Mazzu voorgesteld bij Genk: “Verder bouwen op het positieve voetbal van Clement”

“Ik wil verder bouwen op het positieve voetbal dat Philippe Clement naliet.” Dat vertelde Felice Mazzu (53) bij zijn voorstelling als nieuwe coach van landskampioen Racing Genk. “Want volgens mij ben ik geen defensief ingestelde coach.” 

“Goedenavond iedereen”, startte Mazzu zijn betoog. “Binnenkort ga ik Nederlands leren en probeer ik Nederlands te spreken maar nu is het nog te vroeg en ga ik in het Frans verder. Met mijn spelers zal ik voornamelijk Engels spreken en ook de persconferenties kunnen in die taal. Tenzij jullie Italiaans verkiezen”, knipoogde hij. 

Genk heeft getoond dat ze me echt willen. Dat vertrouwen was en is belangrijk voor mij

Felice Mazzu

Voor Mazzu is het na zes jaar Charleroi de eerste keer dat hij aan de slag gaat bij een Belgische topclub. Nota bene de landskampioen die zo dadelijk Champions League speelt. “Ik ben heel blij dat ik deze kans krijg. Genk heeft getoond dat ze me echt willen. Dat vertrouwen was en is een belangrijk element voor mij. Met de Champions League heb ik helemaal geen ervaring, maar ik heb nu wel het geluk dat ik daar kan van proeven. Ik zie dit als een enorme uitdaging. Ik hou van een moeilijk parcours, en vind deze nieuwe stap een belangrijke etappe in m’n nog prille carrière.” 

Al enkele dagen wordt er duchtig gediscussieerd over de speelstijl van Mazzu. Past zijn behoudender spelidee wel bij de landskampioen? “Volgens mij ben ik helemaal geen defensief ingestelde coach. Ik wil hier verder bouwen op het positieve voetbal dat Clement naliet”, hintte hij naar een offensievere opvatting van het spelletje. 

Mazzu kreeg een contract van onbepaalde duur en ziet sleutelspelers als Malinovskyi, Trossard, Berge en Samatta wellicht vertrekken. “Als dat het geval is, ben ik dat gewoon van bij Charleroi. Daar ben ik niet bang voor. Als dat niet het geval is, zal ik blij zijn met deze kern voort te kunnen werken.”

Wachten op sportieve staf 

Voorzitter Peter Croonen zag twee redenen waarom hij vandaag een tevreden man is. “Eerst en vooral is Felice de juiste trainer”, begon hij zijn verhaal. “In de eerste plaats omwille van zijn menselijke warmte. Bovendien is hij iemand die zich omhoog heeft geknokt naar een mooi palmares. Ook sluit hij goed aan bij de DNA van de club. Maar ik ben ook tevreden omdat we deze overgang op een snelle manier konden afronden. Nu hebben we ruim de tijd om het nieuwe seizoen voor te bereiden.” 

Mazzu zei in onze gesprekken dat hij door een muur zou lopen mocht hij naar Genk kunnen komen. Die ambitie viel me onmiddellijk op.

Dimitri de Condé

Technisch directeur Dimitri de Condé was meteen overtuigd. “Mazzu zei in onze gesprekken dat hij door een muur zou lopen mocht hij naar Genk kunnen komen. Dat viel me onmiddellijk op. Hij heeft veel ambitie en is trots dat hij nu trainer is van Genk. Of hij een omschakelingscoach is? Ook daar hebben we het over gehad. De coach heeft zeker de kwaliteiten om aanvallend voetbal te spelen. Over de sportieve staf is overigens nog niets beslist. Wij gaan nu overleggen, op 24 juni is die staf klaar.”

CEO Erik Gerits somde op wat hij volgend seizoen van z’n nieuwe rekruut verwacht. “Net als vorig jaar willen we op een comfortabele manier een ticket voor play-off 1 bemachtigen. Daarnaast willen we zo ver mogelijk geraken in de Beker van België en een goed figuur slaan in de Champions League. Een eerste CL-zege zou mooi zijn.” 

Felice Mazzu.
BELGA Felice Mazzu.

Genk verwelkomt Mazzu met video:
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maria de swert

  Zeker niet slechter dan Clement , zelfs stukken beter , moet wel met gelijke wapens kunnen strijden dus kwaliteit behouden , anders vergelijk onmogelijk !

 • Obi Williams

  Vond hem altijd heel goed, onbegrijpelijk dat hij niet eerder weg is

 • Polutnik Ronald

  En als de uitslagen tegen gaan vallen is het weer niet de juiste trainer , want als de uitslagen niet meevallen dan is het de steeds de trainer zijn schuld . Zo gaat het .

 • Erik Audenaert

  Een trainer moet zijn eigen spel spelen en niet kijken naar het verleden van de vorige trainer . Ben benieuwd .

 • Cedric Van Goethem

  Proficiat,vlug Vlaamse leren Felice