Onderzoek naar wedstrijdvervalsing: bond ondervraagt ook spelers Eupen en Moeskroen

Toyokowa heeft net gescoord in Eupen - Moeskroen.
BELGA Toyokowa heeft net gescoord in Eupen - Moeskroen.
De onderzoekscommissie van de voetbalbond blijft graven in haar onderzoek naar wedstrijdvervalsing. Volgende week zal ze de spelers ondervragen die tijdens Eupen-Moeskroen (4-0) van 11 maart vorig jaar op het wedstrijdblad stonden.

Dat is opvallend, omdat de speurders van operatie Propere Handen die wedstrijd - in tegenstelling tot KV Mechelen-Waasland-Beveren - niét onderzoeken. Eerder in 2018 onderzochten het parket van Eupen en de Kansspelcommissie wel of er spelers van de club uit het Oostkanton hadden gegokt op hun eigen wedstrijden. Uiteindelijk gaf één voetballer toe gegokt te hebben, maar wel op winst voor zijn ploeg. Nadien bleef het stil over die match.

BELGA

Ter herinnering: Eupen moest in het slotkwartier nog drie keer scoren tegen Moeskroen om zich te handhaven in eerste klasse. In een dolle slotfase ging het van 0-0 naar 4-0. KV Mechelen, dat door die uitslag degradeerde naar 1B, stelde zich vlak na afloop luidop vragen. “We hebben onze bedenkingen bij het scoreverloop en de wijze waarop er gescoord is”, zei voorzitter Johan Timmermans. De publieke verbazing was dan ook groot toen uit de telefoontaps van operatie Propere Handen bleek dat spelersmakelaar Dejan Veljkovic op z’n minst deed uitschijnen dat hij de degradatiestrijd net in het voordeel van KV Mechelen wilde beslissen.

Bang en hopeloos

Eupen insinueerde op zijn beurt malversaties van de kant van KV Mechelen. Doelman Hendrik Van Crombrugge zei: “Er zijn dingen gebeurd die te gek zijn voor woorden. Het kan niet anders of die zaken zijn bewust gedaan om ons te destabiliseren. Door wie? Ik vermoed dat dit het werk was van mensen die vrij hopeloos en bang waren.”

Het is dan ook niet duidelijk of de onderzoekscommissie van de voetbalbond zich komende week zal toespitsen op het scoreverloop in Eupen, of eerder wil natrekken wat Van Crombrugge en co. bedoelden over KVM. Mogelijk komen beide aspecten aan bod. Intussen werkt de onderzoekscommissie ook voort aan het dossier rond KV Mechelen en Waasland-Beveren. Over enkele weken komt de onderzoekscoördinator met een stand van zaken. Zijn bedoeling blijft om voor 30 juni tot een uitspraak te komen. 

Eupen viert het behoud.
BELGA Eupen viert het behoud.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger Coremans

  Vorig seizoen in de wedstrijd Eupen-Mechelen was de eindstand 4-1 en scoorde Eupen toch ook 3x in 10 minuten dus gaat men die match dan ook onderzoeken?

 • francois van thielen

  wat is een resultaat van een ondervraging:ik stampte naast de goal omdat mijn schoonmoeder daar stond en enzoverder ,een aangename tijdsbesteding,enkel telefoons-afspraken of speciale aankopen enz. kunnen misschien ,voor iemand zonder advocaat ,een onder bedenking geven ,ik herinner nog duidelijk beelden van kortrijk-moeskroen ,van vroeger,maar zoiets strafbaar maken met beelden is niet mogelijk

 • Ronald Polutnik

  Al die onderzoeken naar fraude omkoping of wedstrijdvervalsingen zal niets opbrengen , en zal zoals altijd in de doofpot belanden . Zie maar naar alle zaken van de voetbalwereld , ze zijn allemaal al verdwenen of gesloten .

 • smits michel

  Ze zijn in mijn ogen allebei schuldig eupen meer als mechelen want heel het seizoen kunnen ze bijna niet meer scoren dan 1 doelpunt en dan in eens de laatste match in eens 4 wat klopt er niet ik denk gewoon dat ze heel het voetbal eens moeten nakijken te beginnen bij moeskroen want die krijgen ook elk jaar hun licentie op de valreep

 • Raphael ERNST

  Deze twee genoemde Waalse ploegen zijn een doorn in het oog van vele Vlaamse ploegen maar toch : Eupen en Moucron hebben propere handen hetgeen men niet van Mechelen en W.B. kan beweren. Eupen met zijn Quatarese sponsors zou zich fiancieel veel betere spelers kunnen permiteren maar houden het vooral bij het opleiden van jonge gasten. Hoed af daarvoor !