioen met Coppens, pakte soms uit met een straffe affiche: in 1960 kwam het Santos van Pelé op bezoek. Er vielen tien goals: 9 van Santos, 1 van... Coppens. Volgens de legende ook het mooiste doelpunt. Zo vertelde Rik dat ooit: "Ik stond met mijn rug naar het Braziliaanse doel, controleerde de bal met de borst en trapte een 'bicyclette' (retro, red.) in de kruising. De dag nadien titelde de gazet: 'Braziliaans doelpunt van Rik Coppens'. Ook Pelé zei dat één speler hem was opgevallen, en dat was ik."


kos
Rik Coppens met boezemvriend Jean Verrept voor de poorten van het Olympisch stadion.
Dirk Laenen Rik Coppens met boezemvriend Jean Verrept voor de poorten van het Olympisch stadion.
Rik Coppens op training in maart 1967.
photo_news Rik Coppens op training in maart 1967.

Vijf straffe stoten van Rik

1 - Penalty in drie tijden
Bij een 4-0 voorsprong tegen IJsland in 1957, mocht Coppens een penalty trappen. Hij kreeg een ingeving. Geen rechtstreekse knal op doel, wel een één-tweetje met André Piters. Johan Cruijff had die stunt goed onthouden. 25 jaar later scoorde hij ook op die manier, met de hulp van Jesper Olsen.
 
2 - Show tegen Duitsland
In september 1954 speelden de Rode Duivels tegen wereldkampioen West-Duitsland. In de finale tegen favoriet Hongarije had verdediger Werner Liebrich grootmeester Ferenc Puskas aan banden gelegd. Maar op de Heizel degradeerde Coppens die Liebrich tot een cadet. België won met 2-0. Het zou de laatste zege worden tegen de Duitsers. Coppens liet de rechterschoen die hij toen droeg na het winnen van de Gouden Schoen in goud gieten.
 
3 - Nachtzwemmen
Doorzakken op café: Coppens deed weinig moeite om het te ontkennen. Na een training van de Rode Duivels was hij met een paar ploegmaats op stap aan de Zuiderdokken. En kreeg hij zin om rond een uur of 5 's ochtends te gaan zwemmen aan de onverwarmde Wezenberg. De patron van de kroeg gaf handdoeken mee. "Ik heb toen een speler van FC Boom drie keer moeten redden, omdat die was vergeten dat hij niet kon zwemmen", vertelde Rik daarover in het boek ter ere van zijn tijdgenoot Rik De Saedeleer.
 
4 - Mooiste goal
In december 1952 scoorde Coppens zijn fraaiste goal. Zelfs Zlatan Ibrahimovic zou nog jaloers zijn geweest. Op een besneeuwd Beerschotveld waaide een voorzet achter hem door. In een geniale flits trok hij de bal met de hiel over zich heen. Rik gaf wel toe dat je op zo'n moment '50 procent geluk' moet hebben.
 
5 - Lachen na afstraffing
De 'Feye-moord' in 1959 - België slikte 9-1 in Rotterdam - bezegelde Riks carrière bij de Rode Duivels (en die van heel wat ploegmaats). Maar niet zonder controverse. Coppens stapte lachend van het veld naast Faas Wilkes, een van de sterren van Holland. Gevolg: vele Belgische bobo's kwaad. Rik reageerde laconiek: "Wat moet je anders doen na zo'n uitslag? Als je daar al niet mee kan lachen, waarmee dan wel?"

photo_news