Refs die half oktober nog vetpercentage hebben hoger dan 12 procent, mogen niet meer fluiten

Scheidsrechters die volgend seizoen in 1A en 1B willen fluiten, zullen stevig moeten vermageren. Tegen 17 oktober mag het vetpercentage van de spelleiders immers niet hoger zijn dan 12 procent, zo schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

Het Referee Department verstuurde gisteren een mail naar de scheidsrechters waarin hen wordt aangemaand voor 15 juli hun vetpercentage te laten zakken tot onder 15 procent. Op 17 oktober mag dat nog maar 12 procent zijn. Voor de assistenten geldt vanaf 15 juli een vetpercentage van minder dan 18 procent, tegen 17 oktober moeten ze zakken onder 15 procent.

Wie de limieten niet haalt, zal niet meer worden aangeduid als scheidsrechter, vierde official of assistent. Een aanstelling als videoref of assistent-videoref kan wel nog.

We willen onze refs naar een internationaal niveau tillen. Daarvoor zijn zulke ingrepen nodig. Dit hoort bij de inhaalbeweging

Frank De Bleeeckere

“Dit is een volgende stap in de professionalisering”, zegt ex-topscheidsrechter Frank De Bleeckere van het Referee Department. “We willen onze refs naar een internationaal niveau tillen. Daarvoor zijn zulke ingrepen nodig. Dit hoort bij de inhaalbeweging.”

Ter vergelijking, een topvoetballer als Cristiano Ronaldo heeft een vetpercentage van 7 procent, bij viervoudig Tourwinnaar Chris Froome bedraagt het 9,8 procent. De normaalwaarde van een “gewone” man schommelt tussen 15 procent (17-29 jaar) en 20 procent (40 plus).

Het nieuwe Referee Department: David Elleray, Stephanie Forde, Bertrand Layec en Frank De Bleeckere.
BELGA Het nieuwe Referee Department: David Elleray, Stephanie Forde, Bertrand Layec en Frank De Bleeckere.40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • kamiel De Vleeschouwer

  En dan zeggen ze dat Beveren en KV Mechelen rot zijn. De KBVB bestaat uit mensen bij wie de eigen belangen primeren. Competent hoef je niet te zijn, dat is eerder een obstakel om carrière te maken. Het is de hoogste tijd dat men op de voetbalbond eens een zuiveringsoperatie start, te beginnen aan de top.

 • Dirk Van Gossum

  Dan gaan ze er niet veel meer hebben om te fluiten,kunnen misschien aan de Borlee's eens vragen of ze geen interresse hebben.

 • Pol Wijnants

  Wat Richatd Naegels zegt klopt. Zo zijn er beloftevolle carrières "vermoord". Ik weet waarover ik spreek. Ik was destijds aangesloten als referée bij kampenhout. Van Netelbos en Cammerman deelden daar de lakens uit. Als je je mening zei was het "over en out". Gewoon dictatoriaal en degoutant. Een corrupte vriendjespolitiek was het. Daarom ben ik er ook uitgestapt.

 • rik cappelle

  Oei dat wordt een gigantisch probleem voor "West-Vlaming" Van Driessche. Alé volgens Deploige en Deprez is hij toch een West-Vlaming. Zij weten dat hoor !!!

 • Philippe Blockmans

  Niemand maakt hier dus de link tussen vetpercentage, fisieke conditie en dus frisser ziin om de juiste beslissing te nemen?