Ga naar de mobiele website
^ Top

Pol Van Den Driessche: "Iedere voetbalclub moet een AED-toestel hebben"

thinkstock
N-VA-senator Pol Van Den Driessche wil dat elke voetbalclub beschikt over minstens één AED-toestel, een draagbaar toestel dat hartritmestoornissen tegengaat. Michel D'Hooghe, voorzitter van de medische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA, is alvast voorstander, schrijft De Zondag.

Sinds vorig seizoen is het voor elke scheidsrechter in België verplicht om een EHBO-cursus te volgen.

"Ik denk echter dat we nog een stap verder moeten gaan", aldus Van Den Driessche. "Elke voetbalclub, van klein tot groot, zou minstens één AED in huis moeten hebben. Idealiter zelfs twee, want op zaterdag spelen vaak twee ploegen tegelijk. Een verzorger zou dat toestel bij zich kunnen houden."

De senator heeft de Belgische voetbalbond gevraagd initiatief te nemen. "Dit mag zelfs opgelegd worden. Ik weet dat de aankoop duur is, zeker voor kleine clubs: zowat 1.500 euro. Maar dat is het waard. Misschien kan de bond een groepsaankoop organiseren om de prijs te drukken?"

Michel D'Hooghe steunt het voorstel, en wijst erop dat een AED al verplicht is op alle wedstrijden van de FIFA. "Ik zal niet rusten vooraleer er in de buurt van elke wedstrijd een AED aanwezig is. Een groepsaankoop zou slim zijn. Met de FIFA doen we dat al: wij kopen onze toestellen aan 1.000 euro."


Meer over7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • karin verwimp

  Al twee keer proberen te regelen dat er op het werk ook komen te hangen omdat we met een redelijk hoog aantal oudere werknemers zitten. Telkens weer afgeketst met een hoop blablaba. De echte reden: as er bij ons ene krepeert kunnen ze die eindelijk vervangen door ne goedkopere zonder dat ze nen opzeg moeten geven.

 • rsca fan

  Nico Schepens: hier je opleiding: haal de AED uit de doos, zet hem aan, kleef de elektroden op de manier hoe het op de elektroden getekend is op het ontbloot bovenlijf, zet de stekker van de elektrodendraadjes in de AED en blijf dan van het slachtoffer af en volg de aanwijzigingen die het toestel zelf zal geven. Opleiding is klaar...

 • Nico Schepens

  En niet alleen aankopen maar ook de mensen opleiden om dit juist te gebruiken

 • S Chaniotakis

  Op dat gebied is Nederland ons jaren voor. Daar zijn hele aed maar ook hulpverlener netwerken. In elk door zou ook een publiek toegankelijke aed moeten hangen. Dit kan echt levens redden.

 • ann kempke

  Niet alleen voetbalclubs, iedere publieke plaats! Heb de cursus gevolgd en AED is kinderspel. Je kan er levens meecredden.

Gesponsord

Meld een bug