Overheid gaat met Pro League vechten tegen matchfixing

Links: een willekeurig actiebeeld uit de match KV Mechelen - Waasland-Beveren van vorig seizoen, wedstrijd die onder de loep wordt genomen in de zaak rond matchfixing in het Belgisch voetbal.
Rechts: Dejan Veljkovic, de spilfiguur in ‘Operatie Propere Handen’.
Belga Links: een willekeurig actiebeeld uit de match KV Mechelen - Waasland-Beveren van vorig seizoen, wedstrijd die onder de loep wordt genomen in de zaak rond matchfixing in het Belgisch voetbal. Rechts: Dejan Veljkovic, de spilfiguur in ‘Operatie Propere Handen’.
De overheid gaat een samenwerkingsprotocol sluiten met de Pro League tegen de problemen met weddenschappen in het voetbal, zoals matchfixing. Dat meldt  De Tijd.

Nog begin dit jaar zullen de Kansspelcommissie, die toeziet op de goksector, en de Pro League, de koepel van 24 Belgische profclubs, een overeenkomst sluiten om samen te werken tegen de problemen rond weddenschappen. Ze zullen ook samen een nieuwe preventiecampagne rond weddenschappen uitwerken. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) volgens De Tijd gemeld aan N-VA-Kamerlid Brecht Vermeulen.

De Kansspelcommissie wil onder andere dat de Pro League haar systematisch en meteen verdachte zaken meldt die kunnen wijzen op matchfixing, bijvoorbeeld wanneer bepaalde personen benaderd zijn. De Kansspelcommissie kan dan meteen ingrijpen omdat ze gespecialiseerde politiemensen heeft, een zicht heeft op alle transacties, de stromannen kent, enzovoort. Daarnaast zal ook samengewerkt worden om de uitwassen aan te pakken rond gokreclame, spelers die zelf weddenschappen plaatsen, en gokken bij jongeren.

Minister Geens wil het protocol met de Pro Leaguegebruiken als een blauwdruk voor andere sporten.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peeters Freddy

    Schaf dat gokken gewoonweg af. Geens zou zich beter bezighouden met echte criminelen.

  • Johan De Clercq

    Grappig in UK en België zijn gokbedrijven sponsor en shirtsponsor nummer 1.......

  • Guy Dupont

    Ik twijfel aan elke voetbaluitslag. Er word meer gefixt dan men denkt.