Duitser Hannes Wolf (38) straks voorgesteld bij Racing Genk: “We spreken elkaar binnenkort”

Hannes Wolf.
EPA Hannes Wolf.
‘t Is nu ook officieel: de jonge Duitse coach Hannes Wolf (38) wordt de opvolger van Felice Mazzu bij landskampioen Racing Genk. Onze redactie kreeg hem kort aan de lijn: “Sorry, ik kan nog niks zeggen. Maar we spreken elkaar binnenkort.” Wolf moet de Limburgers uit het slop trekken. Hij zat sinds mei van dit jaar zonder club. De Duitser werd toen ontslagen bij de Duitse traditieclub - en huidig tweedeklasser - Hamburger SV.

“Jürgen Klopp heeft voor een groot deel bepaald wie ik ben als trainer.” Hannes Wolf is gevormd door Jürgen Klopp. De twee werkten zes jaar lang nauw samen bij Borussia Dortmund. Klopp als hoofdcoach, Wolf als ‘coming man’ bij de jeugd. Nu krijgt hij zijn kans bij Racing Genk. Hannes Wolf heeft de afvallingskoers om er coach te worden gewonnen.

Naar trainers­normen is Wolf met zijn 38 jaar piepjong. Hij was vanaf het begin één van de kandidaten in Genk, al was er geen unanimiteit binnen het bestuur. Ook Bernd Storck en Besnik Hasi behoorden tot het lijstje van kanshebbers. Brys bood zichzelf aan, maar lag nooit echt in polepositie. Het was voor Genk geen makkelijke oefening om een coach weg te halen die elders onder ­contract ligt. Wolf is vrij, gretig én maakte een goede indruk tijdens de gesprekken. In Duitsland behoort hij tot de generatie van ‘laptoptrainers’. Trainers die zelf nooit op een hoog niveau voetbalden en coaching vooral uit wetenschappelijk oogpunt ­benaderen. Zoals Roger Schmidt (ex-Leverkusen), Julian Nagelsmann (RB Leipzig) en Domenico Tedesco (ex-Schalke 04).

Hannes Wolf.
reuters Hannes Wolf.

Jeugd van Dortmund

Wolf, afkomstig van Bochum en spits van opleiding, heeft er geen grote spelers­carrière opzitten. Verder dan het tweede elftal van 1. FC Nürnberg en het nationale studentenelftal kwam hij niet. Tijdens zijn sportstudies aan de Ruhr-Universität van Bochum zette hij zijn eerste trainersstapjes bij de amateurs van SG Eintracht Ergste, vijf jaar later maakt hij zijn entree bij het tweede elftal van Borussia Dortmund.

Tussen 2011 en 2015 boekt Wolf zijn eerste successen bij de jeugdcategorieën. Hij werkte er nauw samen met Jürgen Klopp en nadien ook met Thomas Tuchel. In een interview is Wolf lovend over de samenwerking met Klopp. “We hebben zes jaar samengewerkt en ik heb enorm veel opgestoken van hem. Over de manier van voetballen, over de ­manier van trainen. Hij heeft mij voor een groot stuk gevormd als coach.” In vijf ­seizoenen wordt hij drie keer lands­kampioen, twee keer met de U17 van de Dortmund en één keer met de U19.

Het zorgt ervoor dat VFB Stuttgart hem in september 2016 een kans geeft als hoofdcoach. De ‘Traditionsverein’ staat op dat moment pas vijfde in de 2de Bundesliga. Wolf trekt het team uit het slop, wordt kampioen en leidt Stuttgart opnieuw naar de Bundesliga. Amper een half jaar later eindigt het sprookje echter in een nachtmerrie. Kort na de winterstop wordt hij aan de deur gezet omdat hij zelf aangeeft de greep op de kleedkamer te zijn verloren. Wolf gaat aan de slag als tv-analist voor ARD tijdens het WK in Rusland, in oktober 2018 krijgt hij opnieuw een kans in de 2de Bundesliga. Deze keer moet hij Hamburg depanneren. Met een stevige defensieve organisatie en zwierige omschakelingen leidt hij Hamburg naar de herfsttitel. Hij bereikt met HSV ook de halve finale van de Duitse ­beker, maar sneuvelt tegen RB Leipzig. In de competitie parkeert hij Hamburg op een vierde plaats en grijpt hij naast de promotie. Zijn contract wordt er niet verlengd.

Genk wordt voor Wolf dus zijn eerste buitenlandse club. Vandaag werd alles geofficialiseerd. Wolf brengt ook één assistent mee naar de Luminus Arena.

.
EPA .31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik cappelle

  Ik hoop voor de Genk supporters dat het geen waar is wat Samatta betreft maar als het effectief zo is dat die na Nieuwjaar andere oorden gaat opzoeken dan beklaag ik die "jonge wolf". Wat blijft er dan nog over ? En Maehle die er nog tegen zijn gedacht rondloopt en een Sander Berge die eens rond hem kijkt en ziet met welk een bende sukkelaars hij het moet doen want persoonlijk veel en veel te goed voor dit ploegske.

 • janpiere ledure

  Wat heeft dat nu van ondervinding een ouderdom van 38 jaar van trainer te zijn bij ne grote ploeg ???? ( grote???????)

 • André Vanoppen

  Akkoord, Mourinho heeft een betere lijst van wat hij kan voorleggen, maar is dat altijd zo positief? Dat geldt ook voor veel andere trainers. Als de mayonaise maar pakt zegt men, ahwel, laat hem proberen. Er is in elk geval iemand nodig met de beeldsprakerige haar op de tanden! Succes.

 • Erwin Jacobs

  Michel Sas, als Anderlechtfan kunt ge Mazzu misschien daar binnenhalen? En voor de rest wat een triestige opmerkingen allemaal. Als het maar voor te bashen is, of het bestuur is schuld, of de spelers kunnen het niet (meer). Alles is nu precies slecht bij Genk. Vorig seizoen was iedereen het er over eens dat ze het beste voetbal van Belgïe brachten, was het aankoopbeleid van het bestuur uitmuntend. Een half jaar later is het volgens velen hier een 4e provincialer. Wait and see!!

 • Roger Deprez

  Wat wij als supporters zeker moeten doe is hem een kans geven juist zoals men gedaan heeft met Mazzu niets minder en niets meer. Wat een voordeel is hij kan wel in het Engels praten met de spelers en dat is zeer belangrijk bij de persoonlijke contacten. Hij zal opnieuw moeten bouwen en de jonge talent volle spelers op top niveau proberen te krijgen en dit jaar nog in play-off 1 geraken.