Pro League komt met handleiding tegen kwetsende spreekkoren

Lukaku kreeg net voor hij deze penalty scoorde racistische geluiden naar zich geroepen door de supporters van Cagliari.
EPA Lukaku kreeg net voor hij deze penalty scoorde racistische geluiden naar zich geroepen door de supporters van Cagliari.
De Pro League heeft een handleiding ontwikkeld die Belgische voetbalclubs moet helpen in hun strijd tegen discriminerende spreekkoren in voetbalstadions. Dat maakte de vereniging van 24 profclubs vandaag bekend. “We willen enkel de positieve, inclusieve waarden van het Belgische voetbal uitdragen.”

“Juichen bij een doelpunt, vloeken bij een verkeerde pass, de ploeg aanmoedigen tot het laatste fluitsignaal. Voetbal is een feest en supporteren met passie een noodzaak. Daarin hebben kwetsende en discriminerende uitlatingen tegenover de tegenstander evenwel geen plaats”, stelt de Pro League in een persbericht.

De Pro League stelde in februari 2018 zijn actieplan voor tegen racisme en discriminerende spreekkoren. Clubs werden daardoor verplicht om proactief op zoek te gaan naar overtreders. Het Bondsparket kreeg de opdracht om profclubs rechtstreeks voor de bevoegde tuchtorganen te dagen bij elke overtreding. Voor supporters die zich alsnog bezondigden aan kwetsende spreekkoren werden verplichte vormingen ingevoerd. Sinds kort is ook het moreel element geschrapt uit het bondsreglement, waardoor elk kwetsend spreekkoor aanleiding geeft tot bestraffing.

Handleiding

Om de clubs ook preventief te ondersteunen, beloofde de Pro League behalve vormingen ook educatief materiaal. Dat komt er nu in de vorm van de nieuw ontwikkelde handleiding ‘Discriminerende en kwetsende spreekkoren en uitlatingen’, die ook actief aangeboden wordt aan amateurclubs en andere sportfederaties. Op 13 november organiseert de Pro League er een seminarie rond die door elke geïnteresseerde bijgewoond kan worden. Op dat moment wordt ook de handleiding voorgesteld.

De voorbije weken is opnieuw heel wat inkt gevloeid over racisme op de Europese velden. Zo waren er discriminerende incidenten tijdens Bulgarije-Engeland, waarin Bulgaarse fans onder meer de nazigroet brachten, maar waren er ook oerwoudgeluiden van Cagliari-supporters richting Rode Duivel Romelu Lukaku bij Inter.

Tijdens Bulgarije-Engeland werden enkele spelers van Engeland het slachtoffer van racistische spreekkoren.
REUTERS Tijdens Bulgarije-Engeland werden enkele spelers van Engeland het slachtoffer van racistische spreekkoren.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.