Ook Lokeren-trainer Peter Maes opgepakt in kader van ‘Operatie Propere Handen’

Veljkovic hielp referee Delferière aan een extra korting in een garage. Ook Maes blijkt daar een Audi A1 gekocht te hebben. Garagist Thoens zette de overhandiging van de sleutel, in aanwezigheid van de makelaar, op Facebook.
RV Veljkovic hielp referee Delferière aan een extra korting in een garage. Ook Maes blijkt daar een Audi A1 gekocht te hebben. Garagist Thoens zette de overhandiging van de sleutel, in aanwezigheid van de makelaar, op Facebook.
Het gerecht heeft in haar onderzoek naar fraude in het voetbal opnieuw een coach uit eerste klasse opgepakt. Na Ivan Leko van Club Brugge was het nu de beurt aan Lokeren-trainer Peter Maes. De Limburger werd twee keer ondervraagd en moet de nacht in de cel doorbrengen. Ook Maes is verbonden met de Servische makelaar Dejan Veljkovic.

Peter Maes (54) kan goed zwijgen. De coach van eersteklasser Lokeren kreeg vijf dagen geleden al een bericht van het parket dat hij zich op maandag 22 oktober moest aanmelden voor een verhoor, maar wist dat al die tijd perfect stil te houden. Vanmorgen reed hij niet - zoals gewoonlijk - van zijn woonplaats in Lommel naar het trainingsveld bij Sporting Lokeren, maar naar het gerechtsgebouw in Hasselt. Daar werd hij om negen uur een eerste keer verhoord en in de namiddag een tweede keer. Maes werd verhoord als verdachte en mocht vanavond dus niet naar huis. Hij wordt morgen voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Het is voorlopig onduidelijk wat de Limburger exact wordt aangewreven, maar de coach is al jaren klant van makelaar Dejan Veljkovic en die wordt onder meer verdacht van matchfixing, fiscale fraude en witwassen.

Maes en Veljkovic leerden elkaar kennen in de periode dat de coach KV Mechelen inruilde voor Lokeren. Dat is vandaag ondertussen zo’n acht jaar geleden. Sindsdien werkte Maes uitsluitend nog met de Serviër als makelaar. Veljkovic onderhandelde onder meer zijn overgang naar KRC Genk in 2015 en begeleidde hem ook in zijn terugkeer bij Lokeren vorig seizoen. De twee zijn bovendien goed bevriend. Dat Veljkovic zijn voetbalvrienden graag in de watten legt, werd twee weken geleden al duidelijk toen bleek dat hij scheidsrechter Sébastien Delferière aan een extra korting hielp bij de aankoop van zijn wagen in een garage in Aalst. Ook Maes blijkt in diezelfde garage een auto gekocht te hebben. In juli 2011 plaatst de garagehouder een foto op Facebook waar Maes de sleutels overhandigd krijgt van een Audi A1. In de achtergrond staat ook Veljkovic.

Peter Maes.
Photo News Peter Maes.

Tijdens het onderzoek is al ontdekt dat Veljkovic eind vorig seizoen geprobeerd heeft om de degradatiestrijd in eerste klasse te manipuleren. Hij bood de voorzitter van Waasland-Beveren Dirk Huyck 200.000 euro aan om een cruciale match te verliezen. Maar de Serviër zit ook in de cel omdat de speurders ervan uitgaan dat hij een frauduleus systeem heeft opgezet waarmee hij de lonen van zijn klanten ‘fiscaal optimaliseerde’. Via tal van buitenlandse vennootschappen zou Veljkovic een carrousel opgezet hebben waarmee belastingen ontdoken werden. Het is voor dat onderdeel van het onderzoek dat het gerecht eerder al Club-trainer Ivan Leko arresteerde en verhoorde. De coach van blauw-zwart werd nadien echter snel weer vrijgelaten. Mogelijk heeft Veljkovic meerdere van zijn klanten - waaronder ook Maes - via verdachte constructies betaald. In 2015 doken er bij de voetbalbond ook al Cypriotische facturen op waarmee een lid van de technische staf betaald moest worden.

De arrestatie van Maes is voor Sporting Lokeren alleszins een extra slag. De club staat na een slechte seizoensstart op de voorlaatste plaats in het klassement en ziet nu dus ook zijn coach voor onbepaalde tijd achter de tralies verdwijnen. Vandaag wordt Maes voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die zal bepalen of het noodzakelijk is om de coach langer vast te houden en in verdenking te stellen.

Roger Lambrecht, voorzitter van Lokeren, wilde voor de camera’s van VTM NIEUWS niet veel kwijt. “Ik heb hetzelfde gehoord als jij.” 

Peter Maes.
BELGA Peter Maes.93 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  Mensen, blijf toch weg van het voetbal. Je word geflikt terwijl je er op staat te kijken!

 • Rony Bekaert

  De gerechtelijke instanties , gebruiken dit onderzoek of is het misbruiken , om dankzij de grote media aandacht te laten uitschijnen hoe hard zij wel werken ... zo wordt de aandacht afgeleid van hun vele blunders , zoals doodrijders laten gaan ondanks ze al vele malen het rijverbod aan hun laars gelapt hebben !! En mocht men iedere belastingsfraudeur in het lang en het breed in de krant brengen , dan kwam men papier tekort !

 • Patrick Dubois

  Er is overal matchfixing,zelfs in provenciale afdelingen.

 • LUC VAN THIELEN

  dat heel het voetbalgebeuren op vriendendeals bestaat is oudsher,maar dat een bepaalde tv reporter over de aanhouding van Maas suggereerde dat dit enkel probleem zwart geld is,dan vraag ik mij waarom hij dat zegt?

 • Patrick Braekeveldt

  Fiscale voordelen in de voetbalwereld kosten ons miljarden en toch wordt er nergens meer gefoefeld ,gegraaid en onethisch gehandeld dan daar !

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00