Hannes Wolf officieel voorgesteld als nieuwe coach van RC Genk: "Deze club past bij mijn persoonlijkheid"

Wolf
vtm nieuws Wolf
Geen tijd te verliezen. Op dag één als coach van Racing Genk zette Hannes Wolf (38) meteen de puntjes op de i. “Ik wil me niet verschuilen achter de filosofie, ik wil winnen.”

Goedlachs, maar ook heel kordaat. Hannes Wolf heeft zijn entree als coach van Racing Genk niet gemist. Tijd voor één-op-ééninterviews na zijn officiële voorstelling was er niet. Dat zijn eerste training volledig open was voor pers en publiek kon hij maar matig appreciëren. “Op persoonlijkheid staat geen leeftijd”, lachte technisch directeur Dimitri de Condé. Het liefst van al had Wolf de boel na een kwartier dichtgegooid, zoals hij trouwens de komende drie dagen in de aanloop naar de partij met Moeskroen ook doet. De Condé beaamde ons gevoel in een gesprek langs het oefenveld terwijl Wolf Bongonda en co in vloeiend Engels duidelijk maakte wat hij van hen verwacht. “Hannes is heel veeleisend”, zei de Condé. “Iedereen loopt meteen op de toppen van zijn tenen en dat heb ik graag. Dat heb ik de voorbije maanden gemist. De werkethiek zal geen issue zijn. Qua profiel doet hij mij heel erg denken aan Philippe Clement. Een trainer die spelers beter kan maken. Pulisic en Pavard zijn de twee voornaamste jongens die opengebloeid zijn onder Wolf, maar zij zijn zeker niet de enigen. Bovendien heeft hij bij Hamburg en Stuttgart gewerkt, twee clubs waar je je elke week moet verantwoorden voor 60.000 fans. Hij weet wat het is om om te gaan met druk.”

De Condé wist na één gesprek genoeg, Hannes Wolf was de geknipte man om Felice Mazzu op te volgen. Wolf stond ook op het lijstje van meerdere Bundesligaclubs en liet aanbiedingen passeren van de Championship om finaal toe te happen bij de Belgische landskampioen. “Het gevoel moet goed zitten”, zei Wolf, die in Genk een contract voor onbepaalde duur tekende. “En dat had ik hier vanaf het eerste gesprek. Genk is een club met heel veel potentieel. Het is een jonge spelersgroep, daar hou ik van. De filosofie van de club past bij mij, maar ik wil mij daar ook niet achter verstoppen. Ik wil spelers beter maken, maar dat moet gekoppeld worden aan resultaten. De basis om samen te groeien is er, ik beschouw dit als een geweldige kans. Dat we ook nog twee wedstrijden in de Champions League voor de boeg hebben, is schitterend. Al heeft dat mijn keuze niet beïnvloed.”

Contact met Klopp

Wolf leerde de kneepjes van het coachvak in de schoot van Jürgen Klopp. Al had hij gisteren niet al te veel zin om daar dieper op in te gaan. “Klopp was belangrijk voor mij, maar Dortmund in zijn geheel was voor mij een leerrijke omgeving. We hebben wel nog contact, ik ben zeker dat hij dit een goede stap vindt voor mij.”

Het parcours van Wolf als trainer was er tot nu toe eentje van vallen en opstaan. Hij was heel succesvol in de jeugdreeksen met Dortmund. Hij leidde Stuttgart naar de Bundesliga, maar werd daar een half jaar later aan de deur gezet en ook bij Hamburg werd hij op het einde van zijn eerste seizoen de laan uitgestuurd. “Een trainerscarrière is er eentje met ups en downs, dat is nu eenmaal zo. Ik heb de promotie gevierd in Stuttgart, met 100.000 mensen, en ik heb mij alleen gevoeld na mijn ontslag. Ik ben als coach begonnen toen ik 23 was, dan kun je niet verwachten dat je in 15 jaar alleen maar succesvol bent. Die tegenslagen hebben van mij een completere coach gemaakt.”

Engelse weken

Dat zal hij meteen mogen tonen, want veel tijd om zich in te werken is er niet. Genk moet aan een inhaalrace beginnen. Het speelt voor Nieuwjaar nog minstens tien en mogelijk elf wedstrijden - als het doorgaat in de beker. “Die Engelse weken zijn een challenge. We zullen heel slim moeten trainen. Ik wil de spelers geen ‘overload’ aan informatie geven, maar ik wil wel mijn accenten leggen. Ik wil actief, intensief en snel voetbal spelen. Dominant als het kan, maar compact als het moet. We gaan geen gekke dingen doen. Aanvallend voetbal is mooi, maar het kan niet zijn dat uit elke tegenaanval gevaar voortvloeit.” We zijn benieuwd, zijn eerste test volgt zaterdag al, op Moeskroen. Jetzt geht’s los!

BELGA
Hannes Wolf op zijn eerste training in Genk
VTM NIEUWS Hannes Wolf op zijn eerste training in Genk
Hannes Wolf.
Racing Genk Hannes Wolf.
Hannes Wolf arriveert in de Luminus Arena.
Photonews Hannes Wolf arriveert in de Luminus Arena.
Hannes Wolf arriveert in de Luminus Arena.
Photonews Hannes Wolf arriveert in de Luminus Arena.
Hannes Wolf arriveert in de Luminus Arena.
Photonews Hannes Wolf arriveert in de Luminus Arena.27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Jacobs

  Wat een gezeik hier nog voor er 1 wedstrijd onder zijn hoede gespeeld is met een goeie 4 dagen training volgens zijn methode. En dan roepen dat hij het seizoen niet uit doet, dat De Condé en het heel bestuur buiten moet. Wat een kortzichtigheid, De Condé en het bestuur zijn diegenen die er voor gezorgd hebben dat Genk de rijkste ploeg van het land is. Zit er al eens een slechte transfer tussen, tuurlijk. Net zoals bij alle andere ploegen...Wait and see zou ik zeggen!

 • eduard janssens

  Voor het seizoen gedaan is ligt hij buiten , Genk is niet meer wat geweest is na vertrek van 3 toppers hier treft het beleid de grootste schuld niks deftig aangekocht !! Conde stapt het best zelf op .!!

 • Carlos Simonis

  Ik heb nooit gelooft in laptop-trainers, wel in echte praktijk-trainers, die zonder blocnote of laptop op de bank zitten. Daar heb je trainingen en besprekingen voor, en niet tijdens de wedstrijden pas vertellen hoe het wel moet. Straks rennen en schreeuwen alle trainers langs de lijn, en dat moet een voorbeeld zijn voor de spelers.

 • eric debanne

  Nieuwe coach ....en dan ? Het blijft dezelfde ploeg zonder meerwaarde en kwaliteit om de top te spelen Ze hebben degene die weg zijn nooit vervangen ... De schuld ligt bij het amateur bestuur ... Die wolf ga mss een paar maanden meegaan ...

 • Rene Thevissen

  Hier breekt men iemand af dat is het gemakkelijks die waar we kampioen mee zijn geworden had niet meer ervaring maar sever bekopen is gemakkelijk