Pro League vreest ‘catastrofale gevolgen’ bij afschaffing gunsttarief: “Doodsteek voor Belgische profvoetbal”

Voorzitter van de Pro League Peter Croonen voor de camera van VTM Nieuws
VTM NIEUWS Voorzitter van de Pro League Peter Croonen voor de camera van VTM Nieuws
De Pro League, de vereniging van de 24 profclubs in België, beseft dat het status quo van het fiscaal gunstregime waarvan voetbalclubs en -spelers genieten niet langer houdbaar is. Zo reageert de Belgische profliga zaterdag op enkele politieke wetsvoorstellen om de RSZ-voordelen te beperken of af te schaffen. “Een afschaffing van het gunsttarief zou een negatieve invloed hebben op het hele transfergebeuren”, aldus voorzitter van de Pro League Peter Croonen. 

De Pro League reikt de partijen de hand om een voorstel uit te werken dat de concurrentiepositie van de Belgische clubs niet schaadt. Sinds het uitbreken van Operatie Zero in oktober 2018 ligt het gunstig btw- en RSZ-regime voor sporters en sportclubs onder vuur. Vooral voetbalclubs zouden te weinig fiscale bijdragen betalen in vergelijking met hun hoge lonen. Bij een gewone werknemer bedraagt de socialezekerheidsbijdrage 38,07 procent van het brutoloon: de werkgever betaalt 25 procent, de werknemer moet zelf 13,07 procent bijdragen. Bij sportbeoefenaars worden die sociale lasten berekend op een vast bruto maandloon, waardoor zij een maximumbijdrage van slechts 868 euro per maand moeten betalen. Door dat gunstregime loopt de sociale zekerheid zo'n 70 miljoen euro per jaar mis. 

De Pro League beseft dat de huidige RSZ-voordelen maatschappelijk en politiek niet langer verdedigbaar zijn. Sinds Operatie Zero deden de profclubs zelf ook een aantal simulatie-oefeningen om zelf met een voorstel op de proppen te komen. Dat moet tegemoet komen aan de politieke en maatschappelijke verzuchtingen, maar mag tegelijk ook niet de concurrentiepositie van de Belgische clubs in de Europese competitie in het gedrang brengen. De Pro League wijst erop dat in veel landen voetbalclubs van een fiscaal en sociaal gunstregime genieten.

Pierre François
Photo News Pierre François

"Het professionele voetbal is niet doof voor terechte maatschappelijke verzuchtingen, maar hervormingen die van de Belgische competitie de duurste van Europa maken, met loonlasten die 35% hoger liggen dan het tweede duurste land, betekenen de doodsteek voor het Belgische profvoetbal", waarschuwen voorzitter Peter Croonen en CEO Pierre François in een statement van de Pro League.

Het voorbije jaar zat de Pro League meermaals samen met ministeriële kabinetten om het sociale regime te bespreken. Dat gebeurde onder meer in het Paritair Comité voor de Sport. "De Pro League stelde zich steeds constructief op om het gunstregime te herbekijken. Gedurende de voorbije maanden heeft het management van de Pro League met de vakbonden samen gezeten om een evenwichtige oplossing uit te werken die zo veel mogelijk beantwoordde aan de vragen van alle betrokken partijen. Gezien de huidige politieke situatie wacht de Pro League op een nieuwe federale regering om concrete stappen te zetten in dit dossier."

"Topsport is bij uitstek een internationaal competitieve en economische sector. Vanuit het internationale concurrentieperspectief wordt topsport, net als andere sectoren en beroepen, in het Belgische fiscaal bestel daarom terecht ondersteund", aldus de Pro League. "Een vergelijkende studie toont aan dat in elke Europese lidstaat vormen van ondersteunende maatregelen voor topsport bestaan. De loonkost in het Belgisch voetbal, met de huidige steunmaatregelen, situeert zich rond de middenmoot. Zonder deze steunmaatregelen zou België echter met ruime voorsprong de duurste competitie worden voor topsportlonen, met loonlasten die 35 procent hoger liggen dan de eerste achtervolger Europa. Dit zou de doodsteek betekenen voor het Belgische professionele voetbal.”

Omwille van bovenstaande verklaring vraagt de Pro League daarom om voorzichtig om te gaan met boute wetsvoorstellen. "Snelle beslissingen kunnen immers de doodsteek betekenen van het profvoetbal en de passie van de miljoenen Belgische voetbalfans", aldus de profliga, die er ook op wijst dat haar clubs hun voorwaarden (zoals investeringen in jeugdopleidingen) voor het fiscale gunstregime vervullen.
207 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christophe Dierick

  gelijk ze betaald krijgen voor achter ne bal te lopen zullen ze toch wel n paar eirotjes over hebben om bij te dragen aan de andere kant, iedereen gelijk voor de wet is ook al jaren een illusie in belgie

 • Ary Dingemans

  Iedereen mag zijn steentje eens bijdragen. Waarom moet er zoveel geld mee gemoeid zijn voor trasfeers.

 • rudy van dam

  En dan nog durven zeggen dat het voetbal in veel landen van gunstmaatregelen geniet! En dreigen dat dit de doodsteek zal zijn voor het Belgisch voetbal. Weet dat in sommige landen de spelers van de nationale ploeg ook nog een volledige dagtaak hebben! Dus prijs jullie gelukkig in een wereldje waar miljoenen om niets is en betaal het normale tarief zoals iedereen.

 • jos duriau

  Wat kan er katastrofaal zijn als voetballers normale rsz moeten betalen , gewoon in hun wedde inbegrepen is er geen problem voor de ploegen , met hun weddes moet dat toch kunnen , het is toch normaal dat iedereen volgens zijn inkomsten betaald of zou moeten betalen.

 • Frederic De Man

  Een voetballer mag wat mij betreft miljoenen verdienen maar dan moet de pro league dit zien te doen met eigen inkomsten. Voetbal zal blijven bestaan, ook zonder subsidies maar de belgische competitie zal belgischer worden... In elk land kan de beste ploeg ter wereld oprichten met geld, maar dit maakt de competitie net oneerlijk. Subsidie zou er enkel mogen zijn voor clubs die geen spelerslonen uitbetalen hoger dan de mediaan van een maandsalaris in België.