Italiaanse maffia betrokken bij valsmunterij Bodart

UNKNOWN

Het onderzoek naar een handel in vals geld waarbij de voormalige doelman van Standard, Gilbert Bodart, betrokken is, werd gestart op 4 juni in Luik. Dat preciseerde de procureur des konings van Luik, Danielle Reynders.

Nog niet gedrukt
Nadat de speurders telefoongesprekken hadden afgeluisterd, stelden ze een handel in vals geld vast. Op 22 augustus werd een huiszoeking uitgevoerd bij een van de zaterdag gearresteerde verdachten, waarbij een industriële printer (Offset) en machines om te nummeren, te kleven en te snijden werden aangetroffen. Er was echter nog nooit een biljet gedrukt.

Briefjes van 50 euro
De politie vond eveneens vier paletten speciaal papier om valse biljetten te drukken en 160 aluminiumrollen van 183 meter. Het aluminium diende om een veiligheidsdraad op de biljetten aan te brengen, zoals dat met echte biljetten het geval is. Ook vonden de speurders drie drukplaten voor briefjes van 50 euro en een USB-stick. Van de vijf personen die zaterdag opgepakt zijn, kwamen er drie uit Groot-Brittannië, namelijk een Engelsman en twee Polen. De twee anderen zijn Belgen uit Izegem.

Bodart financierde
Bodart nam deel aan de voorbereiding en de financiering van de operatie door geld bijeen te brengen. Hij zette de operatie samen op met een Italiaan uit Luik die deel uitmaakte van de Italiaanse maffia. Die man is momenteel onvindbaar.

Ex-voorzitter Wevelgem
Een de vijf gearresteerde personen is de ex-voorzitter van de voetbalclub van Wevelgem, die de drie mensen uit Engeland onderdak bood. Alle verdachten zijn gekend voor verschillende feiten.
Bodart werd vanochtend op het parket van Luik gehoord door de onderzoeksrechter en is aangehouden voor heling, witwassing, criminele organisatie en poging tot het uitgeven van valse biljetten.
De vijf verdachten die zaterdag in Luik gearresteerd zijn, verschenen gisteren voor de Luikse raadkamer, die hun aanhouding met een maand verlengde.

Bodart werkt mee met het gerecht en heeft bekend. Na zijn aanhouding in het Luikse justitiepaleis zal hij overgebracht worden naar de gevangenis van Dinant. (belga/adv)