REACTIES. Samatta: “De mooiste avond van mijn leven” - Clement: “Nog geen beslissing genomen over toekomst”

Berge en Trossard trakteren Clement op wat champagne.
BELGA Berge en Trossard trakteren Clement op wat champagne.
De vierde titel is binnen voor Racing Genk, het titelfeestje kan beginnen. Trainer Philippe Clement, voorzitter Peter Croonen, aanvoerder Leandro Trossard en topschutter Ally Samatta gingen voorop in het feestgedruis. Hun reacties op een rij. 

Clement: “Nog geen beslissing genomen over toekomst”

Philippe Clement loodste Racing Genk met een 1-1 gelijkspel op Anderlecht donderdagavond naar de vierde landstitel in de clubgeschiedenis. Als coach was Clements prijzenkast nog leeg, maar met de landstitel heeft hij wel meteen de hoofdprijs te pakken. De voormalige Rode Duivel is het brein achter het huidige succes van Genk en dat wekt logischerwijs belangstelling op van andere clubs. Zo zijn er hardnekkige geruchten dat Club Brugge in hem de ideale opvolger van Ivan Leko zou zien. 

“Ik heb mijn beslissing nog niet genomen”, bekende Clement in de perszaal van het Astridpark. “In de komende dagen zullen we pas gesprekken voeren over hoe de toekomst er zal uitzien in Genk, wat het verhaal is binnen de club. Nu wil ik daar niet aan denken. Ik denk dat ik vroeger altijd te snel met het volgende doel bezig was, nu wil ik hierbij stilstaan en ervan genieten. Vanavond ga ik feesten als de beesten. We hebben een heel jaar met de hele staf heel hard gewerkt. Qua sociaal leven is dat praktisch nul en nu wil ik vanavond gewoon genieten.”

Net als vorig weekend op Club Brugge kwam Genk in Anderlecht snel op voorsprong. “Ik ben heel blij met dat vroege doelpunt, een treffer die symbool staat voor het seizoen dat we gespeeld hebben: met veel diepgang, inkomende mannen voor doel en het afmaken, net zoals op training. Dat was een fantastisch moment. In de tweede helft was ik bij momenten minder blij. Je zag veel spanning in de groep, veel balverlies. Gelukkig konden we het uiteindelijk nog over de streep trekken. Bij dat laatste fluitsignaal was er vooral ongeloof en blijdschap op de bank. Iedereen heeft hier enorm hard voor gewerkt en nu worden we daarvoor beloond. Een jaar geleden zijn ze als jongens begonnen, nu zijn ze mannen.”

Genk profiteerde ook wel van de verrassende 2-0-nederlaag van Club Brugge uit bij Standard. “Ik had vooraf met alle scenario’s rekening gehouden. Er kunnen altijd rare dingen gebeuren in het voetbal. Voor onze ploeg was het ook wel belangrijk toen er op het scorebord getoond werd dat Standard 1-0 voor stond tegen Club, dat heeft ons wel mee over de meet getrokken. Ik heb er nog geen tijd voor gehad, maar ik wil Michel Preud’homme hiervoor zeker nog bedanken.”

Na een seizoen waarin het bijna niet van de leidersplaats is geweken en een eerste gemiste matchbal in Brugge, is de landstitel op de voorlaatste speeldag eindelijk voor Racing. “Je droomt van iets, maar ik heb geprobeerd mijn ploeg te laten focussen op de weg ernaar toe en niet op het doel op zich. Je weet dat er veel kan gebeuren onderweg”, sloot Clement af.

Philippe Clement.
Photo News Philippe Clement.

Dimitri De Condé: “Hopen Philippe Clement in Genk te houden” 

Coach Philippe Clement is de architect achter de vierde landstitel van Racing Genk. In anderhalf jaar transformeerde hij een team dat moeite zou hebben om Play-off I te halen tot de landskampioen in België. “Ik heb een geweldige relatie met Philippe Clement, vooral als mens. Hij is een topmens, een echte winnaar”, bekende technisch directeur Dimitri de Condé na de wedstrijd tegen Anderlecht in het Astridpark. “Als hij ons zou vertellen dat zijn hart zegt dat hij elders moet gaan werken, zullen we dat respecteren. Racing Genk stopt ook niet bij Philippe Clement, dan gaan we gewoon door. Al hopen we hem natuurlijk bij ons te houden. Philippe is een geweldige trainer, hij haalt het beste naar boven in de spelers. Hij wordt sowieso een toptrainer.”

Naast de coach dreigen er ook enkele spelers de poorten van de Luminus Arena achter zich dicht te trekken. Het wordt moeilijk om onder meer Sander Berge en aanvoerder Leandro Trossard nog langer in Limburg te houden. De continuïteit verzekeren wordt de grootste uitdaging in Genk. “Wat er ook gebeurt, ook volgend seizoen zullen we een goeie ploeg hebben. We zijn al dicht bij twee akkoorden.”

Dimitri De Conde.
BELGA Dimitri De Conde.

Voorzitter Croonen: “Wij geloven héél hard in deze spelersgroep”

Genk-voorzitter Peter Croonen verscheen ook even voor de van Play Sports. “Dit is fantastisch. Ik denk dat onze titel heel verdiend is. Hier hebben we het hele seizoen voor gewerkt en alle jaren daar voor ook aan gebouwd. Dat we nu de kers op de taart kunnen zetten is fenomenaal.”

“Vanaf speeldag één hebben we goed gevoetbald en dat aan resultaten gekoppeld. Vanaf oktober stonden we aan de leiding. Dat bracht een bepaalde druk met zich mee, maar daar zijn we goed mee omgegaan. We konden de reguliere competitie als leider afsluiten en de play-offs nu ook.”

“We geloven heel erg in deze spelersgroep. Deze jongens hebben het fantastisch gedaan. Ik heb één ding geleerd. Het is geen sprint, maar een marathon”, aldus Croonen die ook even verderging op de vooruitzichten voor volgend seizoen. “Of Clement blijft? Dat is de keuze die hij moet maken, maar dit zal ongetwijfeld helpen. Voor twee à drie spelers is het moment aangebroken om een stap hogerop te zetten. Er zijn afspraken gemaakt met de spelers in kwestie. Als aan de voorwaarden voldaan wordt, dan gaan wij zeker meewerken aan hun stap hogerop.” 

Berge en voorzitter Croonen.
BELGA Berge en voorzitter Croonen.

Trossard: “Feestje bouwen!”

“We hebben wat tegenslagen gehad dit jaar”, bleef Genk-aanvoerder Leandro Trossard na de wedstrijd. “Sommigen zeiden toen dat het niet zou lukken. Dit is heerlijk. Het is een eer om kapitein te zijn van deze club. Of ik nu volgend jaar Champions League speel in het shirt van Genk? Moeilijk om op te antwoorden, eerst genieten van dit moment en een goed feestje bouwen.”

Leandro Trossard.
BELGA Leandro Trossard.

Samatta: “Eerst feesten, dan slapen”

Met 23 competitiegoals heeft Aly Samatta een groot aandeel in de titel van Racing Genk. De Tanzaniaan toonde zich ook zeer tevreden na de match op Anderlecht. “Dit seizoen was geweldig, voor de ploeg en voor mij persoonlijk. Ik heb weinig last gehad van blessures, veel matchen gespeeld en mijn team ook kunnen helpen met goals. Daar haal ik veel voldoening uit. Ik voel me geweldig en dit is misschien wel de mooistz avond van mijn leven tot nu toe. Wat ik nog ga doen vanvond? Feesten! Ik hou af en toe wel eens van een feestje. Eerst vieren en daarna ga ik slapen.”

Samatta met De Condé.
BELGA Samatta met De Condé.

Joakim Maehle: “Philippe Clement is het brein achter deze titel”

Joakim Maehle was met zijn tiende assist van het seizoen in alle competities samen nog maar eens beslissend voor Racing Genk, dat op de voorlaatste speeldag aan een 1-1 gelijkspel op Anderlecht genoeg had om zijn vierde landstitel te vieren.

In het interview na afloop stak de 21-jarige Deen zijn lof voor coach Philippe Clement niet weg. “Soms heb ik mezelf wel verrast dit seizoen en dat is mede aan de coach te danken. Clement zorgde ervoor dat ik me goed voelde op mijn positie, dat ik met vertrouwen kon spelen. Zijn aandeel in deze titel is dan ook erg groot. Hij is het brein achter dit succes”, aldus Maehle.

“Ik ben nog nooit in mijn leven zo trots geweest. Ongelooflijk dat we dit hier kunnen neerzetten, met al die fans achter ons. Iedereen heeft het dit seizoen schitterend gedaan, zonder uitzondering.”

Joakim Maehle.
BELGA Joakim Maehle.

Dewaest ziet titel als beloning, Malinovskyi in de wolken

Sébastien Dewaest was in de wolken met de landstitel die Racing Genk behaalde. “Dit is een geweldige beloning na enkele moeilijke jaren voor mij”, reageerde de verdediger.

“Dit is mijn beste seizoen op persoonlijk vlak”, vertelde Dewaest. “Ik heb het geluk gehad mijn steentje aan de titel bij te dragen en geschiedenis te schrijven voor de club. Zondag tegen Standard willen we nog winnen voor onze fans. Toen ik in 2015 bij Genk aankwam uit Charleroi, staken sommigen de draak met mijn transfer. Maar Genk was toen nog in opbouw. Vandaag toon ik dat het de juiste keuze was.”

Volgens Ruslan Malinovskyi is Genk de terechte kampioen. “We verdienen deze titel echt vind ik. De coach heeft van ons een echte ploeg gemaakt. We zijn als een familie, ook zij die niet altijd spelen. Wij gaan de trofee vandaag maar zeker ook morgen nog vieren.”

Sebastien Dewaest.
BELGA Sebastien Dewaest.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frans Peeters

    Berge en Trossard en vooral Clement konden het toch nog niet zeggen te vertrekken maar dan mochten er niet veel vertrekken om dit verhaal verder te zetten

  • Davy Thyssen

    Proficiat ! Verdiende winnaar van dit seizoen. Chappeau, en laat de remmen los en de champagne knallen !