Pro League wordt ongeduldig: gesprekken met Binnenlandse Zaken over wedstrijdprotocol slepen aan

Een test in de Ghelamco Arena, met rode en groene stippen.
VDS Een test in de Ghelamco Arena, met rode en groene stippen.
The waiting game. Terwijl de eerste oefenwedstrijden van start gaan op 1 juli, is er nog steeds geen akkoord over hoe het protocol er voor de clubs zal uitzien. De Pro League wil niet langer wachten, Binnenlandse Zaken haalt de schouders op.

Vier vergaderingen zijn er afgelopen week geweest. Tussen afgevaardigden van de Pro League – de voetbalclubs met andere woorden –, de ­politie, de voetbalcel en Binnenlandse Zaken. Allemaal over hetzelfde thema: het protocol voor de clubs om wedstrijden te kunnen spelen.

Vier vergaderingen die voorlopig tot niets concreet geleid hebben. Is het de hitte? Is het van niet willen of van niet kunnen? Feit is dat de tijd stilaan begint te dringen. Woensdag al staan de eerste oefenwedstrijden gepland. En er is nog steeds geen duidelijkheid hoe alles zal aangepakt worden. Frustrerend voor de voetbalclubs – zij willen vooruit.

De Pro League dreigt ermee om hun protocol unilateraal door te sturen naar alle clubs. Zij vinden dat de uitzonderingen op de limiet van events met 400 personen moeten goedgekeurd worden door de lokale overheid

De Pro League zelf is in deze proactief geweest. Gedwongen door de omstandigheden in maart hadden de Pro League en enkele clubs al protocols klaar die ze hoopten te verfijnen via de werkgroep. Om later dan de ­finale ‘go’ te krijgen van Binnenlandse Zaken, daarin geruggensteund door de overheid.

Maar de gesprekken gaan dus niet vooruit. Ze zitten in een impasse. Binnen de Pro League en de werkgroep wordt men dan ook zeer on­geduldig, net omdat de deadline van 1 juli dichterbij komt en de druk van de clubs stilaan onhoudbaar wordt. Ze dreigen ermee om hun protocol unilateraal door te sturen naar alle clubs. De redenering is simpel: ze vinden dat de uitzonderingen op de limiet van evenementen met 400 personen moeten goedgekeurd worden door de lokale overheid. Een ­akkoord van Binnenlandse Zaken – waar ze gisteren niet wensten te reageren – zou dus niet per se nodig zijn. Pas na het weekend (maandag?) zou er meer duidelijkheid komen.

Photo News

Nog geen coronatests

Gisteren werd ook duidelijk dat de geplande coronatests bij onze profclubs niet zijn doorgegaan. Er waren nog een aantal zaken die eerst op punt moesten gesteld worden. De tests zijn uitgesteld naar volgende week. De Raad van Bestuur besloot bovendien om de Algemene Vergadering van 2 juli nog maar eens uit te stellen. Ze doen dat “om rekening te houden met de beslissing van de Belgische Autoriteit voor Mededinging die eind volgende week wordt verwacht.” Nieuwe datum: 7 juli. Ook daar the waiting game. Zucht.

Lees ook: 

Handtekening van 103 miljoen staat er eindelijk: Eleven ondertekent tv-contract

Aangekondigd spektakel bleef uit: Croonen overleeft Raad van Bestuur Pro League makkelijk en blijft aan als voorzitter

Photo News2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Joris De Crom

    Joris De Crom Denken ze nog altijd dat ze wat meer zijn, benden potte stampers. En wat met de anderen die maanden moesten thuis zitten met een vervanings inkomen. Totaal geen respect, wat had je anders verwacht.

  • jurgen maes

    Dan zal de lokale overheid wel geen toestemming geven