Ook N-VA wil topvoetballers de volle pot doen betalen

Trebel, één van de grootverdieners uit onze Belgische eerste klasse.
BELGA Trebel, één van de grootverdieners uit onze Belgische eerste klasse.
N-VA heeft zijn standpunt klaar in verband met de fiscale en RSZ-voordelen in de sport, waar vooral grootverdieners - en dus vooral voetballers - van genieten. De partij hield zich lang op de vlakte over dat thema, maar met hun voorstel gaan ze nu plots nog verder dan Open Vld en CD&V. Dat schrijven de Mediahuis-kranten vandaag. 

Voor alle sporters met een bruto maandloon van meer dan 2.350 euro wordt momenteel een vast bedrag van 750 euro aan sociale bijdragen betaald. Wie minder verdient, betaalt de gewone percentages. N-VA wil dit helemaal omkeren: wie minder dan 2.350 euro bruto verdient, wordt volledig vrijgesteld van RSZ-bijdragen. Op het bedrag daarboven betalen sporters de volle pot.

Voor sporters die bruto 100.000 euro per maand verdienen (de toppers in het voetbal), zullen werkgever en werknemer al snel 30.000 euro per maand extra moeten betalen. Sporters uit kleinere sporten zullen dan weer veel beter af zijn. Dat ook N-VA de regeling wil aanpakken, zou weleens voor een doorbraak kunnen zorgen in dit dossier, schrijven de kranten.

Ook Open Vld, sp.a en CD&V willen aan de fiscale voordelen voor sporters morrelen en hebben voorstellen klaar. Egbert Lachaert (Open Vld) wil het huidige forfait fors optrekken en clubs op transfersommen 10 procent sociale bijdrage laten betalen. CD&V komt met een trapsgewijze hogere bijdrage, plus een extra solidariteitsbijdrage van 5 procent voor wie meer dan 250.000 euro per jaar verdient. “Zo raken we niet aan de kleinere clubs en de minder verdienende sporters die de steunmaatregelen wél nodig hebben”, aldus Leen Dierick. 

Bij sp.a stelt Joris Vandenbroucke zelfs voor om het gunsttarrief helemaal af te schaffen. Vlaams Belang werkt ook aan een voorstel, maar is bereid een ander voorstel te steunen als dat in de lijn van hun plan ligt. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.