Vandevoordt kan deze week jongste doelman ooit worden in de Champions League

BELGA
Maarten Vandevoordt is op weg om een plaatsje in de geschiedenisboeken van de Champions League te veroveren. Als hij dinsdag onder de lat staat tegen Napoli wordt Vandevoordt de jongste doelman ooit in de Champions League.

En geef toe, een reden om hem niet te laten staan na zijn prima wedstrijd tegen Cercle Brugge is er niet. Vandevoordt zal dan exact 17 jaar en 287 dagen oud zijn. Geen enkele doelman keepte ooit een wedstrijd in de Champions League voor zijn 18de verjaardag. 

Het record is tot op heden in handen van een andere Belg, Mile Svilar. De zoon van Antwerp-legende en ook doelman Ratko was op 18 oktober 2017 18 jaar en 52 dagen toen hij met Benfica tegen Manchester United speelde. Het betekende weliswaar niet zijn grote doorbraak: momenteel verzamelt Mile, die destijds met slaande deuren vertrok bij Anderlecht, zijn speelminuten in de Portugese tweede klasse voor de B-ploeg van Benfica. Daarvoor kwam hij dit seizoen al tien keer uit. Svilar aast op een vertrek, maar Benfica wil hem niet laten gaan.

Mile Svilar.
EPA Mile Svilar.

Het podium wordt vervolledigd door Iker Casillas, die in 1999 18 en 118 dagen was bij zijn CL-debuut voor Real Madrid. De Spanjaard kreeg begin mei een hartaanval op de training bij Porto, waarna hij een einde aan zijn carrière maakte. In november doken er wel berichten op als zou hij opnieuw aan het trainen zijn en de legendarische Casillas (37) staat ook nog ingeschreven bij Porto. Hij won met Spanje een WK en twee EK’s, vijf landstitels en drie keer de Champions League met Real Madrid. Met Porto veroverde hij de landstitel in het seizoen 2017-2018.

Iker Casillas.
AFP Iker Casillas.

De jongste keepers in de geschiedenis van de Champions League:

EPA4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • baptist Van der Straete

  Mile svillar heeft wel wat teveel capsones, effe met de voetjes op de grond heeft hem hopelijk deugd gedaan

 • Patrick Vriends

  Geef hem zijn kans doelpunten gaan ze toch pakken .

 • Tomy Segers

  Die Vandevoordt is alvast stukken beter dan Coucke, dat heeft iedereen nu wel gezien.... dus geen reden om te gaan wisselen in de champions league

 • Roger Deprez

  Het zou mooi zijn voor deze klasse keeper op zijn 17 jaar.