Probeerde Mechelen via matchfixing in 1A te blijven? "Toprefs onderhielden innige vriendschap met Veljkovic"

Links: Sébastien Delferière, rechts: Bart Vertenten.
photonews Links: Sébastien Delferière, rechts: Bart Vertenten.
De Belgische topscheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten onderhielden erg nauwe banden met de Servische makelaar Dejan Veljkovic. In die mate zelfs, dat Veljkovic hen gebruikt zou hebben om te proberen KV Mechelen in eerste klasse te houden. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. Volgens De Tijd hebben de speurders ook "harde bewijzen" over geknoei met matchen in play-off 1. Ondertussen bracht Club Brugge-trainer Ivan Leko de nacht door in de cel.

Of er echt sprake is van corruptie, zal nog moeten blijken uit het onderzoek. Maar afgeluisterde telefoongesprekken van Veljkovic wekken alvast de schijn dat de makelaar wedstrijden probeerde te regelen voor KV Mechelen. De speurders zouden volgens de kranten maandenlang de telefoons van Mogi Bayat en Dejan Veljkovic hebben afgeluisterd. Ze merkten daarbij hoe die laatste heel vaak belde met beide toprefs. Zowel aan Delferière als aan Vertenten liet de Servische makelaar uitschijnen dat hij hen met voorsprong de beste arbiter van België vond.

Nieuwe auto

Delferière zou door bemiddeling van Veljkovic met een zeer fikse korting een nieuwe auto hebben kunnen kopen bij een garage in Aalst. De makelaar zou ook geld hebben geïnvesteerd in de voetbalschool van Delferière. Met Bart Vertenten, die Veljkovic consequent 'zijn vriend' noemt, ging hij geregeld iets drinken en eten na de wedstrijden. 

KV Mechelen

Veljkovic zou zijn goede contacten met beide scheidsrechters hebben gebruikt om te proberen KV Mechelen in eerste klasse te houden. Omdat dat dreigde te mislukken, werden ook spelers en bestuurders van Waasland-Beveren en Eupen benaderd door de makelaar, aldus de kranten van Mediahuis. Uiteindelijk degradeerde Mechelen na een opmerkelijke 4-0-zege van Eupen tegen Moeskroen.

Bekijk hier de persconferentie van het federaal parket over het voetbalschandaal:

Club Brugge traint zonder Ivan Leko, spelers weigeren commentaar:

Onderzoek matchfixing focust op scheidsrechters:
90 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Vermont

  Voetbal verbieden . Nieuwe sport van maken . Geldspel

 • ralph ERNST

  Geert Corens: Eupen-Mouscron WERD al onderzocht maar er werd NIETS onregelmatig gevonden ! Feit is dat Mouscron gewoonweg in mekaar stuitte en dat kan (bijna) iedere club gebeuren !

 • Jean Huysmans

  Uit wat ik hier lees kan ik niets anders dan insinuaties halen tegen KVM. Ik vraag mij af vanwaar al die andere onzin komt.

 • andy liekens

  Nogal een geluk dat de grote ploegen zog niet bezig houden met omkoping. Alleen kvm doet zoiets al zijn ze er nochtans vorig jaar dikwijls aangefloten. Op die manier houden ze de grote corrupte clubs buiten schot.

 • Fabrice Braccio

  Wow volgens de persconferentie in Hasselt is de grootste roeper (KVM) de grootste schuldige.4 (VIER) bestuursleden worden verdacht van actieve (poging tot) omkoping