Financiële meevaller voor Genk: Lille moet flinke vergoeding ophoesten voor Origi

PHOTO_NEWS
De Franse eersteklasser Lille moet Racing Genk een opleidingsvergoeding van 300.000 euro betalen voor Rode Duivel Divock Origi. Dat heeft het Internationaal Sporttribunaal TAS vandaag beslist in het Zwitserse Lausanne.

Het TAS annuleerde zo een eerdere beslissing van de Geschillencommissie van de Wereldvoetbalbond FIFA. Zij beslisten op 27 februari 2014 dat Lille geen vergoeding moest betalen aan de Genkenaars, omdat Origi er destijds geen contract had. De Belgische wet verbiedt echter dat voetballers jonger dan zestien jaar een contract als beroepssporter ondertekenen. Op 10 juli 2014 gingen de Limburgers dan ook in beroep tegen die beslissing.

PHOTO_NEWS

Op 15e naar Lille
Divock Origi doorliep bij Racing Genk, een van de ex-clubs van zijn vader Mike, meerdere jeugdreeksen. Op vijftienjarige leeftijd werd hij er vervolgens weggeplukt door Lille, waarna hij in het opleidingscentrum van de Noord-Franse club terechtkwam. In het seizoen 2012-2013 debuteerde hij reeds in het eerste elftal. Op het WK in Brazilië volgde vorige zomer meteen ook de internationale doorbraak. Nadat hij verrassend genoeg geselecteerd werd door bondscoach Marc Wilmots ontpopte hij zich in Brazilië tot held van de natie door tegen Rusland het winnende doelpunt te scoren.

PHOTO_NEWS

12,5 miljoen euro
Origi werd plots onhoudbaar voor Lille en de spits werd in het tussenseizoen voor 12,5 miljoen euro verkocht aan Liverpool, dat hem meteen een seizoen uitleende aan Lille om nog wat ervaring op te doen. Afgelopen seizoen kende Origi in Frankrijk echter een terugval. Desondanks was de Rode Duivel in 32 competitiewedstrijden toch goed voor acht doelpunten en vier assists. Komend seizoen start hij de voorbereiding bij het Liverpool van doelman Simon Mignolet.

PHOTO_NEWS