Pro League-voorzitter Croonen: “Bekerfinale begin augustus is in theorie mogelijk”

Peter Croonen.
Photo News Peter Croonen.
Geen profvoetbal meer tot eind juli, besliste de Nationale Veiligheidsraad. Pro League-voorzitter Peter Croonen is blij met die duidelijkheid. “Hopelijk kunnen we midden augustus het volgende seizoen beginnen.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Meneer Croonen, hoe beoordeelt u de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad?

“Laat mij beginnen met te zeggen dat ik uiteraard liever had gehad dat we niet in coronatijden zitten, om zo een normaal einde van de competitie te kennen, maar in de gegeven omstandigheden was het belangrijk dat er duidelijkheid kwam. Dat de overheid die nu geeft, is goed, want die mensen hebben een totaalzicht op de situatie, worden omringd door de beste experten en kunnen zo de juiste keuzes maken.”

Betekent deze uitspraak nu dat er ‘overmacht’ is om te stoppen en dat het tv-geld voor de profclubs verzekerd is?

“Het is een cruciaal element: de regering heeft ervoor gekozen om te stoppen. Ik vermoed dat de Algemene Vergadering (op 15 mei, red.) nu niet anders zal kunnen dan vaststellen dat we het seizoen niet kunnen hernemen. In de praktijk wordt dat niet haalbaar, denk ik.”

Op 3 augustus wil de UEFA weten welke teams Europees spelen, voetbal mag mogelijk vanaf 1 augustus. Er lijkt dus wat marge voor de bekerfinale?

“In theorie is begin augustus mogelijk, veel voetballiefhebbers verkiezen dat die match doorgaat. We moeten bekijken wat kan, het is zeker een optie. Heel veel discussies worden nu overbodig.”

Is Club Brugge nu sowieso de kampioen?

“Dat is één van de knopen die we moeten doorhakken, maar ik veronderstel dat we daar wel een consensus gaan vinden. Daarnaast moeten we beslissen over degradatie, promotie en het competitieformat. De werkgroep moet dat allemaal voorbereiden, maar er is al veel werk geleverd.”

Photo News

Het belooft toch een moeilijke puzzel te worden, zeker omdat het onduidelijk is hoeveel profclubs er volgend seizoen gaan zijn?

“Ja, maar ik denk dat er al moeilijkere vraagstukken geweest zijn.”

Hoe zuur is de stopzetting voor KRC Genk, waar u ook voorzitter van bent? Genk hoopte nog op een Europees ticket.

“Ons standpunt is altijd duidelijk geweest: het is niet aan KRC Genk, de Pro League of zelfs het voetbal om te zeggen wat kan of niet kan. Bij Genk zijn we al even aan het focussen op het volgende seizoen.”

Gaan jullie nog trainen zonder doel?

“Ik denk dat we nu moeten evalueren hoe we toewerken naar het volgende seizoen. Een aantal jongens wil misschien naar huis, we moeten een schema maken op maat van elk individu.”

Hebt u een richtdatum in het hoofd om volgend seizoen te beginnen?

“Met deze uitspraak lijkt midden augustus realistisch, al zal dat natuurlijk afhangen van de evolutie van de pandemie en de internationale kalender.”

Is starten zonder publiek te vermijden?

“We weten dat de kans klein is dat er fans welkom zullen zijn in augustus. Maar zal die kans in september groter zijn? In mijn beleving heeft het weinig zin om te blijven uitstellen - het seizoen moet ook af geraken, hé. Als we moeten spelen zonder supporters zullen we wel moeten proberen om de financiële impact zo klein mogelijk te houden.”

Lees ook: 

Geen voetbal tot 31 juli: huidige voetbalcompetitie zeker afgelopen

Onze chef voetbal is blij met stopzetting en kijkt alweer vooruit: “Het vuurwerk moet nog beginnen”

Photo News11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jozef van riel

  Jimmy. Waarom dit seizoen nog rekken tot ….. ? Volgend seizoen later starten (mid/eind september?) en nog minder marges hebben om een lockdown op te vangen. Zie bekerfinale als openingswedstrijd van seizoen ipv Supercup, speel competitie met 16 ploegen ZONDER play offs en seizoen 20/21 is gered!

 • Geert Thijs

  Schandalig gewoon dan ook geen kampioen uitspreken .Verhaeghe zal er wel tussen zitten

 • Jan Boden

  Als je nu niet kan voetballen moet je consequent zijn en zeggen dat je na 31/7 ook niet kan voetballen want de situatie zal niet wezenlijk verschillen met die van nu. Dat betekent geen voetbalseizoen 2020-2021 en dus het einde van vele profclubs. Als men dat niet wil inzien is men ziende blind.

 • Jimmy Vandebergh

  Alle grote competities zullen het kalenderjaar 2020 nog gebruiken om hun competities op een eerlijke manier af te werken. Enkel in onze mickeymousecompetitie kan het weer niet. Waarom niet je tijd nemen om het seizoen gewoon af te werken de rest van 2020? Nee, ze starten liever een nieuw, onzeker seizoen waarbij er geen marge is om een qyasi zeker piek 2 of zelfs 3, op te vangen.

 • Hans Willems

  Luc van der maelen, nee. Fout. Zij zijn blij met wat ze verdienen. De rest van de ploegen hadden in die 29 vorige matchen maar beter hun best moeten doen