Onvrede groeit bij scheidsrechters: meeste assistenten verdienen minder, weekends van refs overvol

BELGA
De frustraties groeien in scheidsrechtersland. Vooral de werkdruk en de manier waarop het budget wordt gebruikt, stuit steeds meer op onvrede bij onze refs. Zo verdienen de meeste assistent-scheidsrechters minder door een nieuw verloningssysteem, terwijl de bazen met hun loon een stevige hap uit het budget nemen.

In mei van dit jaar zette de voetbalbond Johan Verbist aan de deur. Sinds het invoeren van de videoref beleefde Verbist als scheidsrechtersbaas stormachtige tijden. Bijna wekelijks moest hij zich verantwoorden voor fouten van de VAR, een communicatie die niet altijd even gestroomlijnd liep. Twee dagen na het ontslag van Verbist stelde de KBVB dan een meerjarenplan voor om de Belgische arbitrage naar een hoger niveau te tillen.

David Elleray (voorzitter Professional Referee Board) , Stephanie Forde (Operational Director), Bertrand Layec (technisch directeur) en Frank De Bleeckere (deputy technical director en woordvoerder) kwamen aan boord met een duidelijk doel: de Belgische arbitrage opnieuw laten aansluiten bij de internationale standaarden. Het budget daarvoor: 850.000 euro per jaar. Maar met hun hoge lonen nemen de topmensen zelf een stevige hap uit dat budget. 

Ex-ref Serge Gumienny verklaarde afgelopen weekend in Het Belang van Limburg  dat hij “uit zeer goede bron” weet dat Elleray en Layec respectievelijk een brutojaarsalaris opstrijken van 300.000 en 200.000 euro hebben. Elleray zelf ontkent dat. “Ik verdien misschien wel minder dan de helft van wat gezegd wordt”, aldus de Brit. “Dit zijn fantasieverhalen die totaal uit de lucht gegrepen zijn.”

David Elleray.
KBVB David Elleray.

Recent kwam er met de Franse ex-scheidsrechter Frédy Fautrel nog iemand bij - hij moet de videorefs begeleiden en evalueren. Nóg een extra salaris dus, terwijl bij de scheidsrechters zelf steeds meer de teneur leeft dat de middelen nuttiger zouden kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld in de uitbreiding van de VAR-mogelijkheden, denk maar aan de buitenspellijn die gehanteerd wordt in Engeland (zie foto onderaan artikel). Of bijvoorbeeld in meer budget voor de ‘referee observers’, de mensen die de refs beoordelen/evalueren.

Meeste assistent-refs verdienen minder

Ook de assistent-refs zijn de dupe van de situatie. De assistenten kregen vorig seizoen nog 650 euro bruto per match, met bonussen van 150 euro voor een bepaalde score. Maar sinds dit seizoen wordt met een ander verlonigssysteem gewerkt, wat éénzijdig werd beslist. De meeste assistenten leveren door dat systeem in ten opzichte van vorig jaar. Er wordt de assistenten ook gevraagd om tien keer per seizoen een volledige werkdag in Tubeke aanwezig te zijn voor honderd euro bruto per dag of zo’n elf euro bruto per uur. Niet bepaald een vetpot. Vroeger kregen de refs ook bijvoorbeeld een Polar-sporthorloge, maar onlangs werd hen gevraagd om dat via een groepsaankoop zelf te bekostigen.

Dergelijke zaken  doen de frustraties dus steeds meer oplaaien. En wat daarbij ook niet helpt, is dat de werkdruk er in de weekends niet minder op wordt voor onze semiprofessionele refs. Omdat zij sinds dit seizoen ook in het VAR-busje zitten, worden ze soms twee of zelfs drie keer per weekend ingezet. Resultaat: zeer drukke weekends, wat ook gevolgen heeft voor de wedstrijdvoorbereidingen van de scheidsrechters en hun sociaal leven. 

Bertrand Layec en Frank De Bleeckere.
Photonews Bertrand Layec en Frank De Bleeckere.
De Engelse buitenspellijn.
rv De Engelse buitenspellijn.21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • fre cordier

  Zoals overal, de kleintjes (grensrechters) krijgen minder, de bazen gaan met het groot geld lopen.

 • Philippe Bottequin

  Assistenten in provinciale verdienen 22€ en krijgen heel weinig respect van de toeschouwers en clubs. Voor het geld dien je het zeker niet te doen. Op zondag om 13u weg en rond 18u thuis . Dit voor ongeveer 4€/uur. Het is een hobby en vergeet niet we zijn mensen en maken fouten doch zonder de scheidsrechters en hun assistenten geen voetbal...

 • WESLY BOETS

  Zelf ben ik assistent in 1 ste amateur en wij krijgen 35 euro per wedstrijd dus al de kenners hier die zeggen dat we het voor het geld doen zouden beter eerst informeren. Het is een hobby diende graag doen want als het voor het geld was was ik er beter nooit aan begonnen. De Refs in 1ste amateur krijgen 45 euro zo bent u helemaal up to date

 • kamiel De Vleeschouwer

  Van mij mogen ze 10000€ per maand krijgen op voorwaarde dat ze kwaliteit brengen. En die is ver te zoeken. De KNVB en al haar onderverdelingen zijn hopeloos aan vernieuwing toe. Ook in de jeugdreeksen is de leiding een ramp. Zaterdag nog meegemaakt in de U16IP wedstrijd De Kempen - KSK.Heist. Een verslag na de wedstrijd en een hoop boetes. Maar de ref ging vrijuit ondanks zijn grote blunders. Respectloos.

 • lu marissen

  Ze nemen ook zelf geen beslissingen meer