Oud-Heverlee Leuven respecteert beslissing BAS

Photo News
Voetbalclub Oud-Heverlee Leuven respecteert de beslissing van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) om het beroep van OHL, Sint-Truiden en Westerlo te verwerpen tegen de beslissing van de Licentiecommissie om aan Moeskroen-Péruwelz een licentie toe te kennen. Dat maakte Oud-Heverlee Leuven vandaag bekend, nadat het gisteravond de motivering van de beslissing gekregen had.

Toch heeft OHL, dat door de beslissing van het BAS volgend seizoen in tweede klasse speelt, enkele opmerkingen voor het BAS en de Belgische bond (KBVB). "Alhoewel het BAS erkent dat het licentiedossier enkele onrustwekkende aspecten vertoont, meent zij dat dit onvoldoende is om te oordelen dat Moeskroen geleid wordt door makelaars", klinkt het in de mededeling van de Leuvenaars. "Het BAS baseert zich hiervoor op een verschil tussen de Nederlandstalige tekst en de Franstalige tekst van het artikel dat van toepassing is om een 'verbonden juridische entiteit' te definiëren. Alhoewel de Nederlandstalige tekst duidelijk stelt dat elke entiteit die op één of andere wijze invloed uitoefent op de licentie als een 'verbonden juridische entiteit' moet worden beschouwd, wordt de Franstalige tekst strikter geïnterpreteerd. Blijkbaar kunnen Franstalige clubs zich dan ook meer permitteren dan Nederlandstalige clubs."

"Het argument dat een of meerdere bestuurders van Moeskroen ook bestuurder zijn geweest bij de vzw Moeskroen die minder dan tien jaar geleden werd geschrapt van de bondslijsten, wordt niet aanvaard omdat het BAS aan het toepasselijke artikel een andere interpretatie geeft. Desondanks stelt het BAS formeel dat het artikel allesbehalve duidelijk is. Kortom, het BAS geeft een eigen appreciatie en een eigen invulling aan onduidelijke en zelfs niet-identieke teksten van het licentiereglement. Werk aan de winkel dus voor de KBVB om deze teksten na te kijken en aan te passen. OHL respecteert de beslissing van het BAS, maar blijft bij haar standpunt dat Moeskroen eigendom is van makelaars en achter de schermen wordt geleid door deze makelaars."

Volgens OHL heeft ook de Wereldvoetbalbond FIFA een onderzoek gestart naar de situatie van Moeskroen-Péruwelz. "OHL zal afwachten wat dit onderzoek zal opleveren. Het spreekt voor zich dat de club het dossier nauwgezet zal opvolgen en te gepasten tijde haar rechten zal vrijwaren indien de FIFA tot het besluit zou komen dat de situatie van Moeskroen niet reglementair is en dient bestraft te worden."