Peter Croonen (KRC Genk) verkozen tot nieuwe voorzitter van de Pro League

Peter Croonen.
Sebastien Smets - Photonews Peter Croonen.
Peter Croonen is verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Pro League. Op een bijzondere Algemene Vergadering kreeg Croonen de unanieme steun van de stemgerechtigden. De Genk-voorzitter volgt Marc Coucke (RSC Anderlecht) op aan het hoofd van de Pro League. Croonen was de enige kandidaat.

Het zijn hoogdagen voor de 49-jarige Croonen, die sinds maart 2018 een zitje heeft in de raad van bestuur. Vorige week mocht de Limburgse ondernemer zijn eerste landstitel met KRC Genk vieren. Nu neemt hij ook de plaats in van Marc Coucke, die in april zijn mandaat als voorzitter van de Pro League ter beschikking stelde.

Omdat Croonen voorzitter wordt, komt het zitje van Racing Genk in de Raad van Bestuur vrij. Die vacante positie wordt ingenomen door... Marc Coucke. De voorzitter van Anderlecht wisselt dus in de praktijk van positie met Croonen.

De Anderlecht-preses volgde in juni 2018 Roger Vanden Stock op, maar stapte nog geen jaar later al op. Coucke noemde het voorzitterschap gevoelig voor belangenconflicten en ontzettend tijdrovend. Hij wilde zich focussen op zijn verplichtingen bij RSCA. Croonen maakte indruk op zijn collega-voetbalbestuurders door zijn werkethiek.

“Dit is een keuze van het verstand”

“Het was nooit echt een ambitie, maar eerder een keuze van het verstand en uit liefde voor het voetbal”, reageert de Genk-preses. “Clubvoorzitter word je met het hart. Maar voorzitter van de Pro League, dat word je met het verstand en uit liefde voor het Belgisch voetbal. Neen, dit was niet echt een ambitie”, waren de eerste woorden van de 49-jarige Croonen. “Men heeft mij gevraagd en er was unanimiteit. Dat brede draagvlak was voor mij een must, omdat er een aantal belangrijke dossiers op de plank liggen. Mijn taak bestaat erin om zoveel mogelijk te stroomlijnen en de belangen van de Pro League en het Belgisch voetbal internationaal te verdedigen.”

Het was een opinie van Croonens voorganger Marc Coucke dat het voorzitterschap van de Pro League niet verenigbaar is met het voorzitterschap van een club. “Ik zie het anders”, reageert Croonen, die de enige kandidaat-voorzitter was. “We hebben die kwestie ook besproken en zijn van mening dat het voor een buitenstaander niet makkelijk is om de belangen van het Belgisch voetbal te verdedigen. We zijn ook een belangenvereniging. Maar als voorzitter is het mijn taak om neutraal en deontologisch te handelen. Mijn belang te laten gelden, maar wel op een ethische manier met mijn voorzitterschap omgaan.”

Croonen koppelde zijn kandidatuur ook heel nadrukkelijk aan het behoud van de huidige competitieformule, met play-offs. “Ik zou geen kandidaat zijn, mocht het een reguliere competitie met twintig worden. Ik sta voor een bepaalde visie en zie mezelf ook niet een contract onderhandelen voor een format waar ik niet achter sta. Daarom hebben we eerst de discussies over een eventuele hervorming gehouden, en nadien pas gestemd over het voorzitterschap”, aldus de Limburgse ondernemer. 

Overzicht van Pro League-voorzitters:

1974-1981: Roger Petit
1981-1986: Michel D’Hooghe
1986-1996: Roger Vanden Stock
1996-1999: Eddy Wauters
2001-2007: Jean-Marie Philips
2007-2012: Ivan De Witte
2012-2013: Ronny Verhelst
2013: José Zurstrassen
2013-2014: Michel Dupont
2014-2015: Peter Quaghebeur (ad interim)
2015-2018: Roger Vanden Stock
2018-2019: Marc Coucke
2019-....: Peter Croonen
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Natacha Verpoort

  Een schande dat de voorzitter opnieuw iemand is uit een ploeg van Eerste Klasse! Dit zou een onafhankelijk persoon moeten zijn!

 • Brent Van Renterghem

  Als Coucke afhaakt, waarom springt hij er dan als voorzitter plots op??

 • eric debanne

  Een goeie keuze

 • Eddy Nuydt

  Wij mogen hier wellicht als supporters van Club Brugge, ondanks de verdachte beslissingen tijdens de play-offs, niet kwaadwillig op reageren...

 • Frans Peeters

  Mag toch ook eens uit het (verre) Limburg komen