Exclusief voor abonnees

Paul Van Himst viert 75ste verjaardag: "Hoe meer de mensen Anderlecht haten, hoe meer Anderlechtenaar ik word"

Paul Van Himst.
Photo News Paul Van Himst.
Popol is 75. Nooit stond paars en wit een voetballer zo mooi. Het DNA van RSC Anderlecht zit dezer dagen op de hoogste rij van de eretribune. Sterren komen en sterren gaan in het Astridpark, alleen Popol blijft bestaan. Aan alle vrienden en vijanden van Anderlecht – ga staan voor Paul Van Himst. 75!

Gelukkige verjaardag, Paul.

Paul Van Himst: (zucht eens diep) "Danke."

Hoe voelt het om 75 te zijn?

(na een stilte) "Ik heb er nooit mee ingezeten om ouder te worden, maar nu begint het toch een beetje... allez, ja – ik voel mij gelijk een oude auto: hij rijdt niet slecht, maar goed optrekken aan de lichten zit er niet meer in. (herpakt zich) Maar ça va, ik mag niet ­klagen. Ik leid nog een actief leven, ik verzorg me, en af en toe vlieg ik er eens in."

Wat moet ik daaronder verstaan?

"Met kameraden – blijven hangen, een glaske drinken... Ik ben nooit een uitgaander geweest, maar met een toffe bende aan tafel kan ik mij laten gaan. ’s Ochtends ga ik meestal naar het bureel (van het familiebedrijf Brésorkoffie, red.) – ik loop daar wat rond, doe de nodige telefoons, lees mijn mails... – en ’s middags ga ik uit eten. Nu met u, vaak met Eddy (Merckx, red.), of met andere vrienden. In de namiddag doe ik niet veel. ’s Avonds ga ik naar de trainingen zien van mijn kleinkinderen bij Anderlecht, en voor ik ga slapen kijk ik altijd nog wat voetbal."

Wat boeit Paul en zijn kameraden als jullie ­doorzakken?

"De voetbal. Koers. Wat gij allemaal schrijft in de gazet (lacht) – sommigen zijn het eens met wat er staat, anderen niet."

Kon je over voetbal babbelen met Arlette (zijn echtgenote die in 2013 overleed na een slepende ziekte)?

"Ja, toch wel. Zij kwam naar alle thuiswedstrijden van mij... En ze kon de waarheid vertellen. Later heb ik van haar nooit één verkeerd woord mogen zeggen over een wedstrijd van een van de kleinkinderen, maar mij heeft ze wel nooit gespaard – ‘dit’ was niet goed, ‘dat’ was niet goed. Wat zeg je dan als man? Ge moet uw vrouw niet altijd gelijk geven, hé. (lacht)"

Photo News

Je hebt 17% van dit artikel gelezen
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Karmel

  Proficiat! Hoge bomen vangen veel wind he Pol! Nog steeds en voor lang zijn we de grootste club van het land! Op naar de 4-sterren.

 • Pierre Jacobs

  Gelukkig verjaardag Pol, we zijn even jong. Voor mijn naamgenoot hieronder, over Brugge schrijft men om de paar jaren over Anderlecht elke dag.

 • Frankie Deygers

  Ik haat Anderlecht en alles die er ooit mee verbonden wordt en was.

 • Peeters Freddy

  Polle gazon was zijn bijnaam omdat hij zich steeds liet vallen in de grote rechthoek om een strafschop te versieren en het lukte toen ook.

 • Victor Avanti

  gelukkige verjaardag Paul. Nu niet overdrijven, Brugge is beter dan Anderlecht. Je zult op je oude dag moeten aanvaarden dat je in voetbal ook kan verliezen. Leer Billy wat minder zwaaien met zijn armen.