Red Flames Julie Biesmans en Janice Cayman kiezen hun favoriete foto’s uit Benin: “Onvergetelijk”

Janice Cayman met Lima, een Benins meisje van 17 dat via het project van Plan International België de kans krijgt om te voetballen. De Flames werden bij haar thuis met open armen ontvangen.
Plan International België Janice Cayman met Lima, een Benins meisje van 17 dat via het project van Plan International België de kans krijgt om te voetballen. De Flames werden bij haar thuis met open armen ontvangen.

De kerst van 2019 was een speciale editie voor Red Flames Janice Cayman en Julie Biesmans. De voetbalsters waren de voorbije week in Benin, waar ze samen met ngo Plan International België hun schouders zetten onder een project dat voetballende meisjes steunt. “Voetbal helpt de meisjes echt om sterker in hun schoenen te staan”, aldus Cayman. “Het project heeft écht een impact in Benin en dat is geweldig om te zien. Dit was een onvergetelijke ervaring”, vat Biesmans samen. Bekijk HIER een uitgebreide reportage van de voetbalmissie van de Flames.

De Flames selecteerden elk hun vijf favoriete foto’s die ze zélf maakten. Onder elk beeld duiden ze hun keuze ook kort:

De foto’s van Julie Biesmans:

Op kerstdag speelden Janice en ik een wedstrijd. Een speciale ervaring, vooral ook door alles eromheen. Er was een massa volk naar het stadion gekomen en de tribune zat al snel helemaal vol. Daarna begonnen de mensen dan maar post te vatten naast het veld. De sfeer was uitgelaten, vooral toen mijn team scoorde. De meeste supporters hoopten duidelijk dat Tobré won, jammer genoeg is dat niet gelukt. Maar het was sowieso een memorabele namiddag.
Julie Biesmans Op kerstdag speelden Janice en ik een wedstrijd. Een speciale ervaring, vooral ook door alles eromheen. Er was een massa volk naar het stadion gekomen en de tribune zat al snel helemaal vol. Daarna begonnen de mensen dan maar post te vatten naast het veld. De sfeer was uitgelaten, vooral toen mijn team scoorde. De meeste supporters hoopten duidelijk dat Tobré won, jammer genoeg is dat niet gelukt. Maar het was sowieso een memorabele namiddag.
In Cotonou, de economische hoofdstad van Benin, zijn brommers het vervoermiddel bij uitstek. Overal waar je kijkt, zie je mensen op een brommer zitten. Soms alleen, soms met wel vier of vijf mensen tegelijk. En dan hebben ze vaak nog een lading mee, zoals kippen of buizen. Een gek tafereel waar je naar blijft kijken.
Julie Biesmans In Cotonou, de economische hoofdstad van Benin, zijn brommers het vervoermiddel bij uitstek. Overal waar je kijkt, zie je mensen op een brommer zitten. Soms alleen, soms met wel vier of vijf mensen tegelijk. En dan hebben ze vaak nog een lading mee, zoals kippen of buizen. Een gek tafereel waar je naar blijft kijken.
Een speciale ontmoeting was die met Samirath. Zij is een voormalig Plan Kind en via het Impact’elle-programma van Plan International België is ze beginnen te voetballen. Ze speelt nu vijf jaar en is een prima verdedigster. Tijdens de wedstrijd heeft ze jammer genoeg een knieblessure opgelopen, maar ze heeft een mooie toekomst voor zich. En haar familie is trots op haar, geweldig om te zien.
Julie Biesmans Een speciale ontmoeting was die met Samirath. Zij is een voormalig Plan Kind en via het Impact’elle-programma van Plan International België is ze beginnen te voetballen. Ze speelt nu vijf jaar en is een prima verdedigster. Tijdens de wedstrijd heeft ze jammer genoeg een knieblessure opgelopen, maar ze heeft een mooie toekomst voor zich. En haar familie is trots op haar, geweldig om te zien.
Het leven zoals het is: voetballen in Afrika. Door de hitte en de droogte staat er geen gras op de voetbalvelden. Er wordt meestal gespeeld op een mix grind en zand. Dat was ook het geval toen we meetrainden in Tobré. Voor het doel was het zand zelfs redelijk diep. Er was wél een net, dat na de training keurig werd opgeruimd.
Julie Biesmans Het leven zoals het is: voetballen in Afrika. Door de hitte en de droogte staat er geen gras op de voetbalvelden. Er wordt meestal gespeeld op een mix grind en zand. Dat was ook het geval toen we meetrainden in Tobré. Voor het doel was het zand zelfs redelijk diep. Er was wél een net, dat na de training keurig werd opgeruimd.
Bij aankomst in Péhunco wisten we niet waar eerst te kijken. Het hele dorp was op straat gekomen om ons te verwelkomen. Er werd gezongen, gedanst en de meisjes hadden ook twee enorme spandoeken gemaakt. Onze namen stonden erop, net als de logo’s van de Red Flames en Plan International. Je zou denken dat het gedrukt was, maar ze hadden alles zelf getekend. Heel mooi gedaan. Dat was een geweldig moment.
Julie Biesmans Bij aankomst in Péhunco wisten we niet waar eerst te kijken. Het hele dorp was op straat gekomen om ons te verwelkomen. Er werd gezongen, gedanst en de meisjes hadden ook twee enorme spandoeken gemaakt. Onze namen stonden erop, net als de logo’s van de Red Flames en Plan International. Je zou denken dat het gedrukt was, maar ze hadden alles zelf getekend. Heel mooi gedaan. Dat was een geweldig moment.

De foto’s van Janice Cayman:

Lima speelt net als ik vooraan. We werden met open armen ontvangen bij haar thuis. Toen ik haar voor het eerst sprak, kwam ze wat verlegen over. Maar ze was al snel op haar gemak. Op dit beeld poseert ze zelfs voor de camera’s en dat leek ze best leuk te vinden. Het is geweldig om te zien dat de meisjes in Benin meer zelfvertrouwen krijgen dankzij het voetbal.
Janice Cayman Lima speelt net als ik vooraan. We werden met open armen ontvangen bij haar thuis. Toen ik haar voor het eerst sprak, kwam ze wat verlegen over. Maar ze was al snel op haar gemak. Op dit beeld poseert ze zelfs voor de camera’s en dat leek ze best leuk te vinden. Het is geweldig om te zien dat de meisjes in Benin meer zelfvertrouwen krijgen dankzij het voetbal.
Mijn slaapkamer toen we in het noorden, in Pehonko, verbleven. Het was basic, maar zeker wel oké. Meer hadden we niet nodig. Het muskietennet hing er ook vooral voor de show, want veel muggen hebben we niet gezien. Hier verbleven we twee nachten.
Janice Cayman Mijn slaapkamer toen we in het noorden, in Pehonko, verbleven. Het was basic, maar zeker wel oké. Meer hadden we niet nodig. Het muskietennet hing er ook vooral voor de show, want veel muggen hebben we niet gezien. Hier verbleven we twee nachten.
Ik was niet thuis met Kerst, maar vierde toch een béétje met mijn familie. Mijn jongere broer Vincent maakte immers mee de reis. Het was geweldig om dit avontuur samen met hem te beleven. Onze band is nog wat sterker geworden.
Janice Cayman Ik was niet thuis met Kerst, maar vierde toch een béétje met mijn familie. Mijn jongere broer Vincent maakte immers mee de reis. Het was geweldig om dit avontuur samen met hem te beleven. Onze band is nog wat sterker geworden.
Een verrassing is nooit veraf in Benin. Tijdens één van onze verplaatsingen zagen we plots een speciale vrachtwagen staan. Hij was vroeger van een bedrijf uit Kapellen, om de hoek bij mijn ouders. Voor bij ons zou die camion veel te vervuilend zijn, maar in Benin kreeg hij dus een tweede leven. Zou die firma nog bestaan?
Janice Cayman Een verrassing is nooit veraf in Benin. Tijdens één van onze verplaatsingen zagen we plots een speciale vrachtwagen staan. Hij was vroeger van een bedrijf uit Kapellen, om de hoek bij mijn ouders. Voor bij ons zou die camion veel te vervuilend zijn, maar in Benin kreeg hij dus een tweede leven. Zou die firma nog bestaan?
In grote luxe leven de mensen in Benin uiteraard niet. Zeker in het noorden. Maar ik had wel de indruk dat ze gelukkig zijn met wat ze hebben. Deze foto is gemaakt bij Samirath, één van de meisjes die dankzij het Impact’elle-programma van Plan kan voetballen. Ze woont met haar familie in een vierkantshoeve, niet heel ver van het voetbalveld. De prachtige boom op de binnenplaats viel me meteen op.
Janice Cayman In grote luxe leven de mensen in Benin uiteraard niet. Zeker in het noorden. Maar ik had wel de indruk dat ze gelukkig zijn met wat ze hebben. Deze foto is gemaakt bij Samirath, één van de meisjes die dankzij het Impact’elle-programma van Plan kan voetballen. Ze woont met haar familie in een vierkantshoeve, niet heel ver van het voetbalveld. De prachtige boom op de binnenplaats viel me meteen op.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.